Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kina og Russlands felles planer for Månen


30.06.21: Nyheten om de to supermaktenes planer for en felles romstasjon i månebane samt en base på Månen hvor mennesker skal bo og utføre forskning fra 2036, ble fremlagt under Global Space Exploration Conference (GLEX) i St. Petersburg i midten av juni. Dette er et overraskende lite ambisiøst mål siden USA i lang tid har hatt planer om å sende de neste astronuatene til Månen innen 2024, og som dermed vil føre til at NASA kommer til å ha en imponerende månebase lenge før Kina og Russland en gang har sendt den første boligmodulen!

av Anne Mette Sannes

 

Fase tre i Kina og Russlands ILRS-samarbeid med base på Månen
Illustrasjon: CNS


Verden har lenge trodd at et nytt kappløp om Månen var på trappene, men lite tyder på det etter at Russland (Roscosmos) og Kina (CNSA) fremla sine planer på Global Space Exploration Conference i St. Petersburg 15. juni. Ifølge de fremlagte planene vil byggingen av den fremtidige månebasen – The International Lunar Research Station (ILRS) – ikke starte før i 2031. Russland, som gjennom flere tiår har samarbeidet med NASA om Den internasjonale romstasjonen (ISS), har hittil vært tilbakeholdne med å utvide samarbeidet videre til Månen.



Kina og Russland fremla sine felles planer under Global Space Exploration Conference (GLEX) i St. Petersburg i midten av juni.
Film: International Astronautical Federation


De to stormaktene uttaler at de ønsker samarbeidspartnere, og at flere nasjoner allerede har meldt sin interesse, blant annet Frankrike. Men før dette skal flere ubemannede sonder sendes til Månen; Kineserne vil sende Chang`e 4 med Long Mars 5, mens russerne skal sende Lunar 26, 26 og 27 med Soyus 2-rakettene. Den første fasen skal skje i perioden 2021–2025, den neste fasen i 2026–2030. Det er ingen ting som tyder på at noen av disse vil omhandle bemannede ferder, men i stedet forsendelser med store mengder nyttelast samt en prøve som skal bringes tilbake til Jorden. Chang`e 8 og Lunar 28 skal også foreta en myklanding på Månen.

Fra 2030 skal de to operere sammen på Månen, og fra 2031 skal selve basen bygges. Prosjektet vil få navnet ILRS 1–5 og vil inneholde såkalte heavy lift-raketter, raketter som (etter russisk standard) kan løfte mer enn 100 tonn til lav jordbane (LEO). Kina vil bygge raketten Long Mars 9 og har allerede startet å teste komponenter til denne, mens russerne skal bygge Angara heavy lift rocket.

Planen er å bygge en base på bakken med boligmoduler, system for energiproduksjon, månebaserte forsknings- og kommunikasjonsfasiliteter, samt system for utnyttelse av ressurser som vann-is og måneregolith hvor verdifulle gasser eller mineraler trekkes ut for å brukes til boligdelen eller til rakettdrivstoff. Først om rundt 15 år, i 2036, vil det bli akuelt for Kina og Russland med bemannet landing på Månen hvor mennesker skal bo i et lengre tidsrom for å utføre forskning.



The International Lunar Research Station (ILRS)
Film: MDx media


Romstasjon i bane rundt Månen – en del av ILRS-prosjektet

En del av ILRS-prosjektet er også å bygge en romstasjon i bane rundt Månen. NASA samarbeider med Japan, Canada og ESA om Lunar Gateway-prosjektet – en planlagt romstasjon i bane rundt Månen for å huse astronauter til og fra fremtidige basestasjoner på Månens overflate. Russerne, som er NASAs største samarbeidspartner på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har vært i dialog om å delta også i Gatewayprosjektet, men valgte istedet å samarbeide med Kina og deres ILRS-planer.

Avtalen om en romstasjon i bane rundt Månen ble signert av Zhang Kejian og Dmitry Rogozin – lederne for hhv. Kinas CNSA og Russlands Roscosmos – 9. mars. Avtalen markerer siste utvikling i Beijings innsats for å utforske Månen på lik linje med NASA som på grunn av lover vedtatt i kongressen i 2011, er forhindret i å samarbeide med Kina.

Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin kom mandag med en offisiell uttalelse via videolink om at de to supermaktene forlenger Kina-Russland-traktaten om godt naboskap og vennlig samarbeid:



Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin forlenget nylig avtalen om godt naboskap og vennlig samarbeid.
Film: CCTV Video News Agency


Hvor skjer landingen for første bemannede ferd?

Stedet for å bygge månebasen er ennå ikke avklart, men mulige steder som kom frem under presentasjonen er Aristarchus-krateret og Marius Hills, begge i nordvestre del av Månens forside, samt Amundsenkrateret nær Månens sydpol som er det mest sannsynlige stedet. Nær sydpolen står Solen lavt på himmelen og går aldri ned, i tillegg til at det er mye vann-is.

Amundsenkrateret befinner seg nær Månens sydpol
Foto: NASA


Man hadde trodd at Kina og Russland ville hatt høyere ambisjoner for når de planlegger å bygge en base på Månen og dermed presse USA på dette. Men slik det nå ligger an til, vil USA ankomme Månen på 2020-tallet med Artemisprosjektet (det kan vise seg at 2024 blir for raskt, 2026–28 er nok mer realistisk). NASA kommer dermed til å ha en imponerende månebase lenge før Kina og Russland en gang har sendt den første boligmodulen!

