Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Meteoritt funnet på Ekebergsletta


Dagen etter funnet av meteoritten som hadde gått gjennom et tak I Rodeløkken kolonihage i Oslo ble en annen meteoritt funnet. Liv Kipsgaard var på tur med hunden på Ekebergsletta da hun fikk øye på en helt sort stein. Hun fikk umiddelbart mistanke om at det var en meteoritt. Denne steinen var i to deler (en liten bit ble funnet onsdag) som til sammen veier 730 gram. Meteoritten kommer fra det samme fallet som Rodeløkken-steinene.

Meteorittfall i Sør-Norge 1. mars 2012
Meteoritt lager hull i hyttetak i Oslo

In English: Meteorite crashed through roof in Norway

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Meteoritten som ble funnet på Ekebergsletta i Oslo. Denne hovedbiten veier 700 gram. Finner: Liv Kipsgaard.
Foto: Anne Mette Sannes

Meteoritten som ble funnet på Ekebergsletta i Oslo. Denne hovedbiten veier 700 gram. Finner: Liv Kipsgaard.
Foto: Anne Mette Sannes

De to første ukene av mars 2012 var det en rekke kraftige ildkuler over Norge. Sterkest var ildkulen som på kvelden 1. mars strødde meteoritter over en del av Buskerud og muligens østlige Telemark. Ingen biter er foreløpig funnet fra dette fallet. En annen ildkule ble observert over Østlandet 5. mars og det kan være denne som pepret Oslo med meteoritter. Den første steinen ble funnet søndag 11. mars i Rodeløkken kolonihage.

Den andre ble funnet mandag 12. mars på Ekebergsletta av Liv Kipsgaard. Hun hadde hørt om det første funnet i media og forstod med en gang at den svarte steinen som lå på bakken kunne være interessant. Hun er dessuten interessert i steiner. Ekeberg-meteoritten lå oppå gresset. Ved fallet var bakken dekket av snø og is. Dette hadde senere tint slik at det var barmark på funnstedet da steinen ble oppdaget. En liten del hadde blitt slått av da den traff bakken. Denne biten ble funnet noen dager senere. Hoveddelen veide 700 gram, den lille biten 30 gram og totalvekten var derfor 730 gram.

Formen på begge meteorittene viser at flere meteoritter har løsnet og nådd bakken. Det er nå lett å lete siden snøen forsvinner, og vi oppfordrer på det sterkeste folk om å være observante. Vær på utkikk etter svarte steiner langs veier, på tak, plener, jorder og andre steder! Når det begynner å vokse gress og annen vegetasjon vil steinene lett kunne skjules.

Opprettet 19.03.12, oppdatert 19.03.12 av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no