Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Vulkanutbruddet ved Reykjavik kan vare i flere tiår


21.03.21: Rundt 3 mil sørvest for Reykjavik ligger et vulkanområde som ikke har vært aktivt på 800 år og som befinner seg ikke langt fra Keflavik internasjonale flyplass. Utbruddet ved fjellet Keilir startet fredag kveld ca. kl. 21.45 norsk tid, ca. 10 km fra den kjente turistattraksjonen Den blå lagune.  Flytrafikken ble umiddelbart stengt, men går nå som normalt. Og ifølge geologene kan utbruddet i prinsippet holde det gående i 10–30 år. Skulle det skje, har turistene nok en turistattraksjon å få med seg under en halvtime etter landing på Keflavik!

Se LIVE fra utbruddet i går da det var helikoptre og flere forskere inne på selve området

Se LIVE nå

Se LIVE nå

av Anne Mette Sannes

 

Flere helikoptre og småfly (helikopter til høyre i bildet) var i går inne i området, og det samme vil trolig skje i dag. Helt fremme ved kanten ses også flere forskere.
Foto: Livestream Events


For ca. et år siden forsto geologene at noe igjen var i ferd med å skje i Reykjanesområdet, et skjelv med styrke 5,7 på Richters skala i februar i år forsterket mistanken, og i de to påfølgende ukene ble det registeret rundt 35 000 skjelv.

Den siste tiden har magmaen – flytende stein – befunnet seg 1–2 km under bakken, og ifølge geolog Ari Trausti Guðmundsson kommer den fra en kilde på 15–30 kilometers dybde. Som følge av at det ikke har vært vulkansk aktivitet i dette området siden 1240 – et år før Snorre Sturlason døde – har ikke forskerne hatt mulighet for å tolke signalene fra magmasystemene i dette området av Island.

Den islandske filosofen og geologen Ari Trausti Guðmundsson var også kandidat til presidentvalget på Island i 2012.
Foto: Sigurjón Ragnar Sigrurjónsson / Wikipedia


Et LIVE-kamera har lenge vist bilder av vulkanen, og det har vært et hett tema når utbruddet skulle komme. Beboerne i områdene rundt opplevde svært mange skjelv, mange fikk faktisk søvnproblemer, og verden har i lang tid ventet i spenning. Men var det sikkert at det i det hele tatt ville komme et utbrudd? Ifølge Guðmundsson var det slett ingen garanti. Et vulkansystem kan bli aktivt, lava kan stige mot overflaten, men det trenger ikke alltid å bli et utbrudd. Aktiviteten kan forflytte seg og etter hvert dø ut, noe som blant annet skjedde nord på Island i årene 1975–1984 og også tre ganger på Reykjaneshalvøya, en gang på hhv. 1100, 1200 og 1300-tallet hvor de urolige periodene varte i 20–30 år. Dette kan i prinsippet også skje denne gangen, og man ville i så fall ikke kunne vite hvor magmaen ville finne veien til overflaten neste gang. 

Ulike vulkansystem på Island. Helt til venstre i bildet finner vi Reykjaneshalvøya.
Illustrasjon: Wikipedia


Men endelig, og ganske overraskende etter et par dager med lite jordskjelvaktivitet, begynte lava å flomme ut ved vulkanen Keilir! Man har utstyr til å måle hvor mye magma som vil komme nedenfra og inn i sprekken, men i forkant av utbruddet var magmaen så nær overflaten at man ikke ville få forvarsel før bare kort tid før utbruddet. Det var likevel lyset fra utbruddet som ble fanget opp av et webcamera som gjorde at det ble oppdaget.

Flere forskere var i går inne i området ved enden av lavastrømmene, noe de trolig også vil gjøre i dag.
Foto: RUV/Anne Mette Sannes


Ikke langt fra Den blå lagune

De fleste som har besøkt Sagaøya har tatt turen innom Den blå lagune – et stort utendørs bad hvor vannet holder en temperatur på 30–36 grader året rundt og som er en stor turistattraksjon og hvor vannet kommer direkte fra geotermiske kilder som går så dypt som 2000 meter. Sent i fjor var magmaen ikke i stand til å trenge gjennom mot overflaten under tettstedet Grindavík nær Den blå lagune og begynte i stedet å størkne (noe som selvsagt var positivt!) før den forflyttet seg nordøstover.

Den blå lagune er stort utendørs bad ca. 25 minutter fra Keflavik flyplass og hvor vannet holder en temperatur på 30–36 grader året rundt.
Foto: Ivan Sabljak/Wikipedia

Den blå lagune er omgitt av et øde landskap med uberørte lavaformasjoner så langt øyet kan se
Foto: Anne Mette Sannes


Farlig for omgivelsene?

Man antok på forhånd at utbruddet ikke ville bli stort, og det ikke skulle være noen fare for beboere i området. Det nærmeste tettstedet som nevnt Grindavík, bare 8 km unna. Til sammenligning var utbruddet fra Bárðarbunga i 2014–2015 10–20 ganger større. Farlige gasser fra vulkanen ville heller ikke være et problem, det eneste som kan skje er at det kan komme svoveldioksidgass som har en ubehagelig lukt. Lava flyter, og det vil ikke være noen fare for aske slik som var tilfelle med Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010. Eyjafjallajökull er som kjent dekket av en isbre, og dermed ble det dannet betydelige mengder aske som lammet store deler av flytrafikken i Europa og som gjorde at mange passasjerer ble sittende «askefast».

Lavaen vil trolig bevege seg mot havet i sør ca. 10 km unna. Men der finner vi Suðarstrandarvegur – en vei sørfra mot Keflavik – og utbruddet kan forårsake skader på denne veien. Lavaen vil ikke bevege seg nordover hvor man finner hovedveien mellom Keflavik og Reykjavik.

