Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Se Phobos og Deimos passere over solskiven!


07.04.2019: NASAs marsrover Curiosity har filmet de to marsmånene Phobos og Deimos som passerer over solskiven, noe som kan gi forskerne mer kunnskap om de to månenes baner.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Filmen/bildeserien viser Mars’ største måne Phobos som passerer foran Solen sett fra marsroveren Curiosity 26. mars.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Da Curiosity landet på Mars i 2012 hadde den med seg solformørkelsesbriller! Solfiltrene på roverens Mast Camera (Mastcam) tillater at den stirrer direkte på Solen, og de siste ukene har roveren sendt fantastiske bilder av de to marsmånene Phobos og Deimos som passerer foran Solen.

Den 26 kilometer store månen Phobos ble fotografert 26. mars, mens den 16 kilometer store månen Deimos ble fotografert 17. mars. Som vi ser av bildene dekker ikke Phobos Solen helt, slik at formørkelsen er ringformet. Og siden Deimos er svært liten sammenlignet med solskiven, regnes dette ikke som en formørkelse, men som en passasje, på samme måte som vi her fra Jorden så Venus passere over solskiven i 2004 og 2012 – en såkalt Venuspassasje.

I tillegg til at Curiosity fikk bilder av begge månene som passerte foran Solen, observerte et av roverens navigasjonskamera (Navcams) skyggen av Phobos 25. mars. Måneskyggen passerte over roveren ved solnedgang, og alt ble øyeblikkelig mørkere.

Filmen/bildeserien viser Mars sin minste måne Deimos som passerer foran Solen sett fra roveren 17. mars.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Solformørkelser har blitt sett flere ganger av både Curiosity og andre rovere tidligere, og i tillegg til at det er et flott syn, er det også en vitenskapelig hensikt med observasjonene, nemlig at forskerne kan finjustere sin kunnskap om de to månenes baner rundt planeten.

Før de de to roverne Spirit og Opportunity landet i 2004 hersket en større usikkerhet rundt de to månenes baner. Første gang en av de to roverne forsøkte å ta bilder av at Deimos passerte foran Solen, fant man ut at månen var 40 kilometer unna den forventede banen. Flere observasjoner over tid kan hjelpe forskerne å fastslå detaljer for hver av de to månebanene. Disse banene endrer seg kontinuerlig som følge av gravitasjonell påvirkning fra Mars, Jupiter og til og med at de to marsmånene trekker på hverandre.

Filmen/bildeserien viser skyggen av Phobos mens den sveiper over Curiosity 25. mars.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Ifølge forskeren Lemmon som er medansvarlig for Mastcam, er slike hendelser også med på å gjøre at vi får et forhold til Mars – både formørkelser, soloppganger, solnedganger og værfenomen gjør at Mars blir mer konkret i folks øyne, ikke bare et objekt man leser om.

Hittil har det blitt foretatt 8 observasjoner av Deimos som passerer over Solen fra enten Spirit, Opportunity eller Curiosity og rundt 40 observasjoner av Phobos. Som nevnt er det fortsatt usikkerheter når det gjelder banene for begge de to marsmånene, men banene blir bedre forstått for hver formørkelse som observeres fra marsoverflaten.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Flere saker om Mars

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no