Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

USA: NASA


Neste oppskytningsforsøk for Artemis 14. november
03.11.22: 14. november skal NASA gjøre sitt tredje forsøk på skyte opp sin Artemis månerakett etter at de to tidligere forsøkene ble utsatt i hhv. august og september. Artemis I er den første av flere ferder som skal vise at NASA er i stand til å sende menneskene tilbake til Månen og enda lenger ut i rommet. NASA har mye å bevise, og ikke minst er det mye på spill for NASAsjef Bill Nelson personlig siden han tidligere var en sterk pådriver for å bygge SLS og som viste seg å bli et ekstremt langvarig og kostbart prosjekt.Les mer.

Kansellering også av andre oppskytningsforsøk av Artemis 1!
03.09.22: Også dagens planlagte oppskytning ble avlyst som følge av hydrogenlekkasje. Avlysningen ble gjort ca. kl. 17.17 norsk tid, dvs. ca. tre timer før oppskytningsvinduet skulle starte. Det ble gjort tre forsøk på å rette opp lekkasjen uten at teknikerne lyktes. Problemet lå i en 20 cm tykk tilførselsledning som fører hydrogen inn til hydrogentanken i bæreraketten. Les mer.

Nytt forsøk for Artemis 1 lørdag 3. september
02.09.22: Et nytt forsøk på å skyte opp Artemis 1 vil bli gjort i morgen lørdag kl. 20.17 på kvelden, norsk tid. NASAs SLS-system har overskredet alle budsjetter, og det kan være på sin plass å stille spørsmål om hvorvidt folk nå mister tillit til SLS etter at oppskytningen ble kansellert mandag. Mange mener NASA burde ha forsikret seg om at problemer som oppsto under tidligere tester ble sjekket før oppskytning. Både USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris ble briefet av Bill Nelson etter at oppskytningen ble kansellert. Les mer.

SLS-oppskytning utsatt
29.08.22: NASA måtte avlyse dagens oppskytning som følge av en feil med en av de fire RS-25-motorene på hovedraketten. Utsettelsen ble kunngjort av NASA kl. 14.34 norsk tid, og neste oppskytningsvindu er førstkommende fredag kl. 18.48 norsk tid. Les mer.

Klart for den første av to historiske ferder!
26.08.22: Det vil definitivt markere starten på en ny æra for menneskenes fremtid i rommet når NASAs sender opp sitt nye SLS-system førstkommende mandag. Artemis 1-ferden er en ubemannet ferd og den første av flere ferder for å sende menneskene tilbake til Månen og for senere å utforske destinasjoner lenger ut, inkludert Mars. Men det er det private romfartsselskapet SpaceX som fysisk skal sette den første kvinnen og den neste mannen ned på Månens overflate i 2025, og verden venter derfor også i stor spenning på den første testferden av hele Starshipsystemet. Les mer.

Bezos gir seg ikke – saksøker NASA for å få månelanderkontrakt mens de ansatte forlater Blue Origin!
01.09.21: Bare tre uker etter at Government Accountability Office (GAO) ga NASA full rett til å velge SpaceX som eneste leverandør av en månelander under NASAs Artemisprogram, gjør nå Jeff Bezos det han kan for å forsinke prosjektet ved å ta NASA til retten– en underlig handling av en person som har et brennende ønske om å gjøre menneskene til en interplanetarisk sivilisasjon. Bezos’ handling har også falt mange av de ansatte tungt for brystet, og flere i ledende toppstillinger flykter nå over til blant annet SpaceX. Les mer.

Historisk for SpaceX – pinlig for Boeing
19.08.21: Historisk øyeblikk da SpaceX satte sammen den høyeste raketten som noen gang har blitt utviklet og som skal gjøre oss multiplanetariske, mens Boeing – etter halvannet års innsats – nok en gang mislyktes med å sende en kapsel til romstasjonen. Er Boeings storhetstid over? Les mer.