Nærbilde av Eyjafjallajökull og gården som ble aller hardest rammet av vulkanutbruddet i 2010 og hvor folk har bodd i generasjoner med den uberegnelige vulkanen rett bak seg. På bildet ses den gården som ble aller hardest rammet av vulkanutbruddet.
Foto: Anne Mette Sannes


I april 2010 lammet vulkanutbruddet fra Eyafjallajokullen flytrafikken i store deler av Europa, og mange satt «askefast». Dersom slik aske kommer inn i motorene på flyet kan motorene stanser.

Lavaen vil trolig bevege seg mot havet i sør ca. 10 km unna. Men der finner vi Sudarstrandevgur – en vei sørfra mot Keflavik – og utbruddet kan forårsake skader på denne veien. Lavaen vil ikke bevege seg nordover hvor man finner hovedveien mellom Keflavik og Reyjkavik.


Et land delt i to

Midt-Atlanterhavsryggen går gjennom hele Island, noe som betyr at øya både er en del av det europeiske og det amerikanske kontinentet. Flere steder på øya kan man se deler av denne ryggen, blant annet ved nettopp Reykjaneshalvøya, Lake Mývatn og spesielt ved Tingvellir hvor man kan stå i dalen mellom de to platene. Kløften beveger seg fra hverandre med ca.2,5 cm i året.

Kløften skiller den amerikanske platen (venstre) og den europeiske platen (høyre).
Foto: Anne Mette Sannes

Flere små detaljer i terrenget viser hvordan de to platene sakte glir fra hverandre
Foto: Anne Mette Sannes


I gjennomsnitt skjer det et vulkanutbrudd på Island hvert 3–4 år. Noen vulkaner er dekket av isbreer, og når disse vulkanene har utbrudd blir de mye mer voldsomme. Når magmaen treffer isen skjer en eksplosiv askedannelse. Det kan også oppstå store flommer, såkalte jøkullaup, hvor enorme mengder vann flommer ned fjellsiden og forårsaker store skader på veier, bygninger og befolkning. Et eksempel er vulkanen Grimsvötn under Vatnajökull som forårsaket Også Islands største aktive vulkan Öræfajökull har to historiske utbrudd på samvittigheten. Utbruddet i 1362 regnes som det kraftigste utbruddet i Europa siden utbruddet fra Vesuv i år 79, mens utbruddet i 1728 var mindre og tok livet av 8 personer. Vulkanutbruddet i 1362 ødela bygda Hérað samt ca. 40 gårder i området som følge av blant annet jøkullaup og tok livet at 400–500 personer. 16 km av kystlinjen ble endret, og det tok mer enn 40 år før folk igjen slo seg ned i området som etter hvert ble kjent som Öræfi. Til dags dato har man ikke lykkes med å få områdene tilbake i samme stand som før 1362, men det bor fortsatt folk på enkelte gårder i området og også i Hof og Svinafell. 


Islands farligste vulkaner

De to aller skumleste vulkanene på Island er Katla og Hekla. Katla ligger 300–400 meter under den 600 km² store isbreen Mýrdalsjökull, og krateret har en diameter på 10 km. Siden år 847 (siden øya ble bosatt) har denne vulkanen hatt mer enn 20 utbrudd med rundt femti års mellomrom, det siste i 1918, muligens også et mindre utbrudd i 1955 men som ikke brøt gjennom isen. Beboerne i det lille tettstedet Vík í Mýrdal fikk da se at vann flommet nedover fjellsiden. Det er funnet avsetninger som stammer fra Katlas utbrudd både i Kina og på Sunnmøre. Geologer mener at det vil komme et nytt utbrudd som i tilfelle vil kunne føre til enorme flommer – jøkullaup og også askenedfall. Alle innbyggerne i Vík må trene på evakuering en gang i året og sove med mobilen på da det det må evakueres på svært kort varsel. Også utlendinger som er ansatt ved hotellene i områdene får instruksjoner på engelsk en gang årlig. En eventuell evakuering vil trolig skje til den lokale kirken som ligger på en høyde over bebyggelsen. Det er også et par hus som ligger noe høyere enn resten, så det er bare å håpe at også disse vil forbarme seg over sine sambygdinger hvis uhellet er ute – og sjansene er store, islendinger er kjent for sin gjestfrihet ...

Mýrdalsjökull sør på Island.
Foto: Chris 73 / Wikimedia Commons

Det idylliske tettstedet i Vík helt sør på Island trekker til seg turister som fluepapir. Men rundt 30 km over ligger Islands farligste vulkan Katla som mange geologer mener kan våkne til liv igjen om kort tid. Kirken på høyden midt i bildet vil bli benyttet ved en eventuell evakuering.
Foto: Wikipedia

Vík er kjent for sine vakre klipper
Foto: Diego Delso /Wikipedia

Den sorte stranden i Vík har blitt kåret til en av verdens 10 vakreste strender
Foto: Wikipedia


Også Hekla har hatt minst 20 utbrudd siden 847 hvor det største utbruddet skjedde i 1104 uten forvarsel, og millioner tonn tefra ble kastet ut. Hekla har hatt utbrudd fire ganger i løpet av det 20. århundret, siste gang i år 2000. Geologene mener vulkanen er på overtid og en rekke monitorer er plassert i området. Ved siste utbrudd fikk beboerne i området en halv times varsel før utbruddet startet.

Geologene mener Hekla er på overtid og en rekke monitorer er plassert i området. Ved siste utbrudd fikk beboerne i området en halv times varsel før utbruddet startet.
Foto: Anne Mette Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Se live nå

astroevents.no: Det rumler i Katla!

Guide to Iceland

Opplev Island med Troll Expeditions

Se spektakulære bilder fra det islandske morgenbladet

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no