Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nye exoplanetkandidater kan besvare et av astronomiens mest fascinerende spørsmål!


25.06.17: Ved å studere data fra NASAs romobservatorium Kepler har 219 nye planetkandidater blitt identifisert. Av disse er 10 jordlignende planeter i beboelige sone rundt moderstjernen. I tillegg har vi fått svært interessant kunnskap om hvilke typer planeter som forekommer rundt andre stjerner. Totalt har Kepler-teamet funnet 4034 mulige planeter.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

NASAs Kepler-teleskop har blitt brukt til å identifisere 219 nye planetkandidater, hvorav 10 er jordlignende og befinner seg i beboelig sone.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Av kandidatene som har blitt identifisert er 2335 hittil blitt bekreftet å være exoplaneter, og erfaringen viser at de fleste virkelig er planeter. Av de omtrent 50 exoplanet-kandidatene med størrelse omtrent som Jorden, har mer enn 30 til nå blitt bekreftet.


To typer mindre planeter

Med så mange observasjoner og funn er det mulig å gjøre svært interessante statistiske undersøkelser, og det viser seg at det finnes to klart adskilte grupper av mindre planeter. Omtrent halvparten av planetene som blir funnet mangler enten en fast overflate, eller overflaten befinner seg under en svært tett og omfangsrik atmosfære som utsetter overflaten for et knusende trykk og forhold som neppe kan muliggjøre liv. Dette er en oppdagelse som er viktig for letingen etter mulige livsformer utenfor Solsystemet.

2035 av de 4034 planetkandidatene i Kepler-katalogen har så langt blitt bekreftet. De blå prikkene viser egenskapene til planetene som har vært kjent tidligere, de gule prikkene viser nyoppdagede planeter. Figuren viser også planetenes størrelse og omløpstid. 10 av de nyoppdagede planetene er jordlignende og befinner seg i beboelig sone.
Illustrasjon: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel


Kepler-observatoriet ble sendt ut i rommet i 2009 for å lete etter planeter rundt andre stjerner. Observatoriet benytter den såkalte passasje-metoden for å lete etter exoplaneter og overvåket opprinnelig 145 000 stjerner i stjernebildet Svanen for å se etter ørsmå og kortvarige fall i lysstyrken som skyldes at planeter passerer foran moderstjernen og dermed skygger for litt av lyset. Mer om metoder for å finne exoplaneter.

I 2013 gjorde tekniske problemer det umulig å fortsette det opprinnelige søket, men i 2015 begynte Kepler i stedet med en ny type søk for å finne beboelige planeter rundt røde dvergstjerner. (Se også
«9 nye planeter funnet rundt røde dvergstjerner!»)

De 219 nye planetkandidatene som nå er kunngjort ble funnet gjennom analyser av data fra den første observasjonskampanjen som varte fra 2009 – 2013. Forskerne har enda en gang gått gjennom alle observasjonene fra denne perioden og brukt nye metoder for å skille ut lysvariasjoner som kan skyldes planeter.

Ved hjelp av Keck-teleskopet på Hawaii målte forskergruppen størrelsen til 1300 av stjernene som ble observert med Kepler for å finne diameteren til 2000 Kepler-planeter med ekstrem nøyaktighet. Det viser seg naturen veldig ofte lager steinplaneter som er opptil 75 % større enn Jorden, og omtrent halvparten av disse beholder en viss mengde hydrogen og helium (uten at forskerne pr. i dag kjenner årsaken) noe som øker planetstørrelsen dramatisk slik at de foretar et hopp og blir nesten på størrelse med Neptun i vårt solsystem.

Illustrasjonen viser planetkandidater som er mindre enn to ganger Jorden i diameter og som befinner seg i den beboelige sonen rundt moderstjernen. Mørkegrønne områder viser et optimistisk estimat for beboelig sone, mens det lysegrønne området er et mer konservativt (og sikkert) estimat for beboelig sone. Venstre akse viser moderstjernens overflatetemperatur, og den horisontale aksen viser hvor mye energi planeten mottar fra moderstjernen i forhold til det Jorden mottar. Sterkt gule sirkler viser nyoppdagede planetkandidater, blekgule sirkler tidligere kjente planetkandidater, mens blå sirkler viser planeter som har blitt bekreftet ved hjelp av andre observatorier. Størrelsen på sirklene antyder størrelsen på planetene, og Jorden, Venus og Mars er tatt med for sammenligning.
Illustrasjon: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel


Den detaljerte katalogen danner grunnlag for å direkte besvare et av astronomiens mest fascinerende spørsmål, nemlig hvor mange jordlignende planeter som finnes i vår galakse.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Pressemelding fra NASA

Flere saker om exoplaneter


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no