Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Sort hull i kulehop avslørt av merkelig stjerne


22.01.2018: Ved hjelp av ESOs MUSE-instrument på Very Large Telescope i Chile har astronomene oppdaget en stjerne i hopen NGC 3201 som oppfører seg svært merkelig. Stjernen ser ut til å gå i bane rundt et usynlig sort hull med rundt 4 solmasser – det første inaktive sorte hullet dannet ved stjernedød funnet i en kulehop og det første som er funnet ved å direkte oppdage hullets gravitasjonell påvirkning. Den viktige oppdagelsen påvirker vår forståelse av dannelsen av stjernehoper og sorte hull samt opprinnelsen til gravitasjonsbølgehendelser.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av det sorte hullet og stjernen med den voldsomme bevegelsen oppdaget med Very Large Telescope i Chile.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada/spaceengine.org


Kulehoper er enorme kuleformede områder med titusener av stjerner og som går i bane rundt de fleste galakser. De er blant de eldste kjente stjernesystem i Universet og dateres tilbake nesten til starten av tiden da galaksene ble dannet og utviklet seg. Pr. i dag kjenner vi mer enn 150 kulehoper som tilhører vår galakse.

Ved hjelp av MUSE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope i Chile har et team med astronomer studert den spesielle hopen NGC 3201 som befinner seg i stjernebildet Vela på den sydlige himmelhalvkule og funnet ut at en av stjernene – en stjerne som befinner seg nær slutten av hovedseriefasen og som dermed er i ferd med å bli en rød kjempe – oppførte seg svært merkelig ved at den kastes frem og tilbake med hastigheter på flere hundre tusen kilometer i timen og med et mønster som gjentas hver 167. dag.Ved hjelp av MUSE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope i Chile har astronomene funnet en stjerne som oppfører seg høyst merkelig og som ser ut til å gå i bane rundt et usynlig sort hull.
Animasjon: ESO


Førsteforfatter av forskningsartikkelen Benjamin Giesers ved Georg-August-Universitetet i Göttingen i Tyskland ble fascinert av stjernens oppførsel og sier at den gikk i bane rundt noe som var helt usynlig, som hadde en masse på mer enn 4 solmasser og som dermed ikke kunne være noe annet enn et sort hull – det første sorte hullet som var funnet i en kulehop ved direkte å observere hvordan tyngdekreftene påvirker omgivelsene.

Forholdet mellom sorte hull og kulehoper er både viktig og mystisk. Som følge av deres store masse og alder antar man at slike hoper har produsert et stort antall sorte hull som ble dannet da store og tunge stjerner inne i dem eksploderte og kollapset i løpet av hopens lange levetid.

ESOs MUSE-instrument gir astronomene en unik mulighet til å måle bevegelsene til tusener av fjerne stjerner på en gang. Med denne nye oppdagelsen har teamet for første gang vært i stand til å oppdage et inaktivt sort hull i hjertet av en kulehop, et som for tiden ikke sluker stoff og som ikke er omgitt av en glødende skive av gass. De var også i stand til estimere massen til det sorte hullet gjennom bevegelsene til en stjerne som var fanget inn av den voldsomme tyngdekraften.

Av de observerte egenskapene ble stjernen fastslått å ha ca. 0,8 solmasser mens massen til dens mystiske ledsager ble estimert å være rundt 4,36 solmasser – nesten garantert et sort hull.

Kulehopen Messier 80 i stjernebildet Skorpionen ca. 40 000 lysår unna inneholder hundretusener av stjerner.
Foto: NASA, The Hubble Heritage Team, STScI, AURA


Nylige oppdagelser av radio og røngtenstrålekilder i kulehoper i tillegg til oppdagelsen av gravitasjonsbølger i 2016 som ble produsert av at to sorte hull smeltet sammen, antyder at disse relativt små sorte hullene kan være mer vanlig i kulehoper enn man tidligere har antatt.

Ifølge Giesers var det inntil nylig antatt at nesten alle sorte hull ville forsvinne fra kulehoper etter kort tid og at system som dette ikke engang eksisterte! Men dette er tydelig vis ikke tilfelle – oppdagelsen er den første direkte oppdagelsen av gravitasjonspåvirkningen fra et sort hull dannet av en døende stjerne i en kulehop. Funnet hjelper til å forstå dannelsen av kulehoper og utviklingen til sorte hull og binære system, noe som er avgjørende for forståelsen av kilden til gravitasjonsbølger.Kunstnerisk fremstilling av det sorte hullet og stjernen med den voldsomme bevegelsen i NGC 3201.
Animasjon: ESO


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra ESO

Flere artikler om sorte hull

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no