Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Solsystemets lengstlevende vulkaner på Mars?


05.02.17: Ny forskning viser at en marsmeteoritt funnet i Algerie i 2012 kjølnet og størknet hele 2 milliarder år senere enn andre steiner fra det samme vulkansenteret, noe som tyder på at én enkelt vulkan hadde kontinuerlig utbrudd i mer enn 2 milliarder år – nesten halvparten av planetens historie!

Av Anne Mette Sannes

 

Skjoldvulkanen Olympus Mons rager mer enn 20 kilometer til værs over marslandskapet og dekker et område nesten på størrelse med Frankrike.
Foto: NASA


Deler av marsoverflaten er fulle av vulkaner kjent som skjoldvulkaner og lavasletter forårsaket av lava som rant ut over store avstander på samme måte som dannelsen av Hawaii. Mange marsmeteoritter funnet her på Jorden stammer fra disse vulkanske områdene. Den største vulkanen på Mars, Olympus Mons, er 22 kilometer høy, over dobbelt så høy som det høyeste vulkanfjellet her på Jorden, Mauna Kea på Hawaii, og 500 kilometer bred.

Fargekodet kart laget ved hjelp av observasjoner fra Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) av de sentrale deler av det vulkanske området Tharsis på Mars’ vestlige halvkule. Midt i bildet er de tre massive skjoldvulkanene kjent som Tharsis Montes. Det 22 kilometer høye vulkanfjellet Olympus Mons – Solsystemets høyeste fjell – ses øverst til venstre mens den vestlige siden av den enorme kløften Valles Marineris befinner seg til høyre.
Foto: NASA / JPL-Caltech / Arizona State University

Topografisk kart sentrert på Olympus og Tharsis.
Kart: Wikimedia Commons


For rundt 1,1 millioner år siden dundret noe ned i marsoverflaten og traff en vulkan eller lavaslette. Nedslaget gravde ut et krater og sendte steiner ut i rommet. Omtrent en million år senere krysset fragmenter av disse steinene jordbanen og falt ned som meteoritter som kan gi oss innsikt i Den røde planets vulkanske fortid.

Geologiprofessor Tom Lapen og hans kolleger ved Universitetet i Houston i USA har undersøkt 2 gram av en av disse steinene – meteoritten «Northwest Africa (NWA) 7635 – en type vulkansk bergart som kalles shergotitt og som størknet for rundt 2,4 milliarder år siden. Steinen ble oppdaget i Algerie i 2012. Ca. 75 % av alle marsmeteoritter er klassifisert som shergotitter og har fått navn etter steinen som falt i Sherghati, India i 1865. Shergotitt-meteorittene ser ut til å bestå av steinmateriale som ble dannet så sent som for 180 millioner år siden, noe som er overraskende nylig, tatt i betraktning hvor gammel mesteparten av marsoverflaten ser ut til å være og også det faktum at Mars ikke er en stor planet i seg selv. Som følge av dette er det mange som mener at materialet i shergotitt-meteorittene er mye eldre. Dette såkalte "Shergottite Age Paradox" kan derfor nå være løst.

(NWA) 6963 – en shergotitt funnet i Marokko i 2011 og som ble dannet for bare 180 millioner år siden, noe som tyder på at det på dette tidspunktet var vulkansk aktivitet på Mars.
Foto: Wikipedia


Forskerne har også funnet ut at meteoritten (NWA) 7635 og ti andre steiner av denne typen har svært lik sammensetning. Analyser som avslører hvor lang tid de har vært i rommet, hvor lenge de har vært på Jordoverflaten samt deres alder og vulkanske opprinnelse, viser at alle steinene ble blåst ut fra marsoverflaten som følge av et nedslag for rundt 1,1 millioner år siden og at samtlige stammer fra den samme vulkanske kilden. Tidligere analyser av de ti andre meteorittene viser at de er mellom 327 og 600 millioner år gamle, mens meteoritten som nå er undersøkt er dannet for hele 2,4 milliarder år siden. Dette viser at alderen på disse steinene strekker seg over en tidsperiode på 2 milliarder år, noe som viser at det er tale om et vulkansystem som har vært aktivt i minst 2 milliarder år og sannsynligvis også lenger, noe som i så fall gjør dette til et av de mest lengstlevende vulkansentrene i Solsystemet!

Det 58 kilometer brede Mojave-krateret – det yngste krateret av denne størrelsen på Mars – har blitt identifisert som en mulig kilde til disse meteorittene, noe som også stemmer med resultatet etter å ha målt kratertettheten som gjør forskerne i stand til å estimere alderen på en planets eller månes overflate. Krateret befinner seg i et område ved navn Xanthe-Terra like nord for Mars’ ekvator – et område hvor Marssonden Reconnaissance har tatt bilder av gamle elvedaler og delta. Høyoppløselige bilder tyder på at overflaten flere ganger har blitt omdannet som følge av materiale fra de store vulkanene i områdene Elysium og Tharsis.

Høydekart laget ved hjelp av laserhøydemåleren på Mars Orbiter som viser grensene til Xanthe Terra og andre områder.
Foto: Jim Secosky/ NASA

Utsikt mot det 58 kilometer brede krateret Mojave (i midten) og dens omgivelser i Xanthe Terra-området på Mars.
Foto: NASA / JPL-Caltech / Arizona State University


Vulkanisme på Den røde planet er en viktig del av å forstå planeten og hvorvidt det har vært liv der.

Marsvulkaner kan vokse seg til enorme vulkaner siden Mars ikke har platetektonikk som kontinuerlig forflytter overflaten i forhold til mantelen slik som her på Jorden. Vulkanen som skapte NWA 7635 kunne derfor spy ut materiale i milliarder av år.

Se film om spor etter supervulkaner på Mars:


Supervulkaner på Mars
Film: Nature.com


ESAs Mars Express Orbiter har sendt bilder av Olympus Mons som viser mulige lavatrømmer for 2 millioner år siden og som har svært få nedslagskratre, noe som tyder på at de er dannet nylig. Dersom dette stemmer, er det en mulighet for at det igjen kan oppstå synlig vulkanisme på Mars. Men forskerne er slett ikke sikre, det kan også tenkes at de glatte overflatene på noen av lavaformasjonene skyldes erosjon eller isbreer. Dersom det skulle skje et vulkanutbrudd på Mars vil det være stor sannsynlighet for at en av sondene i bane rundt Mars vil kunne fange opp dette.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

University of Houston: The Martian (Rock): Evidence of Two billion Years of Volcanic Activity

Universe Today: Meteorite Confirms 2 Billion Years of Volcanic Activity on Mars

Space.com: Red Planet Eruptions: Volcanoes Rocked Mars for at Least 2 Billion Years

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no