Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mars nærmere enn på 15 år!


31. juli vil planeten Mars komme nærmere Jorden enn på 15 år, noe som vil gjøre Mars mer lyssterk enn Jupiter var i mars og april. Og sommerens nærskue av vår naboplanet vil bli mer spennende enn noen gang siden dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av Jorden som passerer mellom Solen og Mars. (bildet er ikke i riktig skala).
Illustrasjon: NASA


Innen midtsommer vil Mars være på sitt aller mest lyssterke siden 2003 da den var nærmere oss enn på 60 000 år! Faktisk var da Mars, som er kjent for sine stadige endringer i lysstyrke som følge av at dens bane forårsaker stor variasjon i planetens avstand til Jorden, mye mer lyssterk enn selv de mest lyssterke stjernene.

Dette bildet av Mars ble tatt med romteleskopet Hubble i august 2003 da Mars var enda nærmere Jorden enn i år. I tillegg til mange landskapstrekk, høye vulkaner og lyse og mørke områder, er polkalotten i syd svært tydelig, og helt i nord er det antydninger til tynne skyer og is ved nordpolen.
Foto: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


Den gang var avstanden til Mars helt nede i 55,8 millioner kilometer. I år kommer planeten også ekstremt nær, aller nærmest vil den være 31. juli når avstanden kun vil være 57,6 millioner kilometer (150 ganger avstanden til Månen). Ved de foregående Mars-opposisjonene var avstanden en god del større: 75,3 millioner kilometer (2016), 92,4 millioner kilometer (2014), 100,7 millioner kilometer (2012), 99,3 millioner kilometer (2010) og 88,2 millioner kilometer (2007).

Siden Mars kommer så nær Jorden, blir lysstyrken også større enn vanlig, hele 1,8 ganger mer lyssterk enn Jupiter nå i vår! Fra rundt 7. juli til 7. september vil Mars være det fjerde mest lyssterke objektet på himmelen etter Solen, Månen og Venus.

Og hvor stor er Mars i forhold til Jorden? Planetens diameter er bare 6 719 kilometer, altså bare så vidt mer enn halvparten av Jordens diameter. Lysstyrken til planeten Mars har ingen ting å gjøre med dens albedo (lysreflekterende evne) slik som med f.eks. Jupiter, men har kun å gjøre med hvor nær den er Jorden. Når Mars befinner seg på den andre siden av Solen er den følgelig langt unna oss, i motsetning til når Mars og Jorden befinner seg på samme side av Solen. Siden Jordens bane ligger innenfor Marsbanen beveger vi oss raskere rundt Solen og tar dermed igjen Mars ca. hvert annet år. Det er når dette skjer at de to planetene er aller nærmest hverandre, dvs. at Solen, Jorden og Mars står på linje, såkalt opposision. I år vil Mars i tillegg befinne seg aller nærmest Solen i sin bane – en såkalt perihel-opposisjon.

Mars’ lysstyrke skyldes utelukkende hvor nær den befinner seg vår klode.
Image: Lunar and Planetary Institute


Hvordan kan du best observere fenomenet?

Sett fra Norge vil Mars stå lavt på sydhimmelen, og det er nødvendig med fri sikt uten høye åser, trær eller bygninger. Planeten står lavere på himmelen jo lenger nord man befinner seg: I Oslo kommer Mars 4,5 grader over horisonten rundt 01.30 på natten, i Trondheim kun en grad over horisonten i syd, og fra Nordland og nordover vil ikke planeten bli synlig.

Ved 01.30-tiden natt til 28. juli står den usedvanlig lyssterke Mars rett i syd og befinner seg like under fullmånen (som nettopp har vært formørket). 
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Hva skyldes planetens røde farge?

Siden Mars har en relativt kraftig rødfarge, kalles den også «Den røde planet». Fargen skyldes jernoksid (rust) på overflaten. Planeten har bare en tynn atmosfære (les her om hvorfor det meste av atmosfæren har blitt borte) uten nevneverdig skydekke eller dis, og vi kan derfor lett observere overflaten fra Jorden. Men selv når Mars som nå er spesielt nær Jorden, er avstanden fortsatt 150 ganger større enn til Månen. Det kreves derfor både kraftige teleskoper og gode observasjonsforhold for å kunne se små detaljer på overflaten.

På slutten av 1800-tallet mente flere astronomer, deriblant den italienske Giovanni Schiaparelli, å ha sett mønstre av vanningskanaler på Mars-overflaten, og at det følgelig måtte være en intelligent sivilisasjon der (av små grønn menn …). Det viste seg imidlertid snart at disse kanalene ikke finnes og at våre hjerner har en tendens til å trekke mer informasjon ut av observasjoner av fjerne objekter enn det er grunnlag for. Selv om store teleskoper må benyttes for å studere de mindre overflatedetaljene, er det selv med små amatørteleskoper mulig å skimte iskappene ved polene og enkelte andre store landskapstrekk på Mars.

Med noen års mellomrom oppstår store støvstormer på Mars, og disse kan utvikle seg til globale stormer som i flere måneder innhyller hele planeten i ugjennomsiktig støv. I disse tilfellene skifter planeten farge og blir tydelig gul. Dette er det eneste meteorologiske fenomenet utenfor Jorden som vi kan se fra vår planet uten å bruke kikkert!


Kolonisering av Mars

Elon Musk, tittel i SpaceX, planlegger å sende to ubemannede romskip til Mars i 2022 og to bemannede i 2024. Prosjektet skal finansieres av kjemperaketten Falcon Heavy som ble skutt opp 6. februar. Planleggingen av gigantraketten Big Falcon Rocket (BFR) er for lengst i gang og det er planlagt at ca. 200 personer allerede i 2024 skal sendes til Den røde planet hvor Musk planlegger å bygge en sivilisasjon med en million mennesker innen 40-100 år.

SpaceX har planer om å sende de første menneskene til Mars allerede i 2024 og i løpet av 40-100 år kan det være etablert en uavhengig og selvstendig koloni på Den røde planet.
Illustrasjon: SpaceX


Når vi ser på den røde flekken på nattehimmelen, kan vi også tenke over at Mars er menneskenes egentlige hjemplanet i Solsystemet, les mer: Kolonisering og terraforming av Mars.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Artikler om Mars

NASAs sider om utforskningen av Mars

earthsky om Mars-opposisjoner

InSight på vei mot Mars

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no