Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Komet kan endre klimaet på Mars


Den 19. oktober neste år kan en komet dundre inn i planeten Mars. Selv om de siste observasjonene tyder på at kometkjernen ikke er så stor som først antatt, kan et sammenstøt endre planeten dramatisk og gjøre den til et langt triveligere sted for oss mennesker.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

19. oktober 2014 kan en stor komet kollidere med Mars og gi planeten et stort nytt krater.
Foto: NASA, JPL, montasje: www.astroevents.no

For noen uker siden ble det kjent at en komet vil komme ekstremt nær Mars 19. oktober 2014. Det er faktisk en viss fare for kollisjon. Den sensasjonelle oppdagelsen har blitt fulgt med enormt stor interesse av forskere over hele verden, og nye observasjoner har gitt noe sikrere beregninger av kometens bane. Opprinnelig ble kollisjonsrisikoen anslått å være 1:10 000, deretter økte risikoen opp mot 1:600 og basert på alle observasjoner frem til nå har risikoen sunket igjen til 1:2000. Selv om kometen mest sannsynlig vil bomme, er faren for sammenstøt ikke helt ubetydelig. Ved en eventuell kollisjon vil objektet treffe med 56 km/s – 202 000 km/t!

Opprinnelig antydet observasjonene av kometkjernen kunne være hele 55 kilometer i diameter og at den dermed ville forårsake en av de største hendelsene i de 4,6 milliarder årene Mars har eksistert. De nyeste målingene tyder på at kjernen kanskje ikke er større enn 1-3 kilometer. Siden kometen trolig kommer fra Oorts sky, aller ytterst i Solsystemet for første gang, mistenker forskerne at den er spesielt aktiv i forhold til størrelsen og derfor ser ut til å være større enn den faktisk er. Likevel vil et nedslag kunne utløse energi tilsvarende 35 millioner megatonn TNT (en tredjedel av energien som ble utløst da dinosaurene ble utryddet for 65 millioner år siden), eller 80 millioner ganger mer energi enn det som ble utløst da en liten asteroide eksploderte over Ural i Russland 15. februar i år.

KLIMAENDRINGER

Et nedslag ville føre enorme mengder støv, sand og vanndamp opp i den tynne Mars-atmosfæren og få temperaturen til å stige. Dette kan medføre en varmere og våtere planet enn vi har sett til nå.

Komet kan kollidere med Mars!

Selv om kometen bommer, vil dette bli en stor hendelse. Kometen vil uansett ikke passerer lenger unna Mars - med andre ord adskillig nærmere enn Månen rundt Jorden – og planeten kan en stund befinne seg inne i kometens hode som er fullt av gass og støv. Sett fra Mars, kan kometen bli like lyssterk som de klareste stjernene.

Det kan oppstå kraftige nordlys rundt omkring på hele Mars, men spesielt på den sydlige halvkulen, når kometgassene treffer atmosfæren.

Alle instrumenter som er på eller i bane rundt Mars vil bli brukt til å observere hendelsen.

Den kommende begivenheten er ikke bare ytterst sjelden, men også en unik mulighet til å lære mer om både kometer og vår naboplanet. Begivenheten vil bli fulgt opp her.

Se også Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Kollisjonskalkulatoren:

En stor komet treffer Jorden og utløser en stor katastrofe. Noe slikt har skjedd noen få ganger på Mars og Jorden de siste 2-3 milliarder årene. Nå kan Mars igjen stå for tur!
Illustrasjon: NASA / Don Davis

Pressemelding fra NASA

Ut av Solsystemet for å sikre menneskenes fremtid?

-Dette bør gi menneskeheten en advarsel

NASA-sak om den sjeldne hendelsen

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no