Amerikanerne planlegger en base på Månen innen 2024
Illustrasjon: Wikipedia



Under et møte med National Space Council på U.S. Space and Rocket Center i Huntsville, Alabama i 2019 instruerte visepresident Mike Pence NASA-sjef Jim Bridenstine om å sende amerikanere tilbake til Månen innen 2024.
Film: NASA


Slik skal amerikanerne sende astronauter til Månen innen 2024:



USA planlegger å sende astronauter til Månen innen 2024
Film: NASA


Vil Kina og Russlands lite ambisiøse planer gjøre at amerikanerne slakker på tempoet?

Nyheten om tidsperspektivet for Russland og Kina innebærer en mulighet for at også amerikanerne slakker på farten. Senest dagen før kunngjøringen ba den nye NASAsjefen Bill Nelson om ytterligere 10 milliarder til Artemisprosjektet som etter planen skal sende neste mann og første kvinne til Månens overflate i 2024. NASA mottok kun en fjerdedel av de 3,3 milliarder dollar de hadde søkt om, noe som var så lite at de av økonomiske årsaker ikke så seg i stand til å inngå samarbeid med mer enn én av de tre deltakerne i konkurransen om å bygge månefartøyet som skal sette de neste astronautene på Månens overflate.

Ideelt skulle to av de tre ha blitt valgt for på den måten å sikre at minst en av de to ville bli i stand til å innfri. Istedet valgte NASA SpaceX som eneste kontraktør til Artemisprosjektet, noe som ikke ble godt mottatt av Kongressen hvor det finnes sterke bånd til statlige selskap som Northrup Grumman, Lockheed Martin og Boeing, og hvor de to førstnevnte (samt Draper) var en del av det nasjonale teamet dannet av Blue Origin som den eneste kontraktøren til Artemisprosjektet.

NASAs begrunnelse var at de fikk for lite midler og at SpaceX hadde det rimeligste alternativet, (2,9 milliarer dollar). Blue Origin/Det nasjonale teamets alternativ var 5,99 mrd. dollar og Dynetics hele 8,5–9 mrd. dollar!

Kunstnerisk fremstilling av SpaceX’ måneversjon av Starship på Månens overflate
Illustrasjon: SpaceX


Under høringen dagen før kunngjøringen av Russland og Kinas felles planer for Månen og tidslinjen for dette, ba NASA-sjefen om minst 10 nye milliarder dollar til Artemisprosjektet. Det er velkjent at Kongressen ikke er nevneverdig interessert i romfart, men de er likevel bevisst på Kinas voksende makt, slik at timingen for å be om ytterligere 10 milliarder dollar var perfekt. NASA-sjefen uttalte at man måtte forvente å se et stadig mer aktivt Kina og at politikerne må tenke grundig gjennom hva det betyr for USA å være først med en base på Månen som forberedelese til videre ekspansjon til Mars.


Kinas nye romstasjon i lav jordbane

Kineserne skal også benytte sin planlagte romstasjon Shenzhou som pr. i dag består av en kjernemodel (Tianhe) og hvor tre taikonauter ankom 17. juni for et opphold på 3 måneder, noe som er relativt imponerende tatt i betrakting at oppholdsdelen kun er på 50 m3. Modulen ble skutt opp 29. april, og ferden 17. juni er den første av fire planlagte ferder før konstruksjonen skal være ferdigstilt i 2022.

De tre (fra venstre) Tang Hongbo, Nie Haisheng og Liu Boming skal oppholde seg tre måneder i kjernemodulen Tianhe som er en del av den planlagte romstasjonen.
Foto: Commons Wikipedia



Filmen viser blant annet hvorfor disse tre taikonautene ble valgt for Shenzhouferden
Film: CGTN


Roveroppskytningen og ferden til Shenzhou kort tid etter, er nok en demonstrasjon på Kinas økende selvtillit og evner i rommet. I løpet av det siste halvåret har Kina både returnert stein- og jordprøver fra Månens overflate tilbake til Jorden og landet roveren Zhurong på Mars – to svært kompliserte og utfordrende oppgaver.



Roveren Zhuroing landet i området Utopia Planitia på Mars 14. mai i år
Film: Hindustan Times


Men hvor smart er det egentlig å bygge en romstasjon i LEO og ikke i stedet umiddelbart fokusere på selve Månen? På lang sikt er det Månen som teller. Kinas plan er å bygge hele romstasjonen innen halvannet år, hvilket betyr at dersom Den internasjonale romstasjonen (ISS) opphører i 2028, vil Kina være eneste nasjon som har en romstasjon i LEO.

Men det handler ikke lenger om romstasjoner i lav jordbane. Mens kineserne sirkler rundt der oppe, vil amerikanerne i stedet bruke ressursene på å bygge base på Månen som med sine verdifulle ressurser vil gi oss kunnskap om hvordan vi mennesker kan bo på en annen klode, noe som er ekstremt viktig som trening på å komme oss videre til Mars og videre ut i Solsystemet!

Kinas romstasjon Shenzhou skal gå i bane rundt Jorden og være ferdigstilt i 2022
Illustrasjon: Xinhua/BBC

Med sine verdifulle ressurser vil Månen gi oss verdifull kunnskap om hvordan mennesker kan bo på en annen klode, noe som er ekstremt viktig som trening på å komme oss videre til Mars.
Foto: Anne Mette Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

InterestingEngineering: China and Russia Join Forces for Lunar Research Base

TheVerge: China, Russia aim for first joint astronaut Moon landings in next decade

NationalNews: China and Russia reveal roadmap for the International Lunar Research Station

Astroevents: Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

NASA: What is Artemis

CNN: China and Russia agree to build joint lunar space station

TechGenez: China and Russia to Launch 6 Lunar Missions to Build an International Moon Base

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no