NASAs neste drone mot Titan i 2027
23.06.21: Etter Marshelikopteret Ingenuity, vil Dragonfly bli NASAs neste dronehelikopter. Dragonfly skal etter planen skytes opp i 2027 for å utføre to års utforskning på utall steder på denne isete verdenen langt ute i Solsystemet. Dragonfly vil kunne dekke flere titalls kilometer på under en time, lenger enn noen planetrovere har vært i stand til. Det at Titan er en havverden, gir også forskerne en unik mulighet til å utforske kjemiske prosesser som vil kunne gi oss mer kunnskap om hvordan livet kunne oppstå her på Jorden. Les mer.

Første enveistur for Ingenuity!
13.05.21: NASAs Ingenuity-helikopter har den siste tiden skapt store overskrifter for alle sine bragder, men på hver eneste av de fire første turene hadde den endt opp på samme sted. Men 7. mai tok Ingenuity sin aller første flytur til et nytt landingssted og satte i tillegg ny høyderekord! Les mer.

Klart for Crew-2!
21.04.21: Værforholdene i Florida og Falcon 9’s oppstigningsrute over Atlanterhavet hindret den planlagte oppskytningen i morgen og er nå utsatt til fredag kl. 11.49 norsk tid. De fire astronautene skal etter planen ankomme Den internasjonale romstasjonen (ISS) 23 timer senere. Les mer.

Episke filmer og bilder fra Mars
05.03.21: NASAs kraftigste rover Perseverance sender regelmessig tilbake bilder fra Den røde planet siden landingen 18. februar – bilder som kanskje betyr mye mer nå ettersom de første menneskene faktisk kan ankomme Mars i 2024. Landskapet vi nå ser kan bli den samme utsikten som kan ses ut gjennom stuevinduene til kommende kolonister! Les mer.

Empire State Building lyste rødt da NASAs 5. rover landet på Mars
19.02.21: Jubelen sto i taket på kontrollsenteret ved NASAs Jet Propulsion Laboratory kl. 22 i går kveld norsk tid da operatørene kunne bekrefte at NASAs Perseverance rover, med Ingenuity-helikopteret festet til kroppen, hadde landet trygt på marsoverflaten. Helikopteret vil bli det første som forsøker å fly på en annen planet. Også Empire State building lyste i rødt for å feire landingen! Les mer.

Titans største hav kan være ti ganger dypere enn antatt
26.01.21: Romsonden Cassini som passerte Titan i 2014 gir oss fortsatt viktig informasjon om Saturns største måne. Nyere data indikerer at Titans største hav kan være mer enn 300 meter dypt. Om rundt 10 år er det planer om å skyte opp en undervannsbåt for å finne ut mer om Titans kyster og metansjøer! Les mer.

SpaceX’s Crew-1 docket med ISS
17.11.20: SpaceX’s Crew Dragon Resilience utførte en vellykket docking med Den internasjonale romstasjonen (ISS) kl. 05.01 i dag tidlig (norsk tid) etter en vellykket oppskytning fra NASAs Kennedy Space Center i Florida søndag. Ferden er den første av 6 sertifiserte bemannede ferder og er en del av NASAs Commercial Crew Program. De fire astronautene er NASA-astronautene Michael Hopkins, Shannon Walker og Victor Glover samt japanske Soichi Noguchi (JAXA). Les mer.

Piloten på Starlinertest trekker seg fra ferden
11.10.20: Boeing kunngjorde onsdag at det har skjedd en endring av mannskapet som skal foreta Boeing Crew Flight Test – den første bemannede testferden til Den internasjonale romstasjonen med Boeings nye kapsel CST-100 Starliner. NASA-astronauten Chris Ferguson har trukket seg til fordel for sitt viktigste mannskap: familien. Mannskapets stand-in Barry Wilmore trer nå inn som kaptein for ferden som skal skje i 2021. Les mer.

En frustrerende uke med en rekke avbrutte rakettoppskytninger!
06.10.20: Etter en svært frustrerende uke med ikke mindre enn 7 avbrutte oppskytningsforsøk for United Launch Alliance (ULA), SpaceX og Northrop Grumman som følge av dårlige værforhold og tekniske problemer like før liftoff, var det endelig et lyspunkt på den amerikanske østkysten fredag kveld da en rakett (den ene av to planlagte) kom seg opp fra Wallops Island i Virginia. Les mer.

