Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Game over for Bezos Blue Moon – månelanding utsatt til 2025!


13.11.21: Flere måneders kamp er over når The Federal Court nylig bestemte å ikke ta Jeff Bezos’ klage på SpaceX’ kontrakt med NASA på 2,9 milliarder dollar til følge. Det er nå endelig bestemt at SpaceX skal utvikle månelanderen som skal ta første kvinne og neste mann til Månens overflate under NASAs Artemis program. Men tiden dette har tatt, samt et par andre faktorer, har medført at menneskenes retur til Månen utsettes fra 2024 til 2025 – tidligst!

av Anne Mette Sannes

 

NASAs beslutning om å sende menneskene tilbake til Månen utsettes til 2025
Foto: NASA


NASA kunngjorde 9. november at den opprinnelige planen om å sette den første kvinnen og den neste mannen på Månens overflate i 2024, og som ble bestemt av Trumph-administrasjonen, er utsatt til 2025. NASAsjef Bill Nelson uttaler at beslutningen både skyldes Bezos’ stevning som utsatte prosjektet med nesten et halvt år, forsinkelser med Orionkapselen som bygges av Lockheed Martin, samt pandemien.

Biden-administrasjonen har hele tiden stilt seg bak den tidligere administrasjonens mål om å sende menneskene tilbake til Månen i 2024 på tross av at mange mente det ikke var realistisk. Under en nyhetskonferanse for noen dager siden uttalte Nelson at Trumph-administrasjonens plan ikke var basert på teknisk gjennomførbarhet. Etter at retten besluttet å ikke ta Bezos stevning til følge, uttalte NASA at samarbeidet med SpaceX ble tatt opp igjen påfølgende mandag.

Det er vanskelig å akseptere at en person anser det som viktigere å få sitt navn med i historiebøkene enn å ta hensyn til hva som er best for menneskeheten. Man kan også spekulere i om NASA benyttet denne anledningen til å utsette prosjektet til 2025 (noe mange uansett mente ville komme til å skje). NASA la nemlig samarbeidet med SpaceX på is i påvente av rettens beslutning, noe de strengt tatt ikke måtte på dette tidspunktet. Men mange (inkludert meg selv) spekulerte i dette var en taktisk handling av NASA fordi en senere kunngjøring om utsettelse av prosjektet (dersom NASA fikk medhold av retten om kun å velge SpaceX) da ville slå direkte tilbake på Bezos.

Bezos selv la ut en tweet hvor han uttaler at beslutningen ikke er hva de ønsket, men at Blue Origin respekterer domstolens beslutning og ikke kommer til å gå videre med saken. Musk på sin side responderte på CNBCs sak om beslutningen i form av et bilde fra filmen Dredd:


I april i år tildelte NASA en 2,9 milliarder dollar kontrakt til SpaceX under NASAs Human Landing System Program som skal sette de to neste astronautene på Månens overflate etter at tre selskap var med i siste runde: Blue Origin, Dynetics og SpaceX.

Fra venstre: Blue Origins Blue Moon, SpaceX’ månevariant av Starship og Dynetics Alpakka
Foto: Blue Origin, SpaceX og Dynetics


Både Blue Origin og Dynetics la i april inn hver sin protest på NASAs avgjørelse om å velge SpaceX som eneleverandør av månelanderen. Protestene ble avvist av The Governent Accountability Office (GAO) 30. juli, men medførte likevel at Artemisprosjektet ble satt på tre måneders pause.

Blue Origin uttalte følgende: We firmly believe that the issues identified in this procurement and its outcomes must be addressed to restore fairness, create competition and ensure a safe return to the Moon for America."

Blue Origin mente med andre ord at avgjørelsen ikke var rettferdig, og at to landere var nødvendig for å skape konkurranse og sikre at menneskene kommer tilbake til Månen på en trygg måte.Slik så Bezos for seg Blue Moons landing på Månen:
Film: Blue Origin


Bezos hevdet videre at GAO jurisisk sett ikke hadde tillatelse til å ta stilling til saken og at NASA er forpliktet til å velge to leverandører av månelanderen. Bezos gikk dermed til det skritt å saksøke NASA i United States Court of Federal Claims – et klart bilde på at Bezos var villig til å gjøre alt som sto i hans makt for å forsøke å få NASA til også å inkludere hans månelander Blue Moon i prosjektet.Jeff Bezos introduserte sin månelander Blue Moon i mai 2019
Film: CBS


En talsperson for Blue Origin uttalte til CNBC-News at stevningen spesielt påpekte svakheter rundt prosessen med landingssystemet (måneversjonen av SpaceX’ Starship) og at det å sende astronauter trygt tilbake til Månen via NASAs offentlig/private samarbeidsmodell krever en fordomsfri prosess og en god politikk som fremmer konkurrranse.

Etter at Bezos stevnet NASA for retten i august valgte NASA å sette månelanderprosjektet på vent. SpaceX derimot, har fritt kunnet jobbe videre med Starship siden dette fartøyet er basis både for flere bruksområder i tillegg til måneversjonen, blant annet å ta de første menneskene til Mars i 2024 og å frakte mennesker rundt til ulike byer på Jorden – Earth to Earth transporation – på under en time.

The Federal Court har nå bestemt å ikke ta Bezos’ klage til følge, noe som betyr at SpaceX skal utvikle månelanderen som skal ta første kvinne og neste mann til Månens overflate under NASAs Artemis-program.

Kunstnerisk fremstilling av romfartøyet Starship på Månens overflate
Foto: SpaceXJeff Bezos tapte rettssaken mot NASAs kontrakt med SpaceX
Film: CNBC


Etter at Bezos trakk seg tilbake fra stillingen som CEO i Amazon har han hatt mulighet for å engasjere seg mer i sitt romfartsselskap Blue Origin som har gjennomført to vellykkede ferder med New Shepard. Men flere ansatte har forlatt selskapet til fordel for konkurrenter som blant annet SpaceX og Firefly etter at tidligere ansatte har uttalt at selskapet har en uakseptabel arbeidskultur.

Blue Origins visjon er at millioner av mennesker bor og arbeider utenfor Jorden og at all tungindustri flyttes ut i rommet. Selskapet kunngjorde nylig romstasjonen Orbital Reef – en businesspark i bane rundt Jorden som skal være i drift i slutten av dette tiåret og som er et samarbeidsprosjekt mellom flere romfartsselskap, blant annet Boeing og Sierra Space.

Hør NASA forklare hvorfor SpaceX ble valgt til å landsette de to neste astronautene på Månen:NASAs begrunnelse for valget av SpaceX’ Starship
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

TheObserver: Blue Origin Loses Moon Lander Lawsuit—Elon Musk Tweets: ‘You Have Been Judged!’

astroevents.no: Bezos gir seg ikke – saksøker NASA for å få månelanderkontrakt mens de ansatte forlater Blue Origin!

astroevents.no: Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: 82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!

astroevents.no: «Captain Kirk» rørt til tårer etter New Shepard-ferden

astroevents.no: Businesspark i bane rundt Jorden!

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no