06.05.20: En internasjonal forskergruppe har oppdaget et trippelsystem bestående av et sort hull og to stjerner bare 1000 lysår fra Jorden. Dette er det nærmeste sorte hullet vi kjenner, og avsløringen skjedde med en uvanlig metode. Antagelig er dette starten på oppdagelsen av mange flere sorte hull i Melkeveien.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Kunstnerisk fremstilling av banene til objektene i trippelsystemet HR 6819. Systemet består av et par med en stjerne (bane i blått) og et nyoppdaget sort hull (bane i rødt) samt en stjerne lenger ute fra midten (også med bane i blått).
Klikk her for å se animasjon av banene og bevegelsene til objektene
Illustrasjon: ESO/L. Calçada
Forskerne benyttet et 2,2 meter stort teleskop tilhørende European Southern Observatory (ESO) ved La Silla-observatoriet i Chile til å studere et objekt kalt HR 6819 (også kalt HD 167128, HIP 89605, TYC 8748-2276-1 og Gaia DR2- 6649357561810851328). Objektet har vært kjent som en dobbeltstjerne med astronomisk lysstyrke 5,3 og som derfor så vidt er synlig uten kikkerthjelp under gunstige forhold.
Objektet befinner seg nede i hjørnet på det sydlige stjernebildet Telescopium (Teleskopet) og kan kun observeres fra sydlige breddegrader. Stjerneparet kan så vidt ses uten kikkerthjelp på klare og mørke netter.
Illustrasjon: ESO, IAU and Sky & Telescope
Forskergruppens mål var egentlig å studere dobbeltstjerner, og de ble derfor temmelig forbauset da bevegelsene til den ene av de to komponentene viste at systemet inneholder en tredje og usynlig komponent – et sort hull!
En av de to stjernene i dobbeltsystemet sirkler rundt det usynlige objektet med en omløpstid på 40 døgn, mens den går i bane mye lenger unna. Observasjonene som trengtes for å fastslå perioden på 40 døgn måtte spres over flere måneder og ble derfor delvis gjort av ESO-staben på vegne av forskerne.
Det skjulte sorte hullet i HR 6819 er blant de aller første sorte hullene dannet av en døende stjerne vi kjenner som ikke vekselvirker voldsomt med omgivelsene, og som derfor virkelig fremstår som sort. De aller fleste andre sorte hull vi kjenner suger til seg gass som virvler rundt hullet, varmes kraftig opp og lyser dermed intenst. Ofte sender de også ut kraftig røntgenstråling.
Forskergruppen beregnet massen til det sorte hullet ved å studere banen til stjernen det sirkler rundt. Massen er minst fire ganger Solens, og derfor må det uobserverte objektet være et sort hull.
ESO-film forklarer oppdagelsen.
Film: ESO
Så langt kjenner vi rundt 25 sorte hull i Melkeveien, og nesten alle disse avslører seg ved at de forårsaker intens røntgenstråling fra sine nærmeste omgivelser. Men opp gjennom Melkeveiens levetid må mange flere stjerner ha kollapset og endt som sorte hull. Oppdagelsen av dette «stille» sorte hullet gir oss derfor et hint om hva som gjenstår å finne – antagelig finnes flere hundre millioner sorte hull i Melkeveien.
Forskergruppen undersøker allerede et annet system, kalt LB-1, som også ser ut til å være trippelt og kan inneholde et sort hull, men det trengs flere observasjoner for å bevise dette. LB-1 befinner seg litt lenger unna enn HR 6819, men det er godt mulig at det finnes sorte hull også nærmere oss enn 1000 lysår.
Denne filmen zoomer inn på trippelobjektet og viser samtidig hvor det befinner seg på himmelen.
Animasjon/foto: ESO/L. Calçada, Digitized Sky Survey 2, N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic
Et enslig, sultende sort hull vil kunne ses som en sort ball mot bakgrunnsstjernene dersom vi er nær nok.
Foto: NASA/ESA and G. Bacon/STScI
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Hva kan du se i kveld?
Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer