Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Mystiske krusninger rundt ung stjerne – et mysterium for forskerne


21.10.15: Ved hjelp av romteleskopet Hubble og ESOs VLT-teleskop i Chile har forskerne studert virvelskiven der planeter dannes rundt en ung stjerne hvor de fant noe som både var helt uventet og som aldri tidligere er observert. Foreløpig har ingen funnet en god forklaring på dette mystiske fenomenet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Billedmontasje av den 60 milliarder kilometer brede virvelskiven som vi ser fra siden. Sammenligningen med bilder tatt i 2010, 2011 og 2014 viser «krusninger» som farer utover med 36 000 km/t. Falske farger er benyttet for å få frem detaljene i virvelskiven.
Foto/montasje: NASA, ESA, ESO, and A. Boccaletti (Paris Observatory)


Stjerner og planeter dannes i enorme skyer av støv og gass som befinner seg mellom stjernene i Melkeveien og i andre galakser. Orion-tåken - som fra mørke steder kan ses i stjernebildet Orion vinterstid - er en slik fødestue for stjerner og planeter. Hele prosessen fra gass-sky til ferdig stjerne tar typisk 50 millioner år eller mer.

Inne i en slik enorm sky dannes tette klumper – kokonger – der solsystem blir til. I midten av hver kokong oppstår en temmelig stor klump som etter hvert begynner å lyse som en stjerne. Rundt denne protostjernen fortsetter materiale å virvle i en flat skive der mindre klumper oppstår og etter hvert utvikler seg til å bli planeter.

Ved hjelp av romteleskopet Hubble og ESOs Very Large Telescope (VLT) i Chile har forskerne studert en slik virvlende skive rundt den unge stjernen AU Mic som befinner seg 32 lysår fra oss i stjernebildet Microscopium. Fordi vi ser kanten av skiven fra Jorden, er dette et perfekt objekt for å studere hvordan planeter oppstår.

Mens astronomene søkte i skiven etter tegn på klumper som kunne tyde på at planeter er i ferd med å dannes, oppdaget de noen svært merkelige «forstyrrelser» som beveger seg svært hurtig utover i skiven. Observasjonene viser bue-lignende eller bølgelignende strukturer som ikke ligner noe som tidligere har blitt observert, og «togene» av bølgelignende buer minner om krusninger i vann. Ved å gjøre nye analyser av eldre bilder som Hubble har tatt av objektet, fant forskerne ut at «krusningene» beveger seg med stor hastighet, opptil 10 km/s eller 36 000 km/t, utover i skiven og dermed vekk fra stjernen.

Siden fenomenet aldri tidligere har blitt observert og heller ikke har blitt forutsatt av noen teorier, er det foreløpig et stort mysterium. Krusningene som er lengst unna stjernen ser ut til å ha høyere hastighet enn krusningene i den indre delen av skiven, og minst tre av bølgene beveger seg raskere enn den lokale unnslipningshastigheten. Dermed kan det ikke være objekter, som for eksempel planeter, som lager forstyrrelsene. En rekke andre mulige forklaringer har også blitt eliminert ved å studere observasjonsdata.

Forskergruppen har imidlertid en mistanke om at utbrudd på den unge stjernen i midten kan være en årsak. AU Mic har i likhet med mange andre unge og relativt kjølige stjerner høy aktivitet og en rekke utbrudd kalt flares og som utløser store energimengder fra overflaten. Dette kan igjen ha påvirket eventuelle planeter, for eksempel ved at utbruddene feier bort store mengder gass eller annet stoff fra deres ytre deler. Muligens er det bølger av slikt materiale som observeres på vei utover i skiven, men det kreves mye mer observasjoner for å avklare om dette kan være forklaringen.

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Pressemelding fra STScI

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no