Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Meteoritt gjennom tak i kolonihage!


En dame i 80-årene fant i går, 11. mars, en stein som hadde gått gjennom taket på hytta i Rodeløkken kolonihage i Oslo. Dette er Norges 15. meteoritt og muligens en meget sjelden og interessant type kosmisk stein. Det forekommer ekstremt sjelden at meteoritter treffer tak, men det skjedde også ved forrige meteorittfall i Norge, i 2006.

Meteorittfall i Sør-Norge 1. mars 2012

In English: Meteorite crashed through roof in Norway

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

En halvpart av Norges 15. meteoritt! Denne delen ble funnet på bakken et par meter fra hytta som steinen hadde truffet. Vekt 209 gram.
Foto: Anne Mette Sannes

Steinen ble funnet i to biter som til sammen veier 585 gram og har den karakteristiske sorte smelteskorpen som meteorittsteiner får når de passerer gjennom atmosfæren.

Hullet i taket på kolonihagehytta som meteorittsteinen forårsaket.
Foto: Anne Mette Sannes

Den største biten (375 gram) lå fortsatt igjen på taket etter fallet.
Foto: Anne Mette Sannes

Det er tre typer meteoritter: steinmeteoritter, jernmeteoritter og en blanding av jern og stein-meteoritter.

Ifølge geolog Hans Amundsen ser det i dette tilfellet ut til å være snakk om en sjelden type meteoritt, antagelig en form for breksje. Slike stammer fra steiner som har blitt knust og så har blitt omdannet til fast stein igjen. Det vitner om dramatiske hendelser på andre himmellegemer opp gjennom Solsystemets historie. Bare en gang tidligere, i 1884, er en breksje funnet i Norge.

Nærbilde av hoveddelen som lå igjen i hullet steinen hadde forårsaket i taket.
Foto: Anne Mette Sannes

Finner Anne Thomassen (foran), sønn Johnny Thomassen (til høyre), Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Anne Mette Sannes

Dette er det første meteorittfunnet i Norge siden juli 2006, også den gangen gikk en stein gjennom et tak. Den gangen var det seksten år siden noe slikt hadde skjedd noe sted i Europa. To meteorittfall på tak i løpet av seks år i Norge er derfor helt eksepsjonelt også på verdensbasis!! Det kan gå flere år mellom hver gang et tak blir truffet av en meteorittstein noe sted i verden.

Det er meget sannsynlig at denne meteoritten stammer fra et fall som fant sted torsdag 1. mars. Kl. 20.37 denne kvelden fór en svært kraftig ildkule over Sør-Norge.  Ildkulen var synlig over hele Sør-Norge, og et par minutter etterpå kunne deler av Østlandet oppleve et markant drønn.

Vi har til nå fått inn omkring 800 observasjoner og tips, og dette har gjort det mulig å krysspeile ildkulens bane. Den kom fra nordøstlig retning, beveget seg over det sentrale Østlandet og løste seg opp sydvest for Norefjell. Observasjonene viser at ildkulen løste seg opp i mange biter og derfor har det vært forventet at mange meteoritter har falt ned på bakken. I dette tilfellet tyder det på at flere biter har spredt seg uvanlig langt fra hovedskuren, og funnet av denne steinen i Oslo støtter dette. Det kan også tenkes at det er snakk om to uavhengige fall, men nærheten i tid og rom gjør dette lite sannsynlig, men vi undersøker mulige observasjoner av ildkuler fra den siste uken.

Vi oppfordrer sterkt folk som bor i områdene Oslo, Akershus, Buskerud og østlige deler av Telemark om å være på utkikk etter svarte steiner på bakken, tak og jorder.

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i ferd med å analysere observasjonene og krysspeile for å finne ildkulens bane og nedslagsområdet for meteoritter. Klikk på bildet for å få det i høyere oppløsning.
Foto: Trym Norman Sannes

Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er fotografert. Klikk på bildet for å få det i høyere oppløsning.
Foto: Arne Danielsen

Denne meteoritten falt ned ved Moss sommeren 2006. Den gikk, som den første meteoritt i Europa på 16 år, gjennom et tak.
Foto: Morten Bilet

Herr Glødegaard og den store meteorittjakten

Opprettet 12.03.12, oppdatert 12.03.12 av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no