Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Mars


Artikler om Mars

Bevis for gigantisk vannisdepot på Mars!
09.03.24: Marsroveren Mars Express har funnet et stort depot med vannis ved Medusae Fossae, en av Mars’ mest mystiske formasjoner. Dette er det største funnet av vannis som er gjort ved ekvator og vil få stor betydning for fremtidig utforskning av planeten. Området befinner seg i eksakt det området hvor Elon Musk ønsker å sette opp en koloni! Les mer

Jorden er omgitt av marsstøv, men ingen aner hvorfor!
23.07.21: Til alle tider har mennesker, spesielt på lavere breddegrader, undret seg over et diffust lys på himmelen i skumringstiden morgen og kveld. I våre dager vet vi at dette såkalte zodiakallyset – dyrekretslyset – skyldes støvpartikler i verdensrommet. Men hvor kommer dette støvet fra? Det opplagte svaret som de fleste har regnet som fasit, er at støvet skyldes kollisjoner mellom objekter i asteroidebeltet, men overraskende målinger gjort med Jupiter-sonden Juno viser nå at støvet trolig kommer fra Mars! Les mer

Første enveistur for Ingenuity!
13.05.21: NASAs Ingenuity-helikopter har den siste tiden skapt store overskrifter for alle sine bragder, men på hver eneste av de fire første turene hadde den endt opp på samme sted. Men 7. mai tok Ingenuity sin aller første flytur til et nytt landingssted og satte i tillegg ny høyderekord! Les mer.

Episke filmer og bilder fra Mars
05.03.21: NASAs kraftigste rover Perseverance sender regelmessig tilbake bilder fra Den røde planet siden landingen 18. februar – bilder som kanskje betyr mye mer nå ettersom de første menneskene faktisk kan ankomme Mars i 2024. Landskapet vi nå ser kan bli den samme utsikten som kan ses ut gjennom stuevinduene til kommende kolonister! Les mer.

Empire State Building lyste rødt da NASAs 5. rover landet på Mars
19.02.21: Jubelen sto i taket på kontrollsenteret ved NASAs Jet Propulsion Laboratory kl. 22 i går kveld norsk tid da operatørene kunne bekrefte at NASAs Perseverance rover, med Ingenuity-helikopteret festet til kroppen, hadde landet trygt på marsoverflaten. Helikopteret vil bli det første som forsøker å fly på en annen planet. Også Empire State building lyste i rødt for å feire landingen! Les mer.

NASA-roveren Perseverance på vei til Mars!
07.08.20: NASAs Mars2020 Perseverance rover ble skutt opp fra Space Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 13.50 (norsk tid) den 30. juli. Roveren skal finne svaret på om det en gang i fortiden har eksistert liv på Den røde planet – den gangen Mars var varmere og mer jordlignende. Les mer.

Japan kan bli første nasjon til å lande på marsmånen Phobos
25.02.20: Japan planlegger å skyte opp både lander og rover til Mars’ største måne Phobos, ta prøver av overflaten samt kartlegge overflaten både av Phobos og den ytterste (og minste) månen Deimos. Dersom de lykkes, vil prosjektet kunne bli et springbrett for å få fart i planene om å sende mennesker til Den røde planet! Les mer.

Nye observasjoner av Mars’ største måne
15.05.2019: For første gang har NASAs Mars Odyssey orbiter klart å ta bilde av Mars’ største måne Phobos under dens fullmånefase. Hver farge i bildet representerer et temperaturintervall, og bildene ble tatt med Odysseys infrarøde kamera som har studert denne månen siden september 2017. De nye observasjonene kan kanskje hjelpe forskerne å forstå hvilken sammensetning Phobos har. Les mer.

Se Phobos og Deimos passere over solskiven!
07.04.2019: NASAs marsrover Curiosity har filmet de to marsmånene Phobos og Deimos som passerer over solskiven, noe som kan gi forskerne mer kunnskap om de to månenes baner. Les mer.

