Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Elon Musk vil sende mennesker til Mars i 2024


09.10.2017: Det private romfartsselskapet SpaceX planlegger å sende sin første last til Mars i 2022 og landsette mennesker der innen 2024. Dette ble uttalt av SpaceX’ grunnlegger Elon Musk på den 68. International Astronautical Congress (IAC) i Australia 29. september. Dette blir dermed starten på koloniseringen av Mars og Solsystemet!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

SpaceX har planer om å sende de første menneskene til Mars allerede i 2024 og i løpet av 40–100 år kan det være etablert en uavhengig og selvstendig koloni på Den røde planet.
Illustrasjon: SpaceX


Musk, som synes det er utrolig at vi ennå ikke har satt bena på Den røde planet, la frem oppdaterte planer for et gigantisk, gjenbrukbart og kombinert romskip for frakt av gods og personer kalt Interplanetary Transport System (ITS) som Musk tidligere har sett for seg i arbeidet med å etablere en by på Mars med rundt 1 million mennesker i løpet av 50–100 år.

Interplanetarisk romskip som ankommer Mars.
Illustrasjon: SpaceX/ Wikipedia


Tidligere var det planlagt at den ca. 12 meter brede ITS-bæreraketten ville inneholde 42 Raptormotorer som skulle frakte fartøyet opp til jordbane, returnere og foreta en presisjonslanding på plattformen og deretter sendes opp på en ny tur kort etter. I mellomtiden ville romskipet i jordbane bli fylt med drivstoff av et tankfartøy som også skulle skytes opp med en ITS-bærerakett mens det befant seg i bane. Der ute skulle romskipet ligge og vente til tiden var inne for å reise videre til Mars, noe som vil være mulig hver 26. måned. Hvert romskip vil kunne frakte rundt hundre personer, og etter at de har landet på Mars og losset lasten, skal romskipet fylle opp tanken på selve marsoverflaten ved hjelp av lokalprodusert metan og oksygen for deretter å skytes opp og returnere til Jorden.

Musks nye plan går mye ut på det samme bortsett fra at raketten nå er planlagt å være rundt 9 meter bred og «bare» ha med seg 31 Raptormotorer. Til sammenligning har første trinn på selskapets Falcon 9-rakett 9 Merlinmotorer. I tillegg kaller SpaceX nå systemet for BFR – Big Falcon Rocket (internt i SpaceX omtalt som Big F****** Rocket (!)). Likevel skyldes de største endringene et kostnadsspørsmål, og Musk ønsker å nedskalere systemet noe slik at det også kan benyttes til andre oppgaver SpaceX utfører, fra satellittoppskytninger, forsyningsferder til ISS og til å sende forsyninger til bemannede Mars-ferder. Dette betyr at SpaceX planlegger å sette sine Falcon 9 og Falcon Heavy-raketter (de siste er ikke ferdigstilt) samt sin Dragon-kapsel på bakken relativt raskt.

Dersom dette lar seg gjøre, vil alle ressurser som brukes på Falcon 9, Falcon Heavy og Dragonkapselen bli anvendt på dette systemet, noe som ifølge Musk er helt avgjørende, og som vil kunne la seg gjøre med inntekter selskapet mottar for satellittoppskytninger og for å frakte last til romstasjonen.

Kunstnerisk fremstilling av et romskip som lander på Mars.
Illustrasjon: Space Exploration Technologies Corp / Wikipedia


Kolonisering av Mars

BFR-systemet, med selve romskipet på toppen av raketten, vil være 106 meter høyt – rundt 15 meter lavere enn det tidligere konseptet. BFR-bæreraketten vil være i stand til å løfte 150 tonn til lav jordbane (LEO) og dermed gjøre den enda kraftigere enn NASAs berømte månerakett, Saturn V, som kunne løfte 135 tonn til LEO.

Selve romskipet vil være 48 meter høyt og inneholde 40 passasjerkabiner hver med plass til 5–6 personer, men hvor det mest sannsynlig vil oppholde seg to–tre personer. Med andre ord vil romskipet kunne frakte rundt hundre personer på en typisk marsferd.

Romskipet inneholder 5 Raptormotorer som skal være i stand til å bringe passasjerene til Mars på 3–6 måneder. Fartøyene vil foreta landinger ved å bremse med rakettene i supersonisk hastighet og sakne fallet gjennom marsatmosfæren ved å benytte rakettdyser på samme måte som Falcon 9’s første trinn når denne kommer tilbake til Jorden under baneoppskytninger.

SpaceX har hittil utført 12 vellykkede landinger med Falcon 9 hvor rakettens første trinn lander ved hjelp av bare en enkelt motor, mens BFR-systemet vil være i stand til å lande ved hjelp av en av de to sentrale motorene.

Teknisk struktur til BFR.
Illustrasjon: Space Exploration Technologies Corp / Wikipedia

Sammenligning mellom (fra venstre) SpaceX’ foreslåtte ITS, NASAs foreslåtte SLS, Big Ben i London, Falcon Heavy og et menneske.
Illustrasjon: Wikipedia


Musk hevder at når man oppnår stor grad av pålitelighet bare med én motor og nå kan foreta landing med to motorer, vil man oppnå en landingspålitelighet som matcher de tryggeste kommersielle flyselskapene. BFR-systemet vil også ligne flyselskapene når det gjelder gjenbruk, siden hver bærerakett, og også romskipet, vil fly igjen og igjen og gjøre koloniseringen av Mars økonomisk gjennomførbar.

Ifølge Musk er det temmelig vanvittig at man lager avanserte raketter og deretter tilintetgjøre dem etter hver ferd.

SpaceX skal nå i gang med seriøs utvikling av BFR-systemet, og selskapet planlegger å skyte opp minst to ubemannede romskip til Mars i 2022, hovedsakelig for å bekrefte at det finnes tilstrekkelige ressurser for å lage infrastruktur for fremtidige ferder – energi, gruvedrift og livsstøttesystem.

Og dersom alt går etter planen vil to romskip med last og to bemannede romskip sette kursen mot Den røde planet i 2024 for å sette opp drivstoffanlegget og for alvor starte arbeidet med å bygge en base. Etter hvert vil byen vokse og flere og flere BFR-romskip vil ankomme Mars med kolonister og forsyninger.

For Musk er det langsiktige målet å terraforme Mars og gjøre planeten til et flott sted å være.

SpaceX har som mål å sende de første romskipene med utstyr til Mars i 2022 og de første mannskapene i 2024. Dersom alt går etter planen, skal disse første ferdene gjøre forberedelser til en permanent, selvforsynt by på Den røde planet.
Illustrasjon: SpaceX




Se Musks tale under 68. International Astronautical Congress i Adelaide, Australia 29. september 2017.
Film: Youtube



Se hele Musks tale under 67. International Astronautical Congress i Guadalajara, Mexico i september 2016.
Film: Bloomberg/Youtube


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

SpaceX.com: Making Life Multiplanetary

USA skal tilbake til Månen – og deretter til Mars!

Menneskenes fremtid er i verdensrommet!

Kolonisering og terraforming av Mars

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no