Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Hva er en komet?


Kometer er is- og snøballer som stammer fra Solsystemets opprinnelse. Mens de tidligere vakte frykt, gir de oss nå spennende kunnskap om hvordan Solsystemet ble til.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Komet Hale Bopp som var synlig i 1998, var en av de største kometene som har vært observert i nyere tid.
Foto: Philipp Salzgeber / Wikipedia


For 4,6 milliarder år siden oppstod Solsystemet som en malstrøm av støv og gass inne i en gigantisk tåkesky i Melkeveien. I midten ble tettheten større og større, og klumpen der inne ble så varm at den begynte å lyse av seg selv – Solen var født. Rundt Solen fortsatte stoff å virvle og danne mindre klumper. Disse utviklet seg raskt til planeter og måner.

Overskuddsmaterialet ble etter hvert blåst ut av planetsystemet og blandet seg med annet stoff som fantes mange milliarder kilometer fra midten av malstrømmen. Der ute var tettheten så lav at bare mindre objekter kunne oppstå. Til gjengjeld ble det etter hvert mange av disse.

I dag, 4,6 milliarder år etter at Solsystemet og vår egen planet ble til, svever det mange milliarder klumper av is, snø, frosne gasser, støv og småstein der ute. Klumpene, eller skitne snøballer som de gjerne kalles, er typisk noen kilometer i utstrekning og har ofte meget uregelmessig form. Temperaturen så langt fra Solen er 250-260 minusgrader eller kaldere, og klumpene beveger seg veldig sakte rundt Solen i sine enormt vide baner.

Området ligger som et tykt skall rundt hele Solsystemet og kalles Oorts sky etter en av forskerne som forutså eksistensen av disse objektene. Selv om begreper som «skall» og «sky» brukes om plasseringen av objektene, er tettheten ekstremt lav. Det er svært lite sannsynlig at vi ville sett noen av «snøballene» dersom vi hadde reist i en tilfeldig retning gjennom Oorts sky.

Oorts sky og kuiperbeltet.
Illustrasjon: NASA


Kosmisk stupdykking

En gang i blant blir en av «snøballene» forstyrret i sin langsomme ferd rundt Solen og begynner å stupdykke innover mot det indre av Solsystemet. Etter hvert begynner frosne gasser og is å fordampe i solvarmen og drar samtidig med seg støvpartikler. Materialet legger seg først som en tåkete sky rundt «snøballen» - kometkjernen. Så blåser solstrålingen og solvinden gassen og støvet utover – vekk fra Solen – og danner en eller to haler. Det er gjerne en støvhale og en gasshale.

Fordampningen blir kraftigst når kometen er nærmest Solen, og aktiviteten er størst hos kometer som besøker de indre delene av Solsystemet for første gang. Det er tilfelle med to av kometene som besøker himmelen i 2013!

Det finnes også et belte nærmere Solen som forsyner oss med kometer – Kuiperbeltet. Banen til en del kometer påvirkes sterkt av tyngdekreftene til planetene under ferden gjennom det indre av Solsystemet. Det kan medføre at kometene enten slynges ut av Solsystemet for godt, eller at de får mye kortere omløpstid og blir såkalte periodiske kometer. Den berømte Halleys komet er et eksempel på slike, og den dukker opp ca. hvert 76. år (sist gang i 1986).

Stoff blåser ut fra åpninger i kjernen til komet Hartley 2.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UMD


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra STScI

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no