Stille fra MarCO
17.02.2019: Det er nå rundt en måned siden ingeniørene har hørt fra de to minifartøyene MarCO som i fjor fulgte NASAs InSight-sonde til Mars. Prosjektet anses likevel som en enorm suksess og viser at man er i stand til å pushe grensene for miniatyrisert teknologi. Les mer.

InSight har tatt sin første selfie!
18.12.2018: NASAs romsonde InSight som landet på Mars 26. november og som skal foreta den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden, har nå tatt sin første selfie som viser landerens solcellepaneler og plattform. Les mer.

Snart klart for landing på Mars!
26.11.2018: Kl. 20.54 i kveld vil romsonden InSight ha fullført sin syv måneder lange ferd til Mars – en reise på 484 773 000 kilometer og med en toppfart på 10 000 km/t – hvor den skal utføre den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden. Les mer.

Marshimmelen er i ferd med å klarne!
02.09.18: Den globale støvstormen som har herjet Mars siden slutten av mai fortsetter å avta, og forskerne har håp om at marsroveren Opportunity snart vil få nok sollys til å igangsette prosedyrer for å starte den opp igjen. Les mer.

NASA har mistet kontakten med Opportunity som følge av enorm støvstorm!
16.06.18: Vår naboplanet Mars er nå nesten gulfarget som følge av en støvstorm som herjer over store deler av planeten. Som følge av stormen har NASA mistet kontakt med kjøretøyet Opportunity. I sommer får vi en unik mulighet for å følge utviklingen av stormen siden Mars kommer nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

InSight på vei mot Mars
12.05.2018: 5. mai ble NASAs Insight sonde skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California og har nå kurs mot Mars med planlagt landing 26. november. Landingsstedet er Elysium Planitia like nord for ekvator – et perfekt sted for å utforske Mars’ indre. Les mer.

Merkelige, fossilignende strukturer funnet på Mars
09.02.2018: Curiosity er et stort laboratorium som har kjørt rundt på Mars siden august 2012 for å undersøke forhistorien til Den røde planet. Hver dag blir fascinerende bilder sendt tilbake til Jorden, men før jul kom det bilder som viste noen små, men oppsiktsvekkende, rørlignende strukturer i berggrunnen. Strukturene ligner på jordiske sporfossiler – og dersom de har et biologisk opphav, vil det være snakk om flercellede organismer. Forskerne undersøker nå om fenomenet kan ha en ikke-biologisk forklaring eller om det kan være et bevis på at Mars har hatt livsformer. Les mer.

Store mengder is funnet på Mars – vil gjøre kolonisering enklere
26.01.2018: Ved hjelp av NASAs romsonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) er det funnet tykke islag under overflaten 8 steder på Mars. Elon Musk har planer om å sende mennesker til Den røde planet allerede i 2024, og oppdagelsen gjør trolig disse planene langt enklere å gjennomføre. Les mer.

Elon Musk vil sende mennesker til Mars i 2024
09.10.17: Det private romfartsselskapet SpaceX planlegger å sende sin første last til Mars i 2022 og landsette mennesker der innen 2024. Dette ble uttalt av SpaceX’ grunnlegger Elon Musk på den 68. International Astronautical Congress (IAC) i Australia 29. september. Dette blir dermed starten på koloniseringen av Mars og Solsystemet! Les mer.

USA skal tilbake til Månen – og deretter til Mars!
09.10.17: På det første møtet til National Space Council siden 1993 er det nå offisielt at Trump-administrasjonen ønsker å sende astronauter tilbake til Månen og bruke Månen som et springbrett før amerikanske astronauter setter fotavtrykkene på Den røde planet. Årsaken til planene er både et ønske om å pushe grensene videre ut i rommet og å gjenopprette USAs ledende rolle i rommet. Les mer.

