Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mystiske streker på Mars skyldes trolig supertornadoer etter nedslag


17.05.17: Ifølge ny forskning har tidligere asteroidenedslag på Mars skapt supersoniske virvelvinder med vindstyrke på opptil 800 km/t som skurte planetens overflate.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Asteroiden B9TONC over Valles Marineris-krateret på Mars.
Foto/illustrasjon: NASA


Overflaten til planeter og andre objekter kan gi oss mye kunnskap om deres fortid. Et eksempel er vår naboplanet Mars som har en lang rekke overflatetrekk som kan fortelle mye om planetens forhistorie. Vulkanisme og delta tyder på tidligere geologisk aktivitet samt at flytende vann en gang har rent på Marsoverflaten i novakisk periode, den tidligste av tre tidsepoker på Mars og som varte fra ca. 4,6 til 3,7 milliarder år siden. I tillegg finnes en mengde nedslagskratre.

I noen tilfeller har disse kraterne underlige, lyse streker som peker ut fra disse og som rekker mye lenger fra krateret enn hva som er mulig for vanlige utbruddsmønstre. Ifølge ny forskning utført av et team ved Brown University, Rhode Island, USA, er disse trekkene resultat av store nedslag som har resultert i voldsomme skyer av supervarm gass som kan ha vekselvirket med Mars-atmosfæren og forårsaket supersoniske vinder som skurte planetens overflate.

Professor Peter H. Schultz ved Department of Earth, Environmental, and Planetary Sciences (DEEPS) ved Brown University, Rhode Island, USA, oppdaget disse strekene for noen år siden da han studerte bilder tatt av Mars Odyssey-sonden om natten ved hjelp av sondens THEMIS-instrument. Strekene var bare synlige når de ble fotografert i infrarødt siden kontrastene i varmepåvirkning på overflaten da ble synlige.

Kunstnerisk fremstilling av Mars Odyssey.
Illustrasjon: NASA/JPL


Lysere områder på natten tyder på overflater som i løpet av dagen tar opp mer varme enn omgivelsene og som det tar lenger tid å kjølne. Det var ikke mulig å oppdage disse i synlig lys, men i infrarødt lys tatt om natten ble strekene veldig tydelige. Lysstyrken i infrarødt tyder på nakne steinflater som beholder mer varme enn overflater dekket av støv og småstein, og dette forteller oss at noe dukket opp og skurte områdene nakne.

Sammen med Stephanie N. Quintana, en doktorgradsstudent ved DEEPS, begynte han å vurdere andre forklaringer som gikk utenfor den klassiske forklaringen med mønstre av utkastet materiale ved at de kombinerte geologiske observasjoner, laboratorieforsøk og datamodeller av nedslagsprosesser og konkluderte med at nedslagene som dannet kraterne førte til virvelvinder med vindstyrke opptil 800 km/t – tilsvarende en F8 tornado her på Jorden – stormer som ville ha feid bort løsmateriale og umiddelbart ført til de observerte strekmønstrene.

Infrarødt bilde som avslører underlige lyse streker som strekker seg ut fra Santa Fe-krateret på Mars.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University

Infrarøde bilder viser sammenhengen mellom strekene og mindre kratre som allerede fantes da de større kraterne ble dannet.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University


Studiet av disse strekene kan være nyttig for å fastslå hvor raskt erosjon og støvavleiring skjer på marsoverflaten i enkelte områder. I tillegg kan strekene gi oss annen informasjon om forholdene på Mars i perioden da nedslagene fant sted, som for eksempel at strekene synes å opptre rundt kratre som er ca. 20 km i diameter, men ikke alltid. Eksperimentene avdekket også at tilstedeværelsen av flyktige stoffer (slik som vann-is på eller rett under overflaten) vil ha betydning for mengden av damp som utløses ved nedslaget.

Det faktum at det finnes streker rundt noen kratre og ikke andre, kan fortelle hvor og når det fantes vann på marsoverflaten i fortiden. Forskerne har lenge kjent til at planetens atmosfære, som i flere hundre millioner år har lekket ut i rommet har medført tap av overflatevann, og ved å kunne tidfeste nedslag kan forskerne bli i stand til å lære mer om planetens skjebnesvangre forandring.

Kunstnerisk fremstilling av en solstorm som treffer Mars og tapper ioner fra planetens øvre atmosfære.
Illustrasjon: NASA&GSFC


Studier av strekene kan også brukes til å differensiere mellom nedslag av asteroider og kometer på Mars, hvor kometer vil ha bragt med seg høyere konsentrasjoner av vann. Slike detaljerte studier av Mars’ overflatetrekk gjør forskerne i stand til å konstruere en mer detaljert tidslinje for planetens utvikling ved å slå fast hvordan og når Mars ble slik den er i dag.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Pressemelding fra Brown University

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no