Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Total måneformørkelse 10. desember 2011

10. desember 2011: Spektakulær måneformørkelse


I ettermiddag kunne en spesiell måneformørkelse observeres over de delene av landet som ikke hadde for mye skyer. Spesielt den avsluttende, delvise fasen var et fantastisk skue.
WEBCAST-bilder av formørkelsen på astro.viten.no

 

Rett etter total fase, fotografert fra Hadeland.
Foto: Trym Norman Sannes

I Sør-Norge var Månen under horisonten frem til totaliteten begynte og da var himmelen for lys til at det var enkelt å finne den formørkede Månen. Litt lett dis gjorde oppgaven enda vanskeligere. I Nord-Norge stod Månen da mye høyere og på en mørkere himmel.

Da de første solstreifene nådde den nedre siden av Månen i 16-tiden ble formørkelsen imidlertid et virkelig imponerende skue – mye finere enn bildene kan tyde på. Siden Månen stod lavt på himmelen virket den større og mer imponerende enn vanlig og hele den formørkede delen av Månen kunne skimtes som en nærmest spøkelsesaktig skygge.

Det er 4 år til neste måneformørkelse, men svært mye spennende skal skje lenge før den inntreffer: Allerede tirsdag kveld får vi  en av årets flotteste stjerneskuddsvermer, Geminidene.

Samtidig kan vi for alvor begynne å glede oss til og forberede oss til Venus-passasjen 6. juni neste år. Det blir en av de viktigste og sjeldneste himmelbegivenhetene i vår tid!

Du kan lese mer om himmelbegivenhetene frem til 2015 her på www.astroevents.no og finne ut hvordan du kan forberede deg på disse og få oppleve de på best mulig måte.

Nydelig måneformørkelse over vinterkledd landskap.
Foto: Olav Erik Storm

Delvis fase. Legg merke til at skyggen er krum – det skyldes at vi bor på en planet som er rund!
Foto: Trym Norman Sannes

Nydelig måneformørkelse over vinterkledd landskap.
Foto: Trym Norman Sannes

Hovedsak om den totale måneformørkelsen

Pressemelding fra NASA om den superstore formørkelsen

Multimediaforklaring på måneformørkelser fra Viten.no:

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no