Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Meteorittfunn i Aust-Agder


Kl. 20.37 den 1. mars i fjor (2012) fór en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Utrolig nok observerte vi den selv fra Hadeland - ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet. Halvannet minutt senere kom et markant smell. Ildkulen ble sett over nesten hele Sør-Norge, fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør, Ålesund i nordvest og Bergen og Stavanger i vest, ja selv svensker rapporterte om ildkulen. Takket være mer enn 700 observasjoner som vi mottok, var det mulig å krysspeile retning og mulig fallsted. Nå ser det ut til at en bit fra dette fallet er funnet!

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Denne meteoritten ble funnet i høyfjellet i Setesdalsheiene søndag 9. juni 2013.
Foto: Anne Mette Sannes

I mars 2012 var det flere kraftige ildkuler og meteorittfall over Sør-Norge. Ildkulen som lyste opp bakken i blågrønt lys på kvelden 1. mars ble sett av flest mennesker og vakte mest oppsikt.

Takket være alle observasjonene, kunne en ganske nøyaktig bane bestemmes. Objektet hadde kommet fra nordøst og dundret mot sydvest.

Nå er det funnet en 4,5 kg tung steinmeteoritt i forlengelsen av denne linjen, i Valle kommune i Aust-Agder. Meteoritten er delt i to biter, men er ellers ganske hel. En meteoritt av en slik størrelse treffer bakken med anslagsvis 400-500 km/t og blir derfor knust dersom den treffer hard bakke. Siden fallet har funnet sted på snaufjellet og steinen ligger oppå bakken, må det ha vært snø da dette skjedde. Steinen har ikke ligget på bakken i mer enn et par år, og det er derfor svært sannsynlig at den stammer fra 1. mars-fallet.

Mer om ildkulen 1. mars 2012

I så fall har biten fulgt nøyaktig den beregnede retningen, men beveget seg lenger enn estimert før den traff bakken. Det kan bety at objektet hadde en større høyde over bakken enn estimert eller at banen gjennom atmosfæren har vært flat (slik som tilfellet var med asteroiden som kom inn i atmosfæren over Russland i februar).

Meteoritten på funnstedet.
Foto: Terje Fjeldheim

Denne meteoritten er med 4510 gram bare litt mindre enn steinen som ble funnet på Grefsen i Oslo våren 2012. Sistnevnte stein er Norges 3. største meteoritt og Valle-meteoritten er derfor Norges 4. største og stammer fra det 16. registrerte fallet i Norge siden 1848.

Ettersom ildkulen delte seg i mange biter, ligger det garantert mange flere meteoritter på bakken som ennå ikke er blitt funnet.

Dersom du finner en svart stein (spesielt i det aktuelle området), send gjerne bilder og informasjon til meteorittfunn@gmail.com.

For hvert funn som gjøres vil vi få bedre kunnskap om banen og oppførselen til ildkulen. Dette vil gjøre det lettere å finne flere biter og ikke minst å finne meteoritter fra andre fall.

Meteorittfallet i Oslo i mars 2012

Ildkulen fotografert med all-sky-kamera fra Vestby. Ildkulen sees øverst i bildet.
Foto: Arne Danielsen

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i ferd med å analysere observasjonene og krysspeile for å finne ildkulens bane og nedslagsområdet for meteoritter. Klikk på bildet for å få det i høyere oppløsning.
Foto: Trym Norman Sannes

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no