Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Grønt nordlys på Mars?


Når menneskene en dag ankommer Den røde planet, vil de kanskje – istedet for grønne vesener – kunne stå på marsoverflaten og oppleve grønt nordlys! Allerede for ti år siden ble det oppdaget en ultrafiolett glød på den sydlige hemisfæren, men nå viser det seg at nordlysfenomenet også opptrer over store deler av planeten.

av Anne Mette Sannes

 

MAVEN observerer nordlys på Mars
Illustrasjon: NASA/MAVEN


For ti år siden fant den europeiske romsonden Mars Express en ultrafiolett glød fra magnetiske «paraplyer» på den sydlige hemisfæren. I desember 2014 fant NASAs romfartøy MAVEN bevis for nordlys også på nordlig breddegrader. Lyset beveget seg rundt hele planeten og var så nær planetens ekvator at dersom dette hadde vært på Jorden, ville steder som Florida og Texas også fått oppleve nordlys!

Vår egen klode er omgitt at et globalt magnetfelt, mens på Mars skytes paraplylignende magnetfelt ut fra bakken over spredte områder på hele planeten. Disse spredte magnetfeltene er rester etter et tidligere globalt magnetfelt som gikk i oppløsning for milliarder av år siden.

Nordlys oppstår når partikler fra verdensrommet treffer øvre deler av atmosfæren. På Jorden blir disse partiklene trukket mot polene som følge av Jordens magnetfelt og gjør at man oftest kan oppleve dette fenomenet i områdene rundt Arktis og Antarktis. Siden Mars som nevnt ikke har et slikt globalt magnetfelt, ledes disse partiklene i alle retninger.

Ifølge data fra MAVEN beveget disse partiklene seg dypt ned i atmosfæren og forårsaket nordlys mindre enn 100 km fra overflaten, mens på Jorden oppstår dette fenomenet i 100-500 kilometers høyde.

Kart over MAVENs registrering av nordlys tatt av Imaging Ultraviolet Spectrograph (IUVS) i desember 2014 vist over Mars. Kartet viser at nordlys var spredt over hele den nordlige hemisfæren. Alle observasjoner gjennom en femdagers periode viste nordlys.
Kart/grafikk: University of Colorado


Men hvordan ville nordlysfenomenet oppleves for oss dersom vi sto på marsoverflaten og kikket opp? Ifølge Nick Schneider, leder av MAVENs Imaging Ultraviolet Spectrograph (IUVS) ved Universitetet i Colorado, kan vi ikke være helt sikre siden MAVEN, i likhet med Mars Express, har tatt bildene i ultrafiolett lys. Mars-atmosfæren består hovedsakelig av CO2, men også noe oksygen. Det er oksygenet som bestemmer fargen på nordlyset, og det er derfor sannsynlig at oksygenatomer (atomer som er tilført energi og har havnet i en høyere energitilstand) i atmosfæren på Mars vil produsere lys. Et diffust, grønt nordlys kan derfor være noe av det de første jordboerne kan glede seg til å oppleve på Mars når de en dag setter bena på planetens rustfargede overflate.

Panoramabilde tatt mot vestre rand av Endeavour-krateret
Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.


Romfartøyet MAVEN ankom Mars i september 2014 for å forsøke å finne svar på planetes store mysterium: nemlig hvor atmosfæren tok veien. For milliarder av år siden var det nemlig en tett atmosfære på Mars som gjorde det mulig for planeten å ha flytende vann på overflaten og dermed legge grunnlaget for liv. I dag er nesten all atmosfæren forsvunnet, og bare en uttørket overflate er tilbake. En av teoriene er at solvinden har ødelagt atmosfæren siden planeten som nevnt ikke lenger har et beskyttende magnetfelt. Ved å studere nordlyset på Mars kan forskerne kanskje være i stand til å finne ut mer om hva som egentlig skjedde.

MAVEN foran Mars-randen
Illustrasjon: NASA/MAVEN


Animasjon av MAVEN i bane rundt Mars
Animasjon: NASA/MAVEN

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Dramatisk og historisk kometpassasje!

Pressemelding fra NASA

Why Auroras Are Red on Mars

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, kommer medio mai!

Les den sjokkerende avslutningen!

Følg med på våre nettsider/facebook for eksakt utgivelsesdato.

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no