Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Hva kan meteorittene fortelle oss?


Meteoritter er de eldste objektene vi har. De inneholder fragmenter fra asteroider som ble dannet ved Solsystemets begynnelse for litt under 4,6 milliarder år siden. Sammensetningen i disse gir oss verdifulle opplysninger om hvordan Solsystemet ble til, om Jordens indre og hva også andre kloder består av. Meteorittene inneholder ingen grunnstoffer som ikke også er kjent på Jorden, men en rekke mineraler som ikke er kjent fra jordisk materiale forekommer i små mengder i meteoritter. Hittil er det funnet ca. 80-100 nye mineraler i meteoritter, mens det på Jorden er registrert over 4500 ulike mineraltyper godkjent av International Mineral Association.

 

av Anne Mette Sannes

Hoba-meteoritten – den største meteoritten som er funnet.
Foto: Wikipedia Commons

STØRRELSE PÅ METEORITTER

Den aller største jernmeteoritten som er kjent, er den såkalte Hoba-meteoritten i Namibia som ble funnet i 1920. Vekten er på 60 tonn, men steinen antas å ha hatt en opprinnelig vekt på ca. 100 tonn før den begynte å ruste. Den største steinmeteoritten veier ca. 1 tonn og ble funnet i Norton County i Kansas, USA i 1948.

 

BEREGNING AV ALDER PÅ METEORITTER

  • 1. Tiden fra objektet som meteoritten kommer fra ble dannet. (f. eks. en asteroide) og til meteoritten løsnet og ble et selvstendig objekt.

  • 2. Tiden fra meteoroiden løsnet fra moderlegemet og til den falt ned på Jorden hvor den ble funnet som en meteoritt. Mens meteoroiden befant seg i verdensrommet ble den utsatt for kosmisk stråling, og denne strålingen dannet isotoper. Jo lenger meteoroiden ble utsatt for denne strålingen, desto større mengder av disse isotopene inneholder den.

  • 3. Tiden fra meteoritten ankom Jorden til den ble funnet. Dette er enkelt å slå fast dersom det er tale om et observert fall, men også der man ikke har sett selve fallet kan dette beregnes ved å måle mengden av radioaktive isotoper i steinen. Dersom meteoritten har ligget lenge på bakken vil denne strålingen være lav siden den etter fallet ikke lenger har blitt utsatt for kosmiske stråling. Jordens atmosfære beskytter mot dette.

    Opprettet 25.03.12, oppdatert 25.03.12 av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no