Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Vakker og sjelden samstilling mellom Mars og Pleiadene!


02.03.21: De neste dagene kan vi oppleve en iøynefallende samstilling mellom Den røde planet Mars og himmelens antagelig flotteste stjernegruppe, Pleiadene. Et stykke unna kan vi også se en annen lyssterk og rødlig flekk – den kjente stjernen Aldebaran. Dette blir den første i en rekke samstillinger og andre fenomen som finner sted utover våren og forsommeren og som når sitt høydepunkt 10. juni med solformørkelsen som blir årets flotteste himmelfenomen!

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

På kvelden onsdag 3. mars er den Røde planet Mars og stjernehopen Pleiadene tettere på hverandre enn vi får oppleve på 17 år.
Ilustrasjon: Sannes & Ødegaard


Følg med på himmelen den neste kveldene! På vesthimmelen finner vi den svært vakre stjernehopen Pleiadene og stjernen Aldebaran, Tyrens røde øye. De neste dagene nærmer planeten Mars seg nedenfra og passerer rett forbi Pleiadene. Dette blir et vakkert skue som endrer seg litt kveld for kveld siden Mars nå beveger seg relativt raskt mellom stjernene på nattehimmelen. På det nærmeste blir avstanden mellom de to objektene bare 2,6 grader – det nærmeste vi får oppleve før 2038!

Mars var spesielt nær Jorden sist høst og var da uvanlig lyssterk, men fortsatt er planetens lysstyrke på høyde med en relativt klar stjerne. Objektene er synlig på sydvesthimmelen fra det mørkner rundt kl. 18–18.30 og frem til Mars og Pleiadene går ned i nordvest i 02–tiden.

På kvelden fredag 5. mars vil Mars og stjernehopen Pleiadene fortsatt være tett på hverandre, men Mars har flyttet seg høyere opp i forhold til stjernegruppen.
Ilustrasjon: Sannes & Ødegaard


Pleiadene

Pleiadene er en åpen stjernehop som består av rundt 3000 stjerner og befinner seg 400 lysår fra Jorden i den nordvestre delen av stjernebildet Taurus (Tyren). Hopen kalles også «Syvstjernen» og «De syv søstre» og er blant stjernehopene som befinner seg nærmest Jorden og som er enklest å se med det blotte øyet på nattehimmelen.

Hopen domineres av varme blå og lyssterke stjerner som har blitt dannet i løpet av de siste 100 millioner år. Tidligere antok man at refleksjonståken rundt de mest lyssterke stjernene i hopen var rester etter dannelsen, men nå tror forskerne at det mest sannsynlig er snakk om en uavhengig interstellar støvsky som stjernene nå passerer gjennom. Hopen vil trolig overleve rundt 250 millioner hvoretter stjernene vil spre seg som følge av tyngdekreftene fra dens galaktiske nabolag.

Stjernehopen Pleiadene består av rundt 3000 stjerner og befinner seg rundt 400 lysår fra Jorden. Bildet er tatt med et stort teleskop.
Foto: NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory

Dette bildet viser tydelig de syv søstrene i Pleiadene
Foto: PrzemekMajewski/ Wikipedia


Fakta om Aldebaran

Aldebaran er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Tyren, den 14. mest lyssterke stjernen på nattehimmelen og den 9. mest lyssterke på den nordlige halvkule. Stjernen befinner seg 65 lysår unna oss og befinner seg til høyre for det svært kjente stjernebildet Orion og til venstre for Pleiadene. Siden stjernen er plassert i hodet til Tyren, kalles den også for «Tyrens røde øye». Navnet kommer av arabisk al-dabaran som betyr «følgesvenn», fordi Aldebaran følger stjernehopen Pleiadene over himmelen.

Aldebaran er en oransje kjempestjerne med litt større masse enn Solen – rundt 1,5 solmasser. Grunnen til at stjernen er så lyssterk (500 ganger mer lyssterk enn vår egen sol!), er at den har brukt opp lageret av hydrogen (brensel) i kjernen og beveget seg ut av hovedserien. Den brenner nå hydrogen i et skall rundt heliumkjernen, noe som gjør at stjernen har blitt mer lyssterk og har utvidet seg til en radius 44 ganger Solens.

Sammenligning av størrelsene til Solen og Aldebaran
Illustrasjon: Wikipedia

I februar 2018 kunne vi se Aldebaran forsvinne bak venstre rand av Månen
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Årets største himmelbegivenhet, solformørkelsen 10. juni

astroevents.no: Se Aldebaran forsvinne bak Månen!

astroevents.no: Flere artikler om Mars

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no