Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mars nærmere enn på 11 år!


28.05.16: Har du lagt merke til en kraftig, rød lyskilde på sydhimmelen? Det er planeten Mars som er i ferd med å komme uvanlig nær Jorden og dermed gir oss en flott mulighet for å studere naboplaneten vår som en gang skal bli menneskenes bosted!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette bildet av Mars ble tatt med romteleskopet Hubble i august 2003 da Mars var enda nærmere Jorden enn i år. I tillegg til mange landskapstrekk, høye vulkaner og lyse og mørke områder, er polkalotten i syd svært tydelig, og helt i nord er det antydninger til tynne skyer og is ved nordpolen.
Foto: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


Planeten kommer aller nærmest Jorden 30. mai og er da nærmere oss enn den har vært siden 2005. I slutten av mai er Mars bare 75,3 millioner kilometer unna oss, men i 2003 var planeten enda nærmere, og avstanden var helt nede i 55,8 millioner kilometer – det minste på nesten 60 000 år! Også i 2005 var Mars litt nærmere enn den kommer i år. Siden Mars kommer uvanlig nær, blir lysstyrken også større enn vanlig, og fra planeten kommer opp i 21.30-tiden til den går ned i 4-tiden på morgenen, er den for tiden virkelig iøynefallende på sydhimmelen. Planeten står høyest på himmelen i 01-tiden på natten, og sett fra Oslo-området er den da 8,5 grader over horisonten noe som krever forholdsvis fri sikt i sydlig retning for å kunne se den. I Trondheim er planetens høyde knapt fem grader, og lenger nord står den enda lavere.

Siden Mars har en relativt kraftig rødfarge, kalles den også «Den røde planet». Fargen skyldes jernoksid (rust) på overflaten. Planeten har bare en tynn atmosfære (les her om hvorfor det meste av atmosfæren har blitt borte ) uten nevneverdig skydekke eller dis, og vi kan derfor lett observere overflaten fra Jorden. Men selv når Mars som nå er spesielt nær Jorden, er avstanden fortsatt 196 ganger større enn til Månen. Det kreves derfor både kraftige teleskoper og gode observasjonsforhold for å kunne se små detaljer på overflaten.

20. februar i fjor kunne man se en flott samstilling mellom mars, Venus og nymånen. Avstanden mellom Mars og Jorden var da 329 millioner kilometer, altså mer enn fire ganger lenger unna enn på mandag.
Foto: Anne Mette Sannes


På slutten av 1800-tallet mente flere astronomer, deriblant den italienske Giovanni Schiaparelli, å ha sett mønstre av vanningskanaler på Mars-overflaten, og at det følgelig måtte være en intelligent sivilisasjon der (av små grønn menn …). Det viste seg imidlertid snart at disse kanalene ikke finnes og at våre hjerner har en tendens til å trekke mer informasjon ut av observasjoner av fjerne objekter enn det er grunnlag for. Selv om store teleskoper må benyttes for å studere de mindre overflatedetaljene, er det selv med små amatørteleskoper mulig å skimte iskappene ved polene og enkelte andre store landskapstrekk på Mars.

Med noen års mellomrom oppstår store støvstormer på Mars, og disse kan utvikle seg til globale stormer som i flere måneder innhyller hele planeten i ugjennomsiktig støv. I disse tilfellene skifter planeten farge og blir tydelig gul. Dette er det eneste meteorologiske fenomenet utenfor Jorden som vi kan se fra vår planet uten å bruke kikkert!

Når vi ser på den røde flekken på nattehimmelen, kan vi også tenke over at det er menneskenes egentlig hjemplanet i Solsystemet vi betrakter, se Kolonisering og terraforming av Mars.

De som har helt fri sikt i sydlig retning, kan også se et annet rødt objekt nede til venstre for Mars, nemlig stjernen Antares. Denne er en del mindre lyssterk enn Mars, men fortsatt blant himmelens sterkeste stjerner.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Den 31. juli 2018 kommer Mars for øvrig enda en god del nærmere enn i år, da blir avstanden kun 57,8 millioner kilometer – bare litt mer enn i 2003


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Artikler om Mars

NASA om hendelsen

Space.com om Mars-hendelsen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no