Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Det rumler i Katla!


To relativt kraftige skjelv ble registrert mandag morgen under den gigantiske og svært aktive vulkanen som befinner seg under den 595 km2 store Mýrdalsjökull – Islands fjerde største isbre. Folk i området merket tydelig skjelvene som målte henholdsvis 4,5 og 4,6 på Richters skala. Utslipp av gass tyder på at vulkanen, som lenge har vært på overtid, har begynt å røre på seg ...

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Myrdalsjökull sør på Island.
Foto: Chris 73 / Wikimedia Commons


Siden midten av juni har det vært økt jordskjelvaktivitet under kalderaen til den 1512 meter høye isdekkede vulkanen Katla i den sørlige delen av øya. I følge det Islandske Meteorologiske Institutt er det vanlig at aktiviteten øker i sommermånedene, og dette skjedde også i 2012 og 2014, ofte i sammenheng med smeltevann fra flere kjente smeltegryter, dannet som følge av hydrotermisk aktivitet. Det ble ikke observert økt deformering av bakken eller større seismisk aktivitet som begge er tegn på bevegelser i magmaen, men instituttet meldte at vulkanen skulle følges nøye.

Katla er spesielt farlig på grunn av isbreen og risikoen for Jökulhlaup – en plutselig og ofte katastrofal flom fra en isbre.

Et vulkanutbrudd ved Gígjökull på Island i 2010 førte til Jökulhlaup. Hullet etter hendelsen framstår som en tydelig revne i isbreen, og alt er dekket av aske.
Foto: Wikipedia


Utbrudd fra Katla oppfattes som svært alvorlige grunnet kraftig elvedannelse, askenedfall og nærhet til lokalsamfunnet Vík. Det er til og med funnet avsetninger på Sunnmøre som stammer fra Katlas utbrudd!

Mange har ment at Katla er på overtid, men at stadige utbrudd i vulkaner i nærområdene minsker sjansene for utbrudd og at spesielt Eyafjallajökull-utbruddet i april 2010 bidro til å «lette på trykket». Både Vestmannaeyjar (Surtsey og Heimaey), Hekla, Eyjafjallajökull og Katla befinner seg i nærområdet.

Ulike vulkansystem på Island.
Illustrasjon: Wikipedia


Mellom 930 og 1918 har det vært tyve kjente utbrudd med omtrent femti års mellomrom, det siste utbruddet men som ikke trengte gjennom isdekket, var i 2011.

Vi besøkte området sommeren 2015. I bakgrunnen ruver Eyafjallajökull som lammet flytrafikken i Europa i flere måneder.
Foto: Anne Mette Sannes

Nærbilde av Eyafjallajökull og gården som ble aller hardest rammet av vulkanutbruddet i 2010 og hvor folk har bodd i generasjoner med den uberegnelige vulkanen rett bak seg. På bildet ses den gården som ble aller hardest rammet av vulkanutbruddet.
Foto: Anne Mette Sannes

En annen av Islands kjente vulkaner er den 1491 meter høye stratovulkanen Hekla - en av øyas mest aktive vulkaner, ble i middelalderen kalt «Gateway to hell».
Foto: Anne Mette Sannes


Det siste utbruddet skjedde i februar år 2000 og ble forutsagt av geologer bare 15 minutter før utbruddet startet. Inntil da hadde forskerne trodd at Hekla ikke var i stand til å produsere det farligste og mest ødeleggende vulkanske fenomenet, en pyroklastisk strøm, men i 2003 fant man spor etter en 5 km lang strøm nedover fjellsiden.

Men islendinger er ekstremt stedbundne – noen vi snakket med fortalte at etter et av Heklas utbrudd, da hele området ble dekket av lavaaske og hjemmet ble tapt, bygde eierne et nytt under 100 meter unna!!!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Det islandske meteorologiske instituttet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no