Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Total måneformørkelse 21. desember 2010

Total måneformørkelse 21. desember 2010


Mens vinteren er på sitt mørkeste 21. desember 2010 passerer Månen inn i skyggen fra Jorden og forårsaker en flott total måneformørkelse. Mens Europa generelt er dårlig plassert, blir formørkelsen synlig i sin helhet fra Nord-Norge. Fra Sør-Norge er tilnærmet hele totaliteten synlig. Dette er den første totale måneformørkelsen i Norge på 2,5 år.

 

Totale måneformørkelser kan være meget vakre!
Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

Formørkelsen finner sted om morgenen og for eksempel i Oslo går Månen ned under formørkelsen. Månen står lavt i nordvest, så det er viktig å ha best mulig utsikt i den himmelretningen. Under en total måneformørkelse passerer sollyset gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen mens denne befinner seg inne i helskyggen fra Jorden. Dersom vi hadde stått på Månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsorte nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!

SE FORMØRKET MÅNE OG SOLEN SAMTIDIG!

Forholdene i Jordens atmosfære bestemmer hvor lys eller mørk Månen blir under formørkelsen og dessuten hvilken farge Månen får. Dersom det er mye forurensning i atmosfæren (for eksempel fra branner eller vulkanutbrudd) eller det er mys skyer der hvor Solen står opp eller går ned, blir formørkelsen mørk og grå. Er atmosfæren ren, blir formørkelsen gjerne flott burgunderrød.

Sett fra Månen ville det under en total måneformørkelse vært en total solformørkelse! Den røde ringen er Jordens atmosfære som blir opplyst av sollyset. Vi ser alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang!
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Tider for denne formørkelsen:
Start halvskyggefase: 06.29
Start delvis formørkelse: 07.32
Start totalitet: 08.40
Slutt totalitet: 09.53
Slutt delvis fase: 11.01
Slutt halvskyggefase: 12.04

Totaliteten varer i en time og 13 minutter. Ved start av halvskyggefase passerer Månen inn i halvskyggen fra Jorden. Dersom vi hadde stått på den delen av Månen som leder an, ville vi sett en delvis solformørkelse. Ved start av delvis formørkelse begynner Månen å bevege seg inn i helskyggen fra Jorden. Fra den delen av Månen som leder an, ville en astronaut opplevd en total solformørkelse. Totaliteten begynner når hele Månen er inne i helskyggen. Når Månen beveger seg ut av helskyggen, kommer alle fasene om igjen, men i motsatt rekkefølge.

Starten og slutten på halvskyggefasene kan ikke sees fra Jorden. Først rundt kl. 07 vil vi merke at ”noe” har skjedd med Månen. Fra 07.32 til 11.01 (eller til Månen går ned i Sør-Norge) er formørkelsen iøynefallende. I Oslo går Månen ned kl. 09.32 og i Trondheim kl. 10.22.

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden.
Foto: Trond Erik Hillestad /astronomi.no

Solen kommer frem igjen etter å ha vært skjult bak Jorden. Måneformørkelsen går mot slutten.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

OBSERVASJONER

Totale måneformørkelser kan sees helt uten hjelpemidler. Som regel blir Månen synlig også under totaliteten. Opplevelsen kan bli flottere dersom man er på et mørkt sted uten kunstig belysning. Under totaliteten blir himmelen betydelig mørkere og det blir mulig å se lyssvake objekter som ellers drukner i lyset fra fullmånen. Mot slutten av formørkelsen er himmelen uansett lys fordi det lysner av dag.

Selv om alle deler av formørkelsen er fantastiske flotte å se selv bare med øynene, gjør en kikkert det mulig å følge formørkelsen i enda større detalj og å se hvordan landskapstrekkene på Månen blir formørket.

Under de delvise fasene har vi en unik mulighet for å se at Jorden er rund! Det er meget tydelig å se at jordskyggen er buet.

I Sør-Norge står Solen opp under siste del av totaliteten. I 10-15 minutter kan det derfor være mulig å se både den totalt formørkede Månen og Solen. Atmosfæren over oss er litt med på å sette sitt preg på formørkelsen. Det er sjelden vi kan se både Månen og Solen under en måneformørkelse.

Formørkelsen finner for øvrig sted bare noen timer før Solen “snur”. Vintersolverv (Solens sydligste posisjon på himmelen) inntreffer kl. 00.38 natt til 22. desember. Den forrige totale måneformørkelsen i Norge fant sted 21. februar 2008.

Det er laget en DVD ( Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015) som forklarer hvordan måneformørkelser og solformørkelser oppstår og som viser hvordan disse arter seg fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen.

Det er også laget et spesialhefte ( Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015) som beskriver fenomenene, gir observasjonsråd og ikke minst har tabeller for lokale forhold.

ANIMASJONER

Formørkelsen sett fra Oslo. Quicktime, 10 MB, varighet 41 sek

Formørkelsen sett fra Månen. Quicktime, 22 MB, varighet 26 sek

Animasjonene kan brukes fritt når kilden oppgis. Animasjoner: Knut Jørgen Røed Ødegaard/www.astroevents.no

MER INFORMASJON

Mer informasjon fra NASA

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den store formørkelsen 4. januar, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no