Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Kosmologi


Artikler om Universets struktur, utvikling, tilblivelse og hva som finnes utenfor

Snart kan vi se helt tilbake til rundt 200 millioner år etter Big Bang da de første stjernene begynte å lyse!
12.01.22: James Webb Space Telescope (JWST) er snart klart til å utføre vitenskapelige oppgaver. En viktig milepæl skjedde 8. januar da det 6,5 diameter store speilet – det største speilet som noen gang er blitt sent ut i rommet – ble foldet ut. Teleskopet skal utføre et bredt felt av undersøkelser innen astronomi og kosmologi, blant annet vil vi kunne se lenger tilbake i tid enn hva som noen gang har vært mulig – helt tilbake til de første stjernene begynte å lyse! Les mer.

Supertunge urstjerner kan forklare superhull i galaksekjerner
27.04.22: I sentrum av galakser finnes enorme sorte hull med opptil flere milliarder ganger Solens masse. Hvordan disse sorte hullene har oppstått har alltid vært et mysterium, og enda merkeligere ble det da nye oppdagelser viser viste at noen av disse superhullene oppsto relativt kort tid etter Big Bang. Men nye beregninger viser at merkelige, supertunge stjerner kan være forklaringen! Les mer

Rekordfjern stjerne sett med romteleskop gjennom kosmisk superlinse
15.04.22: Studier av den første generasjonen stjerner som fantes i Universet – noen hundre millioner år etter Big Bang – er ekstremt viktig for å forstå Universets, galaksenes og stjernenes utvikling, men også ekstremt vanskelig å gjennomføre fordi vi må se mer enn 13 milliarder år tilbake i tid. Nå har en tilfeldig kosmisk opplinjering gitt forskerne et glimt av den suverent fjerneste og tidligste stjernen som noen gang er oppdaget! Les mer

Ekspanderer Universet ujevnt?
15.05.20: Kanskje må et av kosmologiens viktigste grunnprinsipp revurderes. I mange tiår har forskningen på Universets opprinnelse og utvikling basert seg på forutsetningen om at Universet på stor skala er likt og oppfører seg likt overalt og i alle retninger. Men nå ser det ut til at dette prinsippet ikke stemmer med moderne observasjoner! Les mer.

Spektakulært vidvinkelbilde av Universets fjerneste områder
11.06.19: Ved hjelp av bilder tatt med romteleskopet Hubble over totalt 16 år har forskerne kunnet sette sammen et enormt stort dybdebilde – Hubble Legacy Field som inneholder hele 265 000 galakser. Bildet tar oss helt tilbake til 500 millioner år etter Big Bang, da Universet bare hadde nådd 3,6 % av sin nåværende alder. Les mer.

Snart ser vi tilbake til vår egen opprinnelse!
25.05.18: Ved hjelp av to av ESOs kjempeteleskoper har en internasjonal forskergruppe kunnet studere en galakse da den var mindre enn 4 prosent av sin nåværende alder, og funnet bevis for at stjernedannelse startet allerede 250 millioner år etter Big Bang – mye tidligere enn hittil antatt. Med fremtidens teleskoper vil vi trolig kunne se de første stjernene bli tent! Les mer.

Gigantkollisjoner i Universets barndom overrasker forskerne
29.04.2018: To store, internasjonale forskningsprosjekt har avdekket at Universets aller største strukturer – galaksehoper – ble dannet mye tidligere enn hittil antatt. Galaksehopene fødes gjennom kollisjoner av en lang rekke galakser hvor det pågår eksplosiv stjernedannelse. For første gang er den spektakulære dannelsen til slike strukturer blitt fotografert. Les mer.

Ny avstandsrekord: Stjerne observert 9 milliarder lysår unna!
05.04.2018: En gigantisk blå stjerne er oppdaget hele 9 milliarder lysår fra Jorden ved hjelp av Hubbleteleskopet! Metoden som ble benyttet er den såkalte gravitasjonslinsemetoden som ble utviklet av nordmannen Sjur Refsdal. Stjernen har også blitt benyttet til å teste teorien om mørk materie og til å studere galaksehopen som befinner seg mellom oss og stjernen. Les mer.

Hvordan lokalisere mørk materie og finnes galakser av ren mørk materie?
04.06.17: Til vanlig får vi kunnskap om Universet ved hjelp av lys fra objekter – enten synlig lys, infrarødt, ultrafiolett, røntgenstråling eller gammastråling. Men hva gjør vi dersom noe materie ikke sender ut lys? Kan vi noen gang finne svar på hvorvidt slik materie i det hele tatt finnes, hvor mye det i så fall finnes og hvordan kan vi finne ut hva dette egentlig består av? Les mer.

Kolliderer vårt univers med et annet univers?
28.04.17: Helt siden 1960-tallet har den kosmiske bakgrunnsstrålingen – ekkoet fra Big Bang – blitt studert og de siste årene har avanserte romobservatorier gitt oss fascinerende bilder av Universets aller tidligste barndom. I disse bildene finnes det en mystisk og svært stor kald flekk som kanskje kan være et bevis på at vårt univers kolliderer med et annet univers! Les mer.

Gigantisk galaksehop kaster lys over ekkoet fra Big Bang
21.03.17: Forskere har brukt romteleskopet Hubble og et gigantisk radioteleskop i Chile til å undersøke en galaksehop 5 milliarder lysår unna for å finne ut mer om den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Les mer.

10 ganger flere galakser i Universet enn antatt
31.10.2016: Ved hjelp av romteleskopet Hubble har forskerne undersøkt de fjerneste delene av Universet som kan observeres. Nye undersøkelser av disse rekorddype bildene avslører at det opprinnelig var minst 10 ganger flere galakser enn hittil anslått! Les mer.

Kosmisk avstandsrekord
10.03.16: Et internasjonalt forskerteam har brukt romteleskopet Hubble for å fotografere det fjerneste objektet som noen gang er observert – 13,4 milliarder lysår unna. Lyset fra denne galaksen som er i ferd med å bli til, har vært underveis tre ganger lenger tid enn Jorden har eksistert og ble sendt ut bare 400 millioner år etter Big Bang! Les mer.

Når ble de første stjernene tent?
For 13,8 milliarder år siden oppsto Universet i en hendelse vi kaller Big Bang. Mange detaljer i denne hendelsen er kartlagt de siste årene, men spørsmålet om når og hvordan de første stjernene ble tent, har vært betydelig vanskeligere å finne svaret på. Nye målinger med det europeiske romobservatoriet Planck tyder på at de aller første stjernene ble tent betydelig senere enn hittil antatt. Les mer.

Sensasjonell bekreftelse av gravitasjonsbølger og kosmisk inflasjon
25.04.2014: En amerikansk forskergruppe har gjort en enestående oppdagelse ved hjelp av et teleskop ved Sydpolen. Oppdagelsen bekrefter både en viktig del av Einsteins relativitetsteori og et omstridt og ytterst dramatisk fenomen som fant sted i starten av Big Bang. Dette er blant de største oppdagelsene som er gjort innen fysikk og astrofysikk de senere årene. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no