Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


James Webb-teleskopets første mål i rommet


18.11.2017: Babygalakser ekstremt langt unna, organiske molekyler i stjernedannende skyer samt kjempeplaneten Jupiter i vårt eget solsystemet er blant de aller første målene som det nye og svært kraftige romteleskopet James Webb skal studere i 2019.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Oriontåken er en fødestue for stjerner og planeter. Det nye romteleskopet skal studere slike områder mye mer i detalj.
Foto: ESA/NASA/STScI


Romteleskopet er et internasjonalt samarbeid mellom NASA, ESA og Canadian Space Agency. Europas bidrag er to av de vitenskapelige instrumentene ombord samt Ariane-raketten som skal skyte opp selve teleskopet.

Etter planen skulle teleskopet blitt skutt opp neste høst, men oppskytningen har blitt utsatt til 2019. Så snart teleskopet retter blikket mot de utpekte målene, vil dataene umiddelbart vær tilgjengelige for publikum, noe som kommer til å vise teleskopets fulle potensial og som vil gjøre astronomene i stand til å planlegge oppfølgerobservasjoner.

Ken Semback, leder for Space Telescope Science Institute (STScI) i Baltimore, Maryland uttaler at de er imponert over den høye kvaliteten på forslagene som er mottatt og at programmene ikke bare vil generere viktige vitenskapelige resultater, men også være en unik kilde for å demonstrere mulighetene til dette eksepsjonelle observatoriet til forskningsmiljøer over hele verden. Andre programmer som er godkjent omfatter blant annet høyoppløselige bilder av exoplaneter og exoplanetsystem, undersøke støvskyer rundt et par blendende og lyssterke Wolf-Rayet-stjerner, spektroskopi av vertsgalaksene til kvasarer samt kjemisk utvikling av istyper under stjernedannelse. James Webb-teleskopet vil revolusjonere vår forståelse av Universet, og resultatene som vil komme fra disse tidlige observasjonene vil markere starten på en spennende ny epoke i astronomien.

I løpet av sitt minimum 5 år lange oppdrag vil teleskopet studere viktige tema innenfor moderne astronomi og sondere Universet utenfor det dens forgjenger –romteleskopet Hubble – er i stand til å se.

Kunstnerisk fremstilling av James Webb Space Telescope.
Illustrasjon: NASA


Observasjonsmålene inkluderer de første galaksene i Universet og å følge deres utvikling frem til vår tid, inkludert å «veie» superstore sorte hull som lurer i sentrum av galaksene. Teleskopet vil bygge videre på observasjoner gjort av hubbleteleskopet ved å undersøke galakser hvor lyset har blitt strukket til infrarøde bølgelengder som følge av Universets ekspansjon – utenfor det Hubble er i stand til å se – og som vil gi astronomene ny innsikt om disse urgalaksene.

Dette er det dypeste bildet som er tatt med Hubble, dagens romteleskop. Med James Webb Space Telescope vil man kunne se de aller første galaksene som ble til, altså se enda lenger tilbake i tid enn det som hittil har vært mulig.
Foto: ESA/NASA/STScI


James Webb-teleskopet vil også studere hvordan nye stjerner dannes, deres planetsystem samt studere planeter både i Solsystemet og rundt andre stjerner for bedre å forstå opprinnelsen til livet her på Jorden. Teleskopet vil også være i stand til å analysere sammensetningen til atmosfærer rundt exoplaneter som kan gi en pekepinn på hvorvidt planeten er potensielt beboelig. I første omgang vil astronomene trene på gasskjemper som Jupiter og som vil rydde veien for studier av mindre såkalte super-jorder.

Denne kunstneriske fremstillingen viser de vitenskapelige mulighetene NASAs James Webb Space Telescope vil gi. Både bilder og spektroskopi vil være viktige for prosjektet.
Foto: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)


Her kan du se listen over astronomenes mest fascinerende mål for James Webb-teleskopet.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hubble-teleskopet feirer 27-årsdagen med et spektakulært bilde av to spiralgalakser

Nyhetssak fra NASA

Wikipedia om James Webb Space Telescope

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no