21.10.15: Ved hjelp av romteleskopet Hubble og ESOs VLT-teleskop i Chile har forskerne studert virvelskiven der planeter dannes rundt en ung stjerne hvor de fant noe som både var helt uventet og som aldri tidligere er observert. Foreløpig har ingen funnet en god forklaring på dette mystiske fenomenet.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Billedmontasje av den 60 milliarder kilometer brede virvelskiven som vi ser fra siden. Sammenligningen med bilder tatt i 2010, 2011 og 2014 viser «krusninger» som farer utover med 36 000 km/t. Falske farger er benyttet for å få frem detaljene i virvelskiven.
Foto/montasje: NASA, ESA, ESO, and A. Boccaletti (Paris Observatory)
Stjerner og planeter dannes i enorme skyer av støv og gass som befinner seg mellom stjernene i Melkeveien og i andre galakser. Orion-tåken - som fra mørke steder kan ses i stjernebildet Orion vinterstid - er en slik fødestue for stjerner og planeter. Hele prosessen fra gass-sky til ferdig stjerne tar typisk 50 millioner år eller mer.
Inne i en slik enorm sky dannes tette klumper – kokonger – der solsystem blir til. I midten av hver kokong oppstår en temmelig stor klump som etter hvert begynner å lyse som en stjerne. Rundt denne protostjernen fortsetter materiale å virvle i en flat skive der mindre klumper oppstår og etter hvert utvikler seg til å bli planeter.
Ved hjelp av romteleskopet Hubble og ESOs Very Large Telescope (VLT) i Chile har forskerne studert en slik virvlende skive rundt den unge stjernen AU Mic som befinner seg 32 lysår fra oss i stjernebildet Microscopium. Fordi vi ser kanten av skiven fra Jorden, er dette et perfekt objekt for å studere hvordan planeter oppstår.
Mens astronomene søkte i skiven etter tegn på klumper som kunne tyde på at planeter er i ferd med å dannes, oppdaget de noen svært merkelige «forstyrrelser» som beveger seg svært hurtig utover i skiven. Observasjonene viser bue-lignende eller bølgelignende strukturer som ikke ligner noe som tidligere har blitt observert, og «togene» av bølgelignende buer minner om krusninger i vann. Ved å gjøre nye analyser av eldre bilder som Hubble har tatt av objektet, fant forskerne ut at «krusningene» beveger seg med stor hastighet, opptil 10 km/s eller 36 000 km/t, utover i skiven og dermed vekk fra stjernen.
Siden fenomenet aldri tidligere har blitt observert og heller ikke har blitt forutsatt av noen teorier, er det foreløpig et stort mysterium. Krusningene som er lengst unna stjernen ser ut til å ha høyere hastighet enn krusningene i den indre delen av skiven, og minst tre av bølgene beveger seg raskere enn den lokale unnslipningshastigheten. Dermed kan det ikke være objekter, som for eksempel planeter, som lager forstyrrelsene. En rekke andre mulige forklaringer har også blitt eliminert ved å studere observasjonsdata.
Forskergruppen har imidlertid en mistanke om at utbrudd på den unge stjernen i midten kan være en årsak. AU Mic har i likhet med mange andre unge og relativt kjølige stjerner høy aktivitet og en rekke utbrudd kalt flares og som utløser store energimengder fra overflaten. Dette kan igjen ha påvirket eventuelle planeter, for eksempel ved at utbruddene feier bort store mengder gass eller annet stoff fra deres ytre deler. Muligens er det bølger av slikt materiale som observeres på vei utover i skiven, men det kreves mye mer observasjoner for å avklare om dette kan være forklaringen.
Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!
Mer informasjon
Pressemelding fra STScI