01.04.17: De siste dagene har kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak kommet stadig nærmere Jorden, og i dag tidlig var avstanden bare 21 millioner kilometer. Det er over 100 år siden sist kometen var så nær oss. Med en liten turkikkert kan den grønne og tåkete kometen under mørke forhold ses høyt på himmelen ikke langt fra vognen i Karlsvogna.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

41P/Tuttle-Giacobini-Kresak har samme flotte grønnfarge som kometen på bildet - C/2014 Q2 (Lovejoy), men har for tiden ikke noen tydelig hale.
Foto: Terry Lovejoy / Wikipedia
Denne kometen har en veldig uvanlig oppdagelseshistorie: Kometen ble først observert av Tuttle i 1858 og ble da kategorisert som en periodisk komet selv om banen var ukjent. Først i 1907 ble kometen gjenoppdaget av Giacobini, men ingen forsto at det var samme objekt som Tuttle så 49 år tidligere. En annen astronom, Andrew Crommelin, skjønte senere at det faktisk var snakk om samme objekt og forutså at kometen skulle dukke opp igjen i 1929 og 1934, men ingen klarte å observere den før i 1951 da Kresak så den og knyttet den til de tidligere observasjonene. Kometen har derfor formelt blitt oppdaget hele tre ganger og har navn etter alle de tre oppdagerne.
Forskerne vet nå at 41P er medlem av den såkalte Jupiter-familien av kometer og bruker kun 5,4 år på et omløp rundt Solen. Kometen er nå nærmere enn den har vært siden den ble sett i 1907.
Hvordan finne kometen?
Lysstyrken er akkurat for liten til å at vi kan se kometen uten kikkert-hjelp, men med en liten kikkert er kometen synlig som en grønnaktig tåkeflekk et lite stykke fra vognen i Karlsvogna. Dette er hvordan du finner kometen: De to ytterste stjernene i selve vognen (Merak og Dubhe) peker som kjent på Polarstjernen, men de to andre stjernene i vognen (Phecda og Megrez – de som er nærmest «draget/hanken») peker rett mot kometen!
Avstanden mellom Phecda og Megrez og kometen er litt under halvparten av avstanden mellom Merak og Dubhe og Polarstjernen.
Siden kometer er diffuse og ikke stjernelignende objekter, er det viktig å ha helt mørk himmel når du forsøker å finne kometen. Du bør være lengst mulig unna kunstig belysning og dessuten la øynene venne seg til mørket i 15–20 minutter. Kometen kan ses som en grønn tåkeflekk som flytter seg langsomt mellom bakgrunnsstjernene fra natt til natt mens den langsomt fjerner seg igjen.

Kartet viser hvor komet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak befinner seg natt til 2. april. Kometen står nesten rett opp (nær senith) og er synlig hele natten.
Kart: Sannes & Ødegaard
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
MER INFORMASJON
Grønn komet som suste forbi Jorden i februar
Kometer på vinterhimmelen
Wikipedia om denne kometen