Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Den første merkurpassasjen som ble observert


Den første som observerte en Merkurpassasje var Pierre Gassendi den 7. november 1631, til tross for at Johannes Kepler  hadde forutsagt både en Merkur- og en Venuspassasje en stund tidligere.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Pierre Gassendi var det første mennesket som så Merkur gli over solskiven. Gassendi har også fått et månekrater oppkalt etter seg.
Foto: Louis-Édouard Rioult / Wikipedia


Gassendi var det første mennesket som så Merkur gli over solskiven. Til å begynne med forsto han ikke at det virkelig var snakk om Merkur og ikke en solflekk. Gassendi så en bitteliten sort prikk som beveget seg mye mer enn en solflekk skulle gjøre, og etterhvert innså han at prikken faktisk var planeten Merkur.

Den gang mente man at Venus var så stor at den ville fylle en fjerdedel av solskiven, og senere fant man ut at den dekket bare 0,1 prosent av solskiven. Astronomene visste at Merkur var mindre, men mente likevel at dens vinkeldiameter skulle være rundt en tiendedel av Solens. Merkurs vinkeldiameter er senere kjent for å være rundt en 150-del av Solens slik at planeten kun dekker 0,004 prosent av solskiven. Merkur var derfor ekstremt mye mindre enn forventet.

Gassendis oppdagelse gjorde at astronomene for første gang fikk mulighet til å estimere størrelsen på en annen planet, og snart skulle de bruke Venuspassasjer til å måle avstandene i verdensrommet. Selv langt ut på 1700-tallet var størrelsen på vårt solsystem lite kjent. De relative avstandene mellom planetene, Solen og Jorden var kjent, men astronomene hadde ingen måte å bestemme de absolutte målene.

Gassendi, som for øvrig både var astronom, filosof, prest, vitenskapsmann og matematiker (utrolig hva de hadde tid til på den tiden …) gjorde et mislykket forsøk på observere Venuspassasjen en måned senere, men som følge av unøyaktige astronomiske tabeller, forsto han ikke at passasjen ikke var synlig fra det meste av Europa, inkludert Paris. Det skulle bli den 21 år gamle Jeremiah Horrocks og hans 8 år eldre kollega som skulle bli de første menneskene til å opplevde en Venuspassasje. Les mer

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om merkurpassasjen

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 70 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no