Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ny marsrover skytes opp i 2020 – et nytt steg mot en bemannet ferd til Den røde planet!


12.09.2016: Den nye NASA-roveren vil gi oss ny kunnskap om hvordan de første menneskene som en dag ankommer Den røde planet vil kunne utnytte ressursene som allerede finnes på marsoverflaten.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Mars-roveren som skal skytes opp i juli 2020.
Illustrasjon: NASA


NASA har ambisiøse planer som blant inneholder å sende mennesker til den røde planet. De ubemannede ferdene til NASAs Planetary Science Division leder veien med den kommende Mars 2020-roveren InSight med planlagt oppskytning i 2018, Opportunity- og Curiosity-roverne som allerede utforsker marsoverflaten samt Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter-sonden som allerede går i bane rundt planeten samt Marssonden MAVEN som hjelper forskerne å forstå hva som har skjedd med planetens atmosfære.

Klikk her for å se animasjon som viser hvordan Mars mister sin atmosfære! (MPEG-4-format, 42 MB). Animasjonen er laget ved hjelp av data fra NASAs MAVEN-prosjekt, og viser hvordan solvinden tapper ioner fra Mars' øvre atmosfære og ut i rommet.
Animasjon: NASA-GSFC/CU Boulder LASP/University of Iowa

Utformingen av NASAs Mars 2020-rover utnytter mange vellykkede egenskaper ved organisasjonens Curiosity-rover som landet på Mars i 2012, men har også nye vitenskapelige instrumenter og også et prøvetakingssystem for å utføre de nye målene til ferden i 2020.
Illustrasjon: NASA


Det er United Launch Services LLC i Colorado som skal stå for oppskytningen av ferden som vil gjøre vitenskapelige undersøkelser som er svært viktige for NASAs fremtidige bemannede ferd til Mars. De totale kostnadene for prosjektet vil bli ca. 243 millioner dollar. Planlagt oppskytning er juli 2020 når Jorden og Mars er bare er rundt 62 millioner unna hverandre, noe som ikke skjer før om fire nye år. Oppskytningen vil skje med en Atlas V 541 rocket fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Roveren vil utføre geologiske undersøkelser fra landingsstedet på Den røde planet, søke etter spor av livsformer i planetens tidligere historie, undersøke naturressurser og også mulige farer for de første menneskene som ankommer planeten. Dersom man kan leve av ressursene på Mars vil dette kunne redusere kostnadene og tekniske utfordringer.

Forskerne vil bruke instrumenter på roveren til å identifisere og samle prøver av stein og jord, lagre disse i forseglede bokser og la dem bli værende på marsoverflaten i påvente av at en fremtidig bemannet ferd skal bringe dem med seg tilbake til Jorden.

NASAs forskere har fastslått at et hav i planetens barndom inneholdt mer vann enn Nordishavet og at Mars har mistet 87 prosent av vannet ut i rommet.
Illustrasjo: NASA/GSFC


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASAs 2020 Rover-prosjekt

NASAs oppskytningstjenester

Universe Today: NASA goes with Atlas V to launch Mars 2020 Rover

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars

Kolonisering og terraforming av Mars


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no