Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Liv i rommet


Har forskerne gjort den største vitenskapelige oppdagelsen i historien?
26.03.21: I april og mai 2019 registrerte astronomer ved et australsk radioobservatorium et mystisk radiosignal fra vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri. Foreløpig har man ikke kunnet finne en forklaring på signalet som ikke skyldes teknologi, men som den berømte astronomen og formidleren Carl Sagan sa, krever «ekstraordinære påstander ekstraordinære bevis». Forskerne regner det som overveiende sannsynlig at en naturlig forklaring etter hvert vil bli funnet. I mellomtiden har det blitt oppdaget noe som kan være en planet i beboelig sone rundt Alfa Centauri, en annen av stjernene i dette trippelsystemet. Les mer.

Arecibo-teleskopet brøt sammen!
31.01.21: Et av verdens største, viktigste og mest berømte observasjonsinstrumenter, det 305 meter store radioteleskopet på Arecibo i Puerto Rico, kollapset på dramatisk vis 1. desember etter flere kabelbrudd de foregående månedene. Nå er årsaken til sammenbruddet delvis kartlagt. Les mer.

Livsformer i skyene på Venus? Nye bevis oppdaget!
27.09.20: Helt siden 1970-tallet har det vært spekulert på om merkelige, mørke formasjoner i de høytliggende skyene på Venus, vår nærmeste naboplanet, kan skyldes mikroorganismer. Disse kan enten stamme fra Jorden eller fra en tidligere epoke da klimaet på Venus var langt gunstigere enn i dag. Nye observasjoner av det sjeldne stoffet fosfin i Venus-atmosfæren er både overraskende og forbløffende og styrker disse teoriene. Les mer.

Kepler har satt en ny og lovende kurs for fremtidige generasjoners utforskning av vår galakse
10.12.2018: Etter ni års utforskning har NASAs Keplerteleskop gått tom for drivstoff og er nå pensjonert i den banen den befinner seg. Teleskopet har overgått alle forventninger og ryddet veien for å søke etter liv både i og utenfor Solsystemet. Les mer.

‘Oumuamua – et lysseil fra et annet solsystem?
08.11.18: En sprø tanke, men dersom det faktisk er tilfelle, vil det kunne forklare mange av egenskapene til gjesten som nå er på vei ut av Solsystemet. Men hvordan havnet i så fall seilfartøyet her? Ved en tilfeldighet eller som følge av en bevisst handling? Forskerne bak en ny studie mener at man uansett ikke bør forkaste hypotesen bare fordi den involverer besøk utenifra.  Les mer.

NASA vil lete etter teknosignaturer for å finne intelligent liv utenfor Jorden
30.09.2018: Til alle tider har menneskene undret seg over hvorvidt vi er alene i Universet. NASA har utforsket både Solsystemet og utenfor og har utviklet stadig mer sofistikert verktøy for å få svar på dette fundamentale spørsmålet. I Solsystemet, spesielt på Mars, har NASA lett både etter fortidig og nåværende liv, og utenfor Solsystemet leter planetjegerne Kepler og TESS etter tusenvis av exoplaneter – planeter som går i bane rundt andre stjerner.  Les mer.

Ny type fotosyntese oppdaget – kan være svært viktig for liv rundt røde dvergstjerner
15.06.18: De siste årene er det oppdaget en lang rekke planeter i beboelig sone rundt røde dvergstjerner (f.eks. vår nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, TRAPPIST-1 og Barnards stjerne, 8,6 lysår unna). Selv om disse planetene kan ha flytende vann og temperaturer mellom 0 og 100 grader, er det store diskusjoner om disse planetene virkelig kan være beboelige. En av grunnene er at moderstjernen ofte har kraftige utbrudd (flares) som kan ødelegge planeten og eventuelle livsformer, men nye undersøkelser tyder på at dette ikke nødvendigvis er tilfelle. Røde dvergstjerner sender hovedsakelig ut lys i rødt og infrarødt og veldig lite av mer kortbølget stråling, som er dominerende i sollyset og som inntil nå ha vært ansett å være nødvendig for at fotosyntese skal kunne foregå. Fotosyntese er avgjørende for liv slik vi kjenner det, både fordi prosessen tillater planter å vokse og formere seg med energien fra sollys, og fordi fotosyntesen slipper ut fritt oksygen som er nødvendig for dyr og mennesker. Les mer

Proxima b kan ha perfekte forhold for liv!
21.05.17: Den jordlignende planeten som i fjor ble oppdaget i beboelig sone rundt vår aller nærmeste nabostjerne, kan ha et klima som er ideelt for livsformer. En britisk forskergruppe har benyttet et avansert dataprogram som brukes til å studere Jordens klima på Proxima b og fått forbausende resultater. Det er mer sannsynlig enn noen gang at denne planeten vil bli reisemålet for både den første ubemannede og den første bemannede ferden til et annet solsystem! Les mer.

