Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


18 tonn romsøppel falt ukontrollert mot Jorden


13.05.20: Mandag falt et 18-tonns rakett-trinn ukontrollert ned gjennom atmosfæren og passerte direkte over både Los Angeles og New York City før det falt ned i Atlanterhavet rett utenfor kysten av Vest-Afrika kl. 17.34 norsk tid. Dette er det største og tyngste romsøppelet som har falt ukontrollert mot Jorden siden den amerikanske romstasjonen Skylab i 1979.

av Anne Mette Sannes

 Kinas Long March-5B ble skutt opp fra Wenchang i Kina tirsdag 5. mai
Film: CGTN


Den kinesiske raketten Long March-5B ble skutt opp fra Wenchang Space Launch Center på øya Hainan i Sør-Kina klokken 12.00 tirsdag 5. mai kl. 12.00 norsk tid og var en ubemannet testferd. Raketten hadde med seg en ubemannet kapsel – en prototype for Kinas neste generasjon bemannet kapsel. Den 22 tonn tunge nyttelasten skal bane veien for å løfte moduler til kinesernes planlagte romstasjon. Oppskytningen av kjernemodulen Tianhe vil trolig skje tidlig i 2021.

Den vellykkede oppskytningen gjør nå at Kina også vil være i stand til å fortsette arbeidet med å sende en sonde – Mars Global Remote Sensing Orbiter – til Mars. Sonden skal også ha med seg en mindre rover. Målet er både å lete etter tidligere og nåværende liv på planeten, og det er foreløpig valgt ut to alternative steder for landing – begge i Utopia Planitia-omådet. Kina opplevde nylig to mislykkede oppskytninger, noe som medførte en midlertidig stans i oppskytninger og som også la økt press på denne nylige ferden.Oppskytningen av Kinas Long March-5B skjedde fra Wenchang i Kina tirsdag 5. mai
Film: SciNews


Men etter den vellykkede oppskytningen ble rakettens 2-trinn igjen i bane (sammen med tusener av rakett-trinn fra tidligere ferder). Bare 15 min. før det gikk inn i atmosfæren passerte det 18 tonn tunge rakett-trinnet direkte over Los Angeles og New York City før det falt ned i Atlanterhavet og ble dermed det tyngste objektet på nesten 30 år som foretok en ukontrollert ferd tilbake til Jorden. Det er ikke uvanlig at døde satellitter og gamle rakett-trinn faller ned i atmosfæren, men det er sjelden det er snakk om objekter på mer enn noen få tonn.

Det finnes en mengde romsøppel i lav jordbane (LEO); romfartøy som ikke lenger er i drift, tidligere rakett-trinn og tusenvis av mindre biter. Man regner med at det finnes mer enn 30 000 biter på over 10 cm.
Illustrasjon: ESA


Ifølge det amerikanske forsvaret gikk objektet i en elliptisk bane rundt Jorden i en høyde av mellom 152 og 270 kilometer, og de antok at raketten ville bevege seg gjennom atmosfæren en gang mellom kl. 01.35 natt til mandag og 01.35 natt til tirsdag (norsk tid), noe som senere ble justert til mellom kl. 16.43 og 17.55 (norsk tid). Men i noen intense timer var objektets tilbakekomstbane og eventuelle nedslagssted uklart for dem som forsøkte å spore dette, og man var kun i stand til å begrense nedslagsområdet til Australia, USA og Afrika.

På grunn av endringer i solaktivitet og luftmotstand er det ikke enkelt å forutsi slike ukontrollerte fall, og i tillegg beveger slike objekter seg veldig raskt og horisontalt gjennom atmosfæren slik at det er vanskelig å vite når de faktisk vil falle ned. Bare et minutts endring av forutsatt tidspunkt kan endre nedslagsfeltet (med det som eventuelt ikke brenner opp i atmosfæren) med nesten 500 kilometer (som avstanden Oslo–Namsos i luftlinje).

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekreftet at raketten hadde beveget seg gjennom atmosfæren kl. 17.34 (norsk tid) nærmere bestemt 20W 20N rett før objektets bane ville passert over byen Nouakchott i Vest-Afrika.

Raketten falt ned i havet vest for byen Nouakchott i Vest-Afrika
Kart: Google Maps


Det var rakettens 2. trinn som plasserte nyttelasten (en prototype på en bemannet kapsel i en lav jordbane). Long March-5B er designet for å levere fra seg nyttelast i lav jordbane uten et øvre trinn, noe som betyr at også 2. trinn forblir i bane i stedet for straks å falle tilbake til Jorden i et forhåndsbestemt område.

Siden Kina planlegger å skyte opp minst tre Long March-5B raketter de to neste årene for å levere moduler for landets kommende romstasjon, kan det forventes å bli ytterligere ukontrollerte rakett-tilbakekomster de neste par årene.

En Long March 5-rakett under transport til oppskytningsområdet i Wenchang Spacecraft Launch Center.
Foto: Wikipedia


Kompakte deler fra raketter, som for eksempel motordeler, overlever ferden mot bakken, men så snart de når lavere deler av atmosfæren har de ikke så stor hastighet (siden de har blitt bremset kraftig opp av atmosfæren) og kan dermed forårsake lokale skader – i verste fall knuse et helt hus. Det er med andre ord tale om lokal skade som når deler faller av et fly og ikke deler som sprer seg over større områder

Det 30 meter lange og 5 meter brede rakett-trinnet på 18 tonn er den største biten som har falt ned ukontrollert siden amerikanske Skylab i 1979 og den 4. største noensinne.


Skylab – den første amerikanske romstasjonen
Foto: NASA


De tre som har vært større var nevnte Skylab, russiske Salyut 7 i 1991 og romfergen Columbia i 2003 (sistnevnte kom ut av kontroll under landingen i og deler spredte seg over store deler av USA. 7 astronauter omkom i ulykken.

Skylab nådde Jorden tidlig på morgenen i Australia 12. juli i 1979, og bitene falt over den avsidesliggende lille byen Esperance, ca. 7,5 timers kjøring fra Perth. Bitene som falt ned er å se på flere australske museer og gir et tilbakeblikk på USAs første bestrebelser på å la mennesker oppholde seg i rommet.

Kartet viser hvor Skylab kom inn i atmosfæren og dens siste baneomløp
Illustrasjon: Wikipedia


Det har ikke blitt rapportert at mennesker har blitt skadet av romsøppel som faller ned på Jorden, men i 2011 regnet NASA ut at det var en 1 til 3 200 sjanse for at noen kunne bli truffet av en satellitt som var mindre enn en tredel av massen på Long March-5B’s annet trinn. I 2016 fór et øvre trinn fra en kinesisk Long March 7-rakett på omtrent en tredjedel av størrelse av Long March-5B’s 2. trinn gjennom atmosfæren over vestre USA. Episoden ble fanget opp på video.Filmen viser retningen objektet kom inn fra, avisoppslag samt flere av vrakrestene
Film: Youtube

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

cnn.com: One of the largest uncontrolled pieces of space debris fell down to Earth today

spaceflightnow.com: U.S. military tracking unguided re-entry of large Chinese rocket

xinhuanet.com: China launches new Long March-5B rocket for space station program

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no