Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Total måneformørkelse 21. desember 2010

Se formørket måne og Solen samtidig!


Mot slutten av den totale måneformørkelsen tirsdag 21. desember kan vi i Sør-Norge oppleve noe helt spesielt: En totalt formørket måne og Solen er synlige samtidig. I mellom befinner vi oss – og det er Jorden som formørker Månen!

 

Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden.
Foto: Trond Erik Hillestad /astronomi.no

Totale måneformørkelser finner bare sted når Månen, Jorden og Solen står på rett linje gjennom rommet. Lys fra Solen som passerer gjennom Jordens atmosfære der hvor det er soloppgang eller solnedgang treffer Månen og gir den burgunderrøde fargen som er typisk for de fleste formørkelsene. I prinsippet skal det ikke være mulig å se Månen og Solen samtidig under en total måneformørkelse. Men det kan vi i morgen!

Dette blir en helt unik anledning til å oppleve årsaken til måneformørkelser og se den kosmiske dramatikken utfolde seg. Jordatmosfæren forårsaker en lysbrytning (refraksjon) som hever både Månen og Solen med omkring en måne/soldiameter. Det betyr at når Månens nedre kant berører horisonten, hadde Månen allerede vært under horisonten dersom Jordens atmosfære hadde vært fraværende.

I Oslo går Månen ned kl. 09.32, mens Solen kommer opp allerede kl. 09.18. Månen er for øvrig full kl. 09.13 – det vil si mens den er totalt formørket. Rundt omkring i Sør-Norge kan både Solen og Månen sees samtidig i omkring 10-15 minutter.

Litt av lyset som treffer Månen passerer da gjennom atmosfæren rett over hodene våre og er med på å prege Månen og gi formørkelsen farge. I Nord-Norge er det mørketid og Solen kommer ikke over horisonten. Selv om Månen er synlig gjennom alle fasene, kan derfor ikke Solen sees samtidig. Månen går ned i nordvest og Solen står opp i sørøst. Det er derfor viktig å ha fri sikt i begge disse retningene for å kunne oppleve det sjeldne sammentreffet. Åser, fjell, trær og bygninger kan gjøre det vanskelig å se Solen og Månen samtidig.

Det er laget en DVD ( Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015) som forklarer hvordan måneformørkelser og solformørkelser oppstår og som viser hvordan disse arter seg fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen.

Det er også laget et spesialhefte ( Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015) som beskriver fenomenene, gir observasjonsråd og ikke minst har tabeller for lokale forhold.

ANIMASJONER

Formørkelsen sett fra Oslo. Quicktime, 10 MB, varighet 41 sek

Formørkelsen sett fra Månen. Quicktime, 22 MB, varighet 26 sek

Animasjonene kan brukes fritt når kilden oppgis. Animasjoner: Knut Jørgen Røed Ødegaard/www.astroevents.no

MER INFORMASJON

Mer informasjon fra NASA

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den store formørkelsen 4. januar, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no