Hubblefilm viser Phobos i bane rundt Mars!
Som en bonus under fotograferingen av Mars i 2016 fanget romteleskopet Hubble opp marsmånen Phobos på en av månens runder rundt planeten. Siden den er såpass liten, ser den ut som en stjerne. Les mer.

Mystiske streker på Mars skyldes trolig supertornadoer etter nedslag
17.05.17: Ifølge ny forskning har tidligere asteroidenedslag på Mars skapt supersoniske virvelvinder med vindstyrke på opptil 800 km/t som skurte planetens overflate. Les mer.

Brudd i et av hjulene på Marsroveren Curiosity
21.03.17: Curiosity har virkelig levd opp til forventningene, men også på Den røde planet har hjul begrenset levetid ... Les mer.

Spektakulære bilder av Mars!
12.03.17: Til tross for at Mars geologisk sett antas å være steindød har NASAs High Resolution Imaging Science Experiment (HiRise)-kamera ombord på Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) sendt forbløffende bilder fra vår naboplanet. Sonden har snart gått 11 år i bane rundt planeten, har fullført mer enn 45 000 omløp og tatt over 200 000 bilder. Les mer.

Solsystemets lengstlevende vulkaner på Mars?
05.02.17: Ny forskning viser at en marsmeteoritt funnet i Algerie i 2012 kjølnet og størknet hele 2 milliarder år senere enn andre steiner fra det samme vulkansenteret, noe som tyder på at én enkelt vulkan hadde kontinuerlig utbrudd i mer enn 2 milliarder år – nesten halvparten av planetens historie! Les mer.

Marsroveren Curiosity har funnet nok en meteoritt!
26.01.17: Roveren Curiosity har snublet over sin tredje meteoritt på Den røde planet! Dette er den åttende meteoritten som hittil er funnet med NASAs rovere, og underlig nok har alle disse vært jernmeteoritter. Vi vet ennå ikke hvor disse steinene kommer fra, men så snart vi inntar Den røde planet vil vi få vite hvor mange av disse som stammer fra vår egen klode! Les mer.

Spektakulære bilder av lagdelte fjellformasjoner på Mars!
14.09.16: Mars’ lagdelte geologiske fortid avdekkes i imponerende detaljer i disse nye bildene som til forveksling kunne vært tatt i en av USAs nasjonalparker i det sørvestlige USA. Bildene er tatt av NASAs Curiosity-rover som holder på å utforske Murray Buttes-området i nedre del av det 5500 meter høye fjellet Mount Sharp midt i Gale-krateret. Les mer.

Ny marsrover skytes opp i 2020 – et nytt steg mot en bemannet ferd til Den røde planet!
12.09.16: Den nye NASA-roveren vil gi oss ny kunnskap om hvordan de første menneskene som en dag ankommer Den røde planet vil kunne utnytte ressursene som allerede finnes på marsoverflaten.  Les mer.

Planetenes atmosfærer
Siden vår planet befinner seg i beboelig sone, er en steinplanet og i tillegg har en atmosfære som gjør at vi kan puste, er Jorden i dag den eneste planeten i Solsystemet hvor vi kan bo. Venus og Mars befinner seg også i beboelig sone, men Venus vil aldri kunne bli beboelig for oss. Innen noen hundre år vil derimot Mars kunne bli terraformet, og på sikt bli menneskenes egentlige bosted i Solsystemet. Faktisk vil vi komme til å oppholde oss dobbelt så lenge på Mars som på Jorden! Les mer.

ESAs sonde ExoMars til Mars for å lete etter liv!
15.03.16: Finnes det mikroorganismer på Mars eller har det vært primitivt liv der tidligere? Gårsdagens oppskytning kan gi oss svaret! Kl. 10.31 i går formiddag norsk tid ble ESAs Mars-sonde ExoMars skutt opp fra rakettbasen i Kasakhstan med en russisk Proton-rakett. Les mer.

