Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Midnattssolformørkelse i Nord-Norge

Spektakulær midnattssolformørkelse sett av hele verden


Store deler av Nord-Norge kunne i natt oppleve den første midnattssolformørkelsen siden 2000. Formørkelsen inntraff mellom to skyområder. NASA hadde sendt ut pressemelding om begivenheten og den norske webcasten og det eksotiske fenomenet kunne følges fra hele verden. Men dette er bare oppvarmingen til enda mer fantastiske og sjeldne himmelfenomener!

ALLE BILDENE FRA WEBCASTEN AV MIDNATTSSOLFORMØRKELSEN

 

Midnattssolformørkelsen 1. juni 2011 fotografert fra Geitvågen ved Bodø.
Foto: astro.viten.no/ Inge Birkeli

I vinter gikk Norge inn i en periode med en lang rekke sjeldne og oppsiktsvekkende fenomener på himmelen. I natt opplevde vi den største midnattssolformørkelsen siden 1985 og vi må faktisk vente helt til 2084 for å oppleve en større midnattssolformørkelse. Det er nesten bare i Norge og Nord-Sverige lett tilgjengelige og tett befolkede områder kan oppleve det merkelige fenomenet at Solen blir formørket midt på natten. Dette kan nemlig bare skje nær eller nord for Polarsirkelen.

Formørkelsen på sitt største fotografert fra Tromsø.
Foto: astro.viten.no / Pål Tengesdal og Steinar Thorvaldsen

NASA sendte derfor ut spesiell melding om formørkelsen i Norge og link til den norske webcasten. Bildene har vakt stor interesse og har gått verden rundt.

Mange steder i Nord-Norge samlet folk seg for å oppleve det vakre og sjeldne skuet. Her fra Geitvåg ved Bodø.
Foto: Vigdis Thorstensen

Slik foregikk webcasten! Her er Inge Birkeli (høyre) i sving med H-alfa-utstyr, fotoutstyr og mobilt bredbånd. Knut Jørgen Røed Ødegaard (venstre) organiserer blant annet nettsider.
Foto: Vigdis Thorstensen

Den formørkede midnattssolen speiler seg i sjøen ved Geitvåg, Bodø.
Foto: Vigdis Thorstensen

TIME-LAPSE AV FORMØRKELSEN SETT FRA TROMSØ 4,8 MB Gif-animasjon. Foto: Pål Tengesdal (Tromsø Astronomiforening), redigering: Øystein Sørborg (Naturfagsenteret, UiO)

MER Å GLEDE SEG TIL!

Men det beste gjenstår! Allerede 15. juni får vi en stor total måneformørkelse som er synlig fra Sør-Norge.

Den 10. desember kan hele landet oppleve den 3. totale måneformørkelsen i Norge på et år.

Men alt dette blir bare oppvarming til Venus-passasjen 6. juni neste år. I løpet av 6,5 timer passerer planeten Venus over solskiven. Dette blir den siste Venus-passasjen noe nålevende menneske på planeten kan regne med å få oppleve – det er langt over 100 år til den neste.

Venus-passasjen er meget severdig og demonstrerer metoden som brukes for å lete etter livsformer på planeter rundt fjerne stjerner. Ved Venus-passasjen i 1769 reiste astronomer til mange deler av verden for å observere fenomenet, blant annet til Tahiti og Vardø. Ved å observere passasjen fra ulike steder klarte man å måle Solens avstand og derav avstandene til de andre planetene i Solsystemet. Det var først da astronomi ble en reell vitenskap!

Om et år har vi alle sammen muligheten for å observere det viktigste himmelfenomenet på Jorden i vår tid – et fenomen som kommer til å gå inn i historie- og lærebøkene.

Venus er ytterst på solskiven under Venus-passasjen 8. juni 2004. Passasjene i 2004 og 2012 er de eneste vi kommer til å få oppleve i vår tid. Dette bildet ble tatt i hydrogen-alfa-lys fra Kanonmuseet på Møvig Fort utenfor Kristiansand.
Foto: Trond Hugo Hermansen

DAG BLIR NATT

Jubelperiodens mest spektakulære høydepunkt inntreffer 20. mars 2015 når Solen blir totalt formørket i to og et halvt minutt på Svalbard. Totalitetssonen strekker seg over det nordlige Atlanterhav, Færøyene og Svalbard og forlater Jorden på Nordpolen. I praksis er det bare ett sted man kan regne med å observere totaliteten på en enkel måte: På Svalbard! Siden totale solformørkelser er verdensbegivenheter, betyr det at hele verden ser mot Norge denne dagen.

På Nordpolen blir Solen totalt formørket i det den kommer til syne igjen etter et halv års vintermørke. Dette blir et eksepsjonelt sjeldent, spektakulært og vakkert fenomen.

Les mer på nettstedet svalbard2015.no.

Total solformørkelse! Solens ytterst imponerende strålekrans, koronaen, skinner med et merkelig lys rundt den nesten kullsorte baksiden av Månen. Dette kan vi oppleve på Svalbard 20. mars 2015.
Foto: NASA

Oversikten over begivenhetene i denne historisk flotte perioden med himmelfenomener finnes på DVD-en “Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015” og spesialheftet med samme navn - “Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015”. Heftet beskriver blant annet nødvendig utstyr og hvor og når fenomenene kan oppleves. Filmen viser hvordan formørkelsene og Venus-passasjen oppstår og hvordan de vil arte seg. Opplev for eksempel en total måneformørkelse sett fra Månen!

Ny DVD/Blu-ray: Vårt magiske univers: Opplev kosmos i full HD i norsk produksjon

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet sammen med majestetisk musikk. Klikk over for info og prøver.

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve solformørkelsene, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no