Se aldri på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse! I motsetning til Venus, er Merkur for liten til at vi kan se den med solformørkelsesbriller, og man kan ikke benytte slike briller i kombinasjon med kikkert – brillene ville rett og slett smeltet! Her beskriver vi hvordan du trygt kan observere det sjeldne fenomenet.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Merkurs bane over solskiven 9. mai 2016.
Illustrasjon: Tomruen / Wikipedia
Det er imidlertid et par gode og helt trygge måter for å få oppleve dette unike fenomenet:
- Projisering av Solen på en skjerm med kikkert. Se ikke direkte på Solen i kikkert, heller ikke i søkekikkert! Rett inn kikkerten mot Solen (uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten) og hold et hvitt ark bak kikkerten. Juster deretter avstanden slik at solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjulet på kikkerten. Slik projisering kan kun gjøres med linsekikkerter (ikke prismekikkerter som du kan se i med begge øynene).
- Du kan også bruke spesialutstyr som Venuscope eller Sunspottere.
- Dersom du ikke har dette utstyret, kan du følge vår webcast eller ta kontakt med nærmeste astronomiforening. Mange foreninger har arrangementer under passasjen hvor du kan se fenomenet!

Observasjon av Merkurpassasjen med projeksjonsmetoden.
Illustrasjon: ESA
Passasjen begynner kl. 13.12, i det Merkur berører solranden. Dette kalles 1. kontakt. Tre minutter senere er hele planeten inne på solskiven, og dette kalles 2. kontakt. Tredje kontakt inntreffer kl. 20.37 når Merkur berører solranden på motsatt side av solskiven, og er på vei til å forlate denne.
Kl. 20.41 er hele Merkur utenfor solranden, og passasjen slutter. Dette kalles 4. kontakt.

Jorden sett fra Solen under merkurpassasjen 9. mai 2016. Fra de områdene av Jorden som kan sees fra Solen, kan man også se passasjen. (Legg til to timer for å få norske tider.)
Illustrasjon: Tomruen / Wikipedia

Dette bildet av Merkur-passasjen 8. november 2006 ble tatt med SOT-instrumentet om bord på romteleskopet Hinode.
Foto: Hinode JAXA/NASA/PPARC

Merkur beveger seg inn på solskiven: Merkur-passasjen i november 2006 ble observert i detalj med de tre instrumentene på Hinode-satellitten som er et samarbeidsprosjekt mellom Japans romorganisasjon JAXA og ESA.
Foto: Hinode JAXA/NASA/PPARC
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
MER INFORMASJON
Hovedside om Merkurpassasjen