Kolonisering og terraforming av Mars
08.03.16: Selv om Venus er mest lik Jorden når det gjelder sammensetning, størrelse og tyngdekraft, er det likevel Mars som utvilsomt er den planeten i Solsystemet som best egner seg å kolonisere. Men selv om Mars krever relativt lite energi å nå fra Jorden, vil en tur til den røde planet likevel ta 6–7 måneder i rommet – en lang og mentalt krevende reise, men som i løpet av de neste tiårene vil kunne skje mye raskere når romheiser er et faktum. Men uansett bør vi begynne å forberede Mars som bosted: Det er nemlig Mars som, sett ut i fra menneskenes totale levetid i Solsystemet, vil bli vår egentlige hjemplanet. Les mer.

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars
09.11.15: NASAs forskere har nå konkludert med at Solen ribbet Mars for både vann og atmosfære og omformet den til en gold og steril planet slik vi kjenner den i dag. Oppdagelsen gir oss unik innsikt i Mars’ forhistorie og utvikling og også om planeten har kunnet huse liv.Les mer.

Curiosity avslører forhistorisk innsjø i krater på Den røde planet!
13.10.15: NASAs Curiosity-prosjekt bekrefter at en innsjø i flere tidligere perioder fylte Gale-krateret og at vannet trolig kom fra snø som tinte på kraterets nordlige kant. Sjansene for å finne liv i mikrober på Den røde planet er dermed større enn noensinne! Les mer.

Sterke bevis for flytende vann på Mars
29.09.15: Ved hjelp av observasjoner gjort med NASAs MRO-sonde har en forskergruppe funnet sterke bevis for at det selv i våre dager tidvis finnes flytende vann enkelte steder på Mars. Mars er dermed ikke så tørr som mange har ment, og mulighetene kan dermed være til stede for at enkle livsformer kan finnes på Den røde planet. Les mer.

Grønt nordlys på Mars?
Når menneskene en dag ankommer Den røde planet, vil de kanskje – istedet for grønne vesener – kunne stå på marsoverflaten og oppleve grønt nordlys! Allerede for ti år siden ble det oppdaget en ultrafiolett glød på den sydlige hemisfæren, men nå viser det seg at nordlysfenomenet også opptrer over store deler av planeten. Les mer.

Rekordnær kometpassasje forårsaket meteorstorm på Mars
Den 19. oktober 2014 kl. 20.28 passerte komet Siding Spring bare 136 000 kilometer fra Mars, tilsvarende en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Månen. Dersom vi ser bort fra kometen som traff Jupiter i 1994, har aldri en komet passert så nær en planet i Solsystemet i historisk tid. Under passasjen oppsto en kraftig meteorstorm på Mars og betydelige endringer i den øvre delen av atmosfæren. Les mer.

Dramatisk og historisk kometpassasje!
Den 19. oktober i år kommer komet Siding Spring til å fare forbi Mars på 136 000 kilometers avstand, tilsvarende omtrent en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Månen. Etter oppdagelsen av kometen våren 2013 så det en stund ut til den kunne komme på kollisjonskurs med Mars. Selv om vi nå vet at det ikke vil skje, er det potensial for en dramatisk nærpassasje som menneskene aldri har observert maken til! Les mer.

16.06.2013: I skuddlinjen: Nedslag på Månen og Mars
De siste ukene er nedslag på Mars, Månen og ringene til Saturn blitt kartlagt ved hjelp av bilder og film fra teleskoper og romsonder som overvåker disse himmellegemene.

Komet kan kollidere med Mars!
En nyoppdaget komet passerer svært nær Mars i oktober 2014. Det er en liten mulighet for at den treffer planeten og forårsaker en av de største eksplosjonene som har forekommet på Mars noen gang. Og selv om kometen skulle bomme på vår naboplanet, vil både Mars og romsondene i og rundt planeten påvirkes kraftig.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no