Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Snart kan du se etter en grønn komet som suser forbi Jorden!


06.02.17: Fra og med torsdag kan du speide etter komet 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková som vil befinne seg kun 31 ganger lenger unna enn Månen. Bare syv ganger siden 1950 har kometer passert nærmere Jorden! Kometen vil være synlig med kikkert eller et lite teleskop, men det er også en mulighet for at du kan spotte den uten hjelpemidler.

Oppdatering 11.02 kl. 19: Kometer oppfører seg ofte uforutsigbart, og det viser seg at kometen har fått mye lavere lysstyrke enn ventet og folk sliter med å se den selv i teleskoper. Årsaken antas å være at den lille kometkjernen mistet størstedelen av sine flyktige stoffer da den var nærmest Solen i desember.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Komet 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková vil få samme flotte grønnfarge som kometen på bildet - C/2014 Q2 (Lovejoy) som er en langperiodisk komet oppdaget 17. august 2014 av Terry Lovejoy.
Foto: Terry Lovejoy / Wikipedia


Kometen er en såkalt kortperiodisk komet, dvs. at den opprinnelig kommer fra Kuiperbeltet, et bredt belte av isobjekter utenfor Neptun. Kometen har en omløpstid på 5,25 år, og størrelsen på kjernen er estimert å være ca. 0,6–1,6 kilometer i diameter. Oppdagerne av kometen er de tre astronomene Minoru Honda, Antonin Mrkos og L’udmila Pajdušáková som i 1948 oppdaget kometen uavhengig av hverandre. Slovakiske L`udmila Pajdušáková er rangert som nr. 5 av kvinnelige kometoppdagere i tillegg til at hun fotograferte meteorer og jaktet på asteroider. Les mer om L`udmila Pajdusksáková


Hvorfor er kometen grønn?

Kometen har nå tatt en sving rundt Solen, og siden kometens kjerne dermed er varmet opp av solstrålingen, spys lysende gasstråler ut i den grønne tåkeskyen som utgjør kometens hode. Fordamping fra kometkjernen gjør at det avgis diatomisk karbon (C2), en gass som lyser grønt i det bortimot tomme rommet.

Ifølge The Minor Planet Center, er dette den åttende nærmeste kometpasseringen siden 1950 da man startet å studere kometer med avansert teknologi. Lørdag 11. februar kl. 15.44 norsk tid vil kometen befinne seg kun 11 900 000 kilometer fra vår planet – bare 31 ganger lenger unna enn Månen. Men komet 45P har faktisk vært enda nærmere oss – i august 2011 var den så nær som 8 980 000 kilometer – bare 23 ganger lenger unna enn Månen, noe som gjør at den også står oppført som nr. 5 på listen over de kometene som har passert nærmest Jorden! 

Kometen passerer også Jorden 20. juli 2027, (0,57 AU), 6. november 2032 (0,37 AU) og 21. november 2043 (0,39 AU), men den kommende nærpasseringen blir siste gang i vårt århundre at kometen vil komme spesielt nær oss.

Banen til komet 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková
Animasjon: NASA


Hvor og hvordan ser du etter kometen?

Siden kometen passerer så nær oss blir den relativt lyssterk på tross av dens beskjedne størrelse. Allerede torsdag kan du begynne å se etter kometen når den kommer inn på morgenhimmelen i stjernebildet Herkules på sydhimmelen. Kometen er akkurat på grensen til at du kan se den med det blotte øyet. Det beste tidspunktet for å få øye på den vil være i timene før soloppgang mellom torsdag 9. februar og lørdag 11.

Bruk stjernekartene nedenfor for å lete etter kometen, og husk at det er viktig å ha helt mørke forhold uten forstyrrende lys fra bebyggelse eller gatelys. Det er også viktig å la øynene vende seg til mørket, og det er lurt å benytte en håndholdt kikkert siden den har relativt stort synsfelt.

Oversiktskart over sydhimmelen kl. 07 lørdag 11. februar. Klikk på kartet for å gjøre det større. Under finner du detaljkart for dagene 9., 10. og 11. februar.
Kart: Sannes & Ødegaard

Posisjonen til kometen kl. 07 om morgenen 9. februar.
Kart: Sannes & Ødegaard

Posisjonen til kometen kl. 07 om morgenen 10. februar.
Kart: Sannes & Ødegaard

Posisjonen til kometen kl. 07 om morgenen 11. februar.
Kart: Sannes & Ødegaard

Posisjonen til kometen kl. 06.30 om morgenen 12. februar.
Kart: Sannes & Ødegaard

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Kometer på vinterhimmelen

Rekordnær kometpassering i påsken 2016

Universe Today om kometen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no