Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ut av Solsystemet for å sikre menneskenes fremtid?


De dramatiske astronomiske hendelsene og oppdagelsene den siste tiden viser at vi er langt mindre trygge på Jorden og i Solsystemet enn vi har trodd og håpet på.

En stor komet treffer Jorden og utløser en stor, global katastrofe. Noe slikt har skjedd noen få ganger på Mars og Jorden de siste 2-3 milliarder årene. Nå kan Mars igjen stå for tur!
Illustrasjon: NASA / Don Davis

I lang tid hadde astronomer over hele verden ventet på den 65 meter store asteroiden 2012 DA14 som skulle suse forbi Jorden på kloss hold fredag 15. februar. I stedet begynte dagen med et brak av historiske dimensjoner: En 20 meter stor og mer enn 10 000 tonn tung asteroide dundret gjennom atmosfæren over Russland og forårsaket de største skadene på bygninger og mennesker av noe astronomisk fenomen i nyere tid.

Under to uker senere blir det kunngjort at det er en viss fare for at en stor kometkjerne kan kollidere med planeten Mars 19. oktober 2014. Kollisjonen vil i tilfelle bli den største på Mars på flere hundre millioner år og kan endre planeten for lang tid, kanskje til og med gjøre at temperaturen stiger, isen tiner og at den blir mer beboelig, med andre ord en terraforming på rekordtid.

Eksplosjonen kan bli 250 ganger sterkere enn den som oppsto da en asteroide utryddet dinosaurene her på Jorden for 65 millioner år siden, og romsonder på overflaten og i bane rundt Mars vil trolig bli ødelagt.

Kometer er problematiske fordi de kommer fra ekstremt fjerne deler av Solsystemet (Oorts sky) - et område vi ikke vil få oversikt over på svært lenge. I tillegg kommer kometer i meget høy hastighet og oppdages gjerne bare noen måneder eller maksimalt et par år før de eventuelt treffer Jorden. For å klare å avbøye kometer, bør romfartøyer møte disse langt ute i Solsystemet, men det vil ta altfor lang tid å sende noe dit ut.

Asteroider har man bedre oversikt over, og forskerne har allerede utviklet metoder som er i stand til å endre en asteroides bane slik at den ikke treffer oss. Men vi har langt fra oversikt over alle de mindre asteroidene som kan komme på kollisjonskurs med Jorden, og kartleggingsarbeidet vil garantert bli intensivert i tiden som kommer.

19. oktober 2014 kan en stor komet kollidere med Mars og gi planeten et stort nytt krater.
Foto: NASA, JPL, montasje: www.astroevents.no

SKUR AV KOMETER

Mange kometer, inkludert den som nå er på vei mot Mars, kommer fra Oorts sky. Der beveger de seg meget sakte i enormt vidstrakte baner rundt Solen og holdes bare så vidt på plass av tyngdekreftene fra Solen. Men tyngdekreftene fra stjerner eller andre objekter som passerer relativt nær, kan forstyrre kometkjernene og få disse til å stupe innover mot det indre av Solsystemet.

Vi kan derfor risikere at det kommer en kometskur, i så fall kan både Jorden og Mars bli truffet og menneskene vil i så fall ikke ha mulighet for å flykte til noe trygt sted.

På historiens første stjerneskipskonferanse i Orlando, USA høsten 2011 ble det både av nevnte grunner og også på grunn av faren for stormer fra Solen som kan ramme hele Solsystemet samt pandemier, påpekt at vi bør sende ut ekspedisjoner til andre solsystemer for å utforske disse og eventuelt bygge et brohode for menneskeheten utenfor Solsystemet. Dette kan vise seg å bli avgjørende for vår overlevelse på lang sikt!

Antagelig er eventuelle vellykkede sivilisasjoner andre steder i Melkeveien avhengig av å spre seg til mer enn ett solsystem.

De siste ukenes hendelser har på dramatisk vis demonstrert behovet for å tenke langsiktig og å forberede menneskehetens aller første interstellare ferd.

Romskip for reiser til andre solsystem.
Illustrasjon: Don Davis / NASA

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no