Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Marshimmelen er i ferd med å klarne!


02.09.18: Den globale støvstormen som har herjet Mars siden slutten av mai fortsetter å avta, og forskerne har håp om at marsroveren Opportunity snart vil få nok sollys til å igangsette prosedyrer for å starte den opp igjen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Pancam-kameret ombord på Opportunity tok bildene til denne montasjen fra en posisjon utenfor Endeavor-krateret i perioden 7.–19. juni 2017. I høyre side av bildet er et bredt hakk i toppen av den vestre kraterkanten.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ


Sollyset bryter gjennom disen over Perseverance Valley hvor Opportunity befinner seg, og om ikke lenge vil det være nok sollys til at roveren kan lade batteriene dersom den er i stand til dette. For å forberede dette har Opportunity-teamet utviklet en to-trinns plan som skal gi best mulig sjanse for at kontakten med Opportunity skal kunne gjenopptas.

Så snart partikkelmengden i Mars-atmosfæren på Marshimmelen kommer under en kritisk grense, starter en periode med aktive forsøk på å oppnå kontakt ved å sende kommandoer via antennene på NASAs Deep Space Network. Og dersom Opportunity-roveren svarer, starter prosessen med å kartlegge roverens status og å gjenopprette kommunikasjonen.

Siste melding fra roveren ble mottatt på Jorden 10. juni, og roverens nåværende tilstand er ikke kjent. Ingeniørene setter sin lit til Marsforskerne som skal analysere data fra Mars Color Imager (MARCI) ombord på Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) for å estimere partikkelmengden i atmosfæren i området hvor Opportunity befinner seg.

Kunstnerisk fremstilling av NASAs marsrover Opportunity.
Illustrasjon: NASA


Ifølge Rich Zurek, forsker i MRO-teamet, ved JPL er støvet forårsaket av den globale stormen dette året en av de mest omfattende noensinne, men alt tyder nå på at den er i ferd med å ebbe ut. MARCI-bilder av det aktuelle området har vist at det ikke har pågått aktive støvstormer innenfor et område av 3000 kilometer den siste tiden der roveren oppholder seg.

Prosjektledelsen har godt håp om at roveren vil forsøke å «ringe hjem», men er også forberedt på en lengre periode uten livstegn. Dersom ingen hører noe innen 45 dager, vil teamet måtte konkludere med at støvet som skjermer for sollyset har forårsaket feil som gjør at roveren ikke vil kunne komme på banen igjen, noe som vil sette sluttstrek for den aktive fasen for å opprette kontakt. Dersom dette skulle vise seg å skje, vil det fortsatt være et ørlite håp om at mye støv har samlet seg på solcellepanelene og blokkerer for sollyset, og forskerne vil derfor fortsette å lytte passivt etter signaler i flere måneder fremover. Det kan nemlig være mulighet for at en støvvirvel kan dukke opp og blåse støvet av solcellepanelene.

Slike «rengjøringshendelser» ble først oppdaget av marsroverteamet ved flere tilfeller i 2004 da batterinivåene ombord på både Spirit og Opportunity økte med flere present under én eneste marsnatt mens man hadde forventet at de skulle fortsette å synke. Både rovere på bakken og sonder i bane har klart å ta bilde av slike støvvirvler.Støvvirvler på Mars sett fra Marsroveren Curiosity.
Film: NASA/JPL-Caltech/TAMU


Selv om det er små sjanser for at støvansamling er årsaken til Opportunitys eventuelt manglende kommunikasjon, vil JPLs radiogruppe hver eneste dag i passive fasen saumfare signaler fra Mars fanget opp av en svært følsom og bredbåndet radiomottaker og på den måten lete etter signaler som roveren forsøker å oppnå kontakt med.

Men selv om teamet skulle høre fra Opportunity under en av disse fasene, er det ingen garanti for at roveren igjen vil komme i drift. Støvstormens påvirkning på roverens systemer er ukjent, men kan ha resultert i redusert energiproduksjon, redusert batteriytelse eller andre uforutsette skader som vil kunne gjøre det vanskelig for roveren å bli operativ igjen.

Mens situasjonen i Perseverance Valley er kritisk, er teamet forsiktig optimistisk, vel vitende om at Opportunity har kommet seg gjennom betydelige utfordringer under dens over 14 år lange opphold på Den røde planet: Den har mistet styringen på forhjulene – det venstre i juni 2017, det høyre i 2005. Roverens 256-megabytes flash-minne er heller ikke i funksjon. Man må heller ikke glemme at Opportunity er langt over garantitiden. Både Opportunity og dens tvilling, Spirit, ble konstruert for 90-dagers ferder (Spirit varte 20 ganger lenger og Opportunity har til hittil holdt det gående 60 ganger). Roverne ble laget for å kjøre rundt 1000 meter, og Opportunity har nå tilbakelagt mer enn 45 kilometer. Men roverne har holdt stand, og ingeniører og forskere håper og tror at denne siste utfordringen kun er et nytt hinder på «Marsveien».

Ifølge John Callas, Opportunitys prosjektleder ved JPL, håper teamet på det beste, men tar høyde for alle muligheter og lover at de vil være parat dersom Opportunity kommer seg ut av problemene nok en gang.

Rundt 11 måneder før den nåværende støvstormen innhyllet roveren, tok den fem bilder som har blitt satt sammen til en mosaikk og som viser utsikten fra innsiden av den øvre delen av Perseverance Valley på den indre skråningen av Endeavour-kraterets vestre kant. Bildene ble tatt 7. juli 2017.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

NASA har mistet kontakten med Opportunity som følge av enorm støvstorm!

Flere saker om Mars

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no