Beskjed til Jorden fra dverggalakse?
21.01.17: Helt siden 2007 har forskerne undret seg over hurtige utbrudd av radiostråling, og helt nylig har det skjedd igjen – fra en fjern dverggalakse. Er det noen som forsøker å oppnå kontakt med oss? Les mer.

«Kulehopmuligheten»
14.01.16: Ifølge ny forskning er kulehoper et smart sted å lete etter kommuniserende sivilisasjoner. Siden stjernene der står så tett, vil det ikke ta lenger tid å sende en melding mellom stjernene enn det tok å sende et brev fra USA til Europa i det 18. århundret. Interstellar kommunikasjon vil med andre ord være ekstremt enkel siden avstanden mellom stjernene er rundt 20 ganger kortere enn avstanden mellom oss og vår nærmeste nabostjerne. Og en annen ting: Tenk deg opplevelsen av å befinne seg på en planet i en kulehop og skue opp på nattehimmelen! Les mer.

Største vitenskapelige søk etter intelligent liv hittil!
01.09.15: Stephen Hawking og russeren Yuri Milner legger 100 millioner dollar i potten for å få fart i søket etter intelligent liv i Universet. Og det beste av alt: Både du og jeg kan bli med å lete etter signaler fra noen der ute ... Les mer.

Liv på exomåner?
Forskerne mener at det heteste tipset for å finne liv kan være på store exomåner på størrelse med Mars og som går i bane rundt enorme gasskjemper i passende avstand fra en sollignende stjerne. Les mer.

Røde dverger – nøkkelen til å finne liv?
En sivilisasjon med adresse på en planet rundt en rød dverg vil kanskje kunne gi menneskene svaret på det vi så gjerne skulle visst: Er vi de eneste intelligente vesener i Universet eller finnes artsfrender på en exoplanet eller exomåne et sted der ute i stjernehavet?

Røde verdener
Nye oppdagelser og ferske studier tyder på at det finnes flest jordlignende planeter rundt stjerner som er mindre og kjøligere enn Solen. En rekke jordlignende planeter og superjorder er oppdaget i beboelig sone rundt slike stjerner. Men andre egenskaper ved disse stjernene er ganske ulike de vi kjenner fra Solen, og eventuelle livsformer der vil ha andre enn utfordringer enn her på Jorden og derfor se helt annerledes ut.

Dypt hav oppdaget inne i Saturns måne Enceladus
Forskere har nå funnet sterke bevis for at det finnes et stort underjordisk hav 30-40 kilometer under Enceladus' overflate og bekrefter dermed påstandene om at Enceladus er et av de mest sannsynlige stedene i vårt solsystem hvor det kan finnes liv. Havet er trolig større enn Lake Superior og kan inneholde mikroorganismer. Les mer.

Liv i rommet
Menneskene har til alle tider lurt på om det kan finnes livsformer andre steder i Universet. De siste årene har forskningen innen dette feltet og letingen etter utenomjordisk liv tiltatt dramatisk. Les mer.

Hvor mange planeter kan huse livsformer eller intelligent liv?
En fersk studie fra januar 2012 slår fast at det finnes flere planeter i vår galakse enn det finnes stjerner. Man regner med at det i gjennomsnitt finnes 1,6 planeter pr. stjerne i Melkeveien og at planeter som går i bane rundt stjerner er mer regelen enn unntaket. Og siden Melkeveien inneholder rundt 300 milliarder stjerner, tilsier dette at det finnes flere hundre milliarder planeter bare vår egen galakse. Og når det finnes rundt 125 milliarder galakser i vårt synlige univers, sier det seg selv at mulighetene for å finne liv – enten i form av livsformer eller intelligent liv – er større enn noen gang.Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no