Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Marsroveren Curiosity har funnet nok en meteoritt!


26.01.17: Roveren Curiosity har snublet over sin tredje meteoritt på Den røde planet! Dette er den åttende meteoritten som hittil er funnet med NASAs rovere, og underlig nok har alle disse vært jernmeteoritter. Vi vet ennå ikke hvor disse steinene kommer fra, men så snart vi inntar Den røde planet vil vi få vite hvor mange av disse som stammer fra vår egen klode!

Av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Den spesielle steinen fotografert av NASAs rover Curiosity 12. januar, ser ut til å være en jernmeteoritt.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Her på Jorden er det hittil registrert rundt 61 000 steiner av utenomjordisk opprinnelse hvorav de fleste (99,8 %) er fra asteroider, 0,1 % fra Mars og 0,1 % fra Mars, noe som betyr at det hittil er funnet ca. 130 månesteiner og 130 Mars-steiner. Og mens det på vår klode er vi mennesker som finner de celebre bitene, er det på Mars rovere som kjører rundt og lokaliserer meteoritter som har falt ned på marsoverflaten. Så lenge vi mennesker ikke har landet på Mars, er det ikke mulig å slå fast hvor mange av disse som faktisk stammer fra Jorden, men det svaret vil få trolig få om et par tiår.

Dette bildet tatt av Curiosity 13. januar i år gir virkelig en følelse av at man ER PÅ MARS!!! Vi kan lett se for oss at vi går rundt i sanddynene der og leter etter meteoritter! Eller er det fordi man føler seg hjemme når man ser dette bildet? Uansett, Mars er den planeten i Solsystemet hvor vi mennesker kommer til å bo lengst! (I bakgrunnen Mount Sharp som Curiosity skal undersøke og bestige).
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


En av NASAs rovere, Curiosity, har nå kommet over nok en meteoritt idet den tar seg opp bakkene til fjellet Mt. Sharp. Dette er den tredje meteoritten den har lokalisert siden den landet på marsoverflaten for rundt 4 1/2 år siden. Selv om det ennå ikke er offisielt bekreftet at steinen er “utenom-marsisk» levnes det ikke særlig tvil om at dette er en ekte meteoritt; steinen har en tydelig glatt smelteskorpe samt spor av såkalte regmaglypts – små groper som også kalles «tommelfingermerker» som er svært vanlig i meteoritter og som skyldes at mineralene i steinen smelter når steinen utsettes for voldsom varme og trykk idet den passerer gjennom atmosfæren.

Nærbilde av steinen med tre lyse flekker fra Curiositys Chem Cam-laser. Roveren bruker en laser som gjør at deler av steinens overflate fordamper slik at et spektrometer kan analysere plasmaskyen som oppstår for å bestemme steinens sammensetning. Den speilblanke overflaten er også et bevis for at det er snakk om en jernmeteoritt.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Steinen er den åttende som er funnet av NASAs rovere, og alle disse er jernmeteoritter, noe som er litt underlig siden bare ca. 25 % av meteoritter som blir funnet her på Jorden er av denne typen. Les mer om ulike typer meteoritter her.

Men grunnen til at ingen såkalte steinmeteoritter har blitt funnet hittil, kan være at de går mer i ett med terrenget på marsoverflaten. Likevel er det merkelig at man ikke skulle ha oppdaget også enkelte av disse siden de også ville hatt en tydelig sort smelteskorpe. Men steinmeteoritter eroderer forholdsvis raskt, noe som er grunnen til at det letes iherdig etter slike etter meteorittnedfall her på Jorden dersom man vet eller antar at de er av typen steinmeteoritt. Klimaet flere steder på Jorden vil gjøre at steinmeteoritter forvitrer, og etter en hard vinter eller to vil den miste den lett gjenkjennelige smelteskorpen og kan fort blitt tatt for å være en «vanlig» jordisk stein. Men det er mulig at slike steinmeteoritter vil forvitre raskere enn jernmeteoritter på Mars og at dette er grunnen til at ingen ennå er blitt funnet.

Jernmeteoritten “Meet Egg Rock” som ble fotografert 27. oktober 2016 er Curiositys andre meteorittfunn. Steinen er på størrelse med en golfball. Også på denne meteoritten ser vi at roveren har brukt laser for å bestemme sammensetningen.
Foto: NASA/JPL-Caltech


Les mer her om Curiositys spennende utforskning på marsoverflaten her.

Bilder under viser den første meteoritten funnet av Curiosity i 2014 – en metallkjempe på hele to meter som har fått navnet Lebanon. Et slikt funn her på Jorden ville ha tydet på et relativt ferskt nedfall som følge av meteorittens glatte og skinnende overflate, men siden dette er på Mars kan man ikke vite noe om hvor lenge den faktisk har ligget der. På Mars blir steiner også utsatt for erosjon, men ville ikke ha blitt utsatt for «ødeleggelse» av fuktighet siden det ikke finnes vann eller oksygen. Men selv om den i prinsippet skulle ha ligget på bakken i lang tid, kan den likevel ha klart å holde sitt polerte utseende etter å ha blitt slipt av Mars’ utallige støvstormer.

Den ca. 2 meter brede jernmeteoritten «Lebanon» funnet av Curiosity i 2014. Den mindre biten har fått navnet “Lebanon B”.
Foto: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/LPGNantes/CNRS/IAS/MSSS


Se både steiner og meteoritter som er funnet på marsoverflaten!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Ny marsrover skytes opp i 2020 – et nytt steg mot en bemannet ferd til Den røde planet!

Curiosity avslører forhistorisk innsjø i krater på Den røde planet!

Spektakulære bilder av lagdelte fjellformasjoner på Mars!

Hva kan meteorittene fortelle oss?

Hvor eksakt kommer meteorittene fra?

Universe Today: Mars Curiosity Rolls up to Potential New

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no