Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Rekordnær kometpassasje forårsaket meteorstorm på Mars


Den 19. oktober 2014 kl. 20.28 passerte komet Siding Spring bare 136 000 kilometer fra Mars, tilsvarende en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Månen. Dersom vi ser bort fra kometen som traff Jupiter i 1994, har aldri en komet passert så nær en planet i Solsystemet i historisk tid. Under passasjen oppsto en kraftig meteorstorm på Mars og betydelige endringer i den øvre delen av atmosfæren.

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av møtet mellom Mars og komet Siding Spring. Romsondene som ble brukt til å observere hendelsen er også vist.
Illustrasjon: NASA/JPL


Komet kan kollidere med Mars

Begivenheten ble observert fra Jorden, fra bakken på Mars og fra romsonder i bane rundt Den røde planet. Antagelig besøkte Siding Spring det indre av Solsystemet for første gang, og det ga forskerne en unik mulighet for å observere en fersk komet på nært hold.

Rekordnær og historisk kometpassasje

Komet kan kollidere med Mars

Pressemelding fra NASA

Analyser av observasjonene som ble gjort med alle observatoriene på og rundt Mars viser at den øvre delen av atmosfæren ble kraftig påvirket. Blant annet fantes det svært store konsentrasjoner av magnesiumioner 150 kilometer over bakken. Dette er et vanlig stoff i røyk fra meteorer. Sett fra bakken på Mars må det ha vært en spektakulær meteorstorm med flere tusen meteorer i timen. Aktiviteten var betydelig høyere enn ventet.

Mars og komet Siding Spring fotografert med romteleskopet Hubble.
Foto: NASA, ESA, PSI, JHU/APL, STScI/AURA


Komet Siding Spring fotografert fra Mars. Stjernene er avlange fordi Mars roterer mens kameraet fokuserer på kometkjernen.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./ASU/TAMU


Kjernen og de indre delene av kometen fotografert med det beste kameraet på Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Bildene ble tatt med ni minutters mellomrom. På de nederste bildene er kometens koma forsterket for å se detaljer i denne, men da er ikke kometkjernen synlig.
Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona


Les mer

Nettstedet til MAVEN-prosjektet

Pressemelding fra NASA

Kollisjonskalkulator

Komet kan kollidere med Mars

NASA's MAVEN Studies Passing Comet and Its Effects

Mars Express klar for nærpasseringen

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Astroshow for lukkede forsamlinger

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Etter en ti år lang reise i interstellart rom, ankommer ekspedisjonen vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden, for å utforske fremmede verdener. 
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no