Har deler av Vesta havnet på Bennu?
23.09.20: Observasjoner fra NASAs romsonde OSIRIS-REx tyder på at biter fra Solsystemets nest største asteroide Vesta en gang havnet på den karbonholdige asteroiden Bennu. Dette kaster nytt lys over de kompliserte banebevegelsene til asteroider og på den røffe dannelsen av Bennu som ble dannet fra fragmenter etter en voldsom kollisjon. Les mer.

Viktig milepæl for NASAs Artemisferd til Månen!
19.09.20: Både NASAs Artemis-program (også kalt Apollos’ tvillingsøster) som skal ta første kvinne og neste mann til Månen innen 2024 samt Europa Clipper-programmet skal benytte NASAs kommende Space Launch System (SLS) til å skyte opp de to respektive fartøyene det kommende tiåret. NASA og Northrup Grumman har nå fullført den første bakketesten av en fullskala faststoffrakett som skal benyttes på ferder etter Artemis III. Les mer.

NASA-roveren Perseverance på vei til Mars!
07.08.20: NASAs Mars2020 Perseverance rover ble skutt opp fra Space Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 13.50 (norsk tid) den 30. juli. Roveren skal finne svaret på om det en gang i fortiden har eksistert liv på Den røde planet – den gangen Mars var varmere og mer jordlignende. Les mer.

Nå skal det skje: Baser på Månen!
02.05.20: NASA har nettopp valgt tre romfartsselskap som de neste ti månedene skal konkurrere om å utvikle det best egnede fartøyet for landing på Månens overflate og som skal ta de to neste astronautene – første kvinne og neste mann – til Månen innen 2024. Kontraktstildelingen var det siste som manglet for å landsette astronauter på vårt nærmeste himmelobjekt om fire år. Returen til Månen vil markere en global innsats for å teste systemene som trengs for videre ferder til Mars og lenger ut i Solsystemet. Les mer.

Starten på en ny æra i romfart når Doug Hurley og Bob Behnken skytes opp fra Cape Canaveral 27. mai!
23.04.20: NASA-sjef Jim Bridenstine annonserte fredag dato for oppskytning av første bemannede ferd (Demo-2) fra amerikansk jord siden 2011, noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland for å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Ferden blir siste trinn før NASA sertifiserer Crew Dragon for operasjonelle, langvarige ferder til ISS og vil gjøre NASA i stand til å fortsette den viktige forskningen på romstasjonen som også legger grunnlaget for fremtidig utforskning av Månen og Mars. Les mer.

SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway
17.04.20: NASA har valgt SpaceX som hovedleverandør for levering av nyttelast til Lunar Gateway som skal gå i bane rundt Månen. Verdien av kontrakten er på rundt 7 milliarder dollar og skal gjelde i 15 år. SpaceX vant konkurransen foran tungvektere som Boeing, Northrup Grumman og Sierra Nevada Corporation (SNC). Les mer.

Ny ubemannet testflight for Boeings Starliner
08.04.20: For to dager siden kunngjorde Boeing at selskapet vil foreta en ny test av Starliner for å forvisse seg om at alle feil fra første testferd nå er korrigert og at alle utgifter vil bli dekket av selskapet selv. Nyheten om Boeings bedriftsansvar blir svært godt mottatt av NASA som tar «hatten av» for Boeing! Les mer.

Ny sonde skal ta kunnskap om Solen til nye høyder!
11.02.20: Solsonden Solar Orbiter ble skutt opp fra Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 05.03 (norsk tid) i går for å starte på sitt syv år lange oppdrag. Sonden har med seg 10 topp moderne instrumenter som skal studere Solen og også gi oss de første bildene av Solens polområder. Solen holder oss i live, men representerer også en fare for oss mennesker – Solens magnetfelt kan skape eksplosjoner som kan danne solstormer og dermed ødelegge satellitter og skade astronauter. Å forstå Solen er derfor ekstremt viktig. Les mer.

Alt gikk etter planen under sikkerhetstest av Crew Dragon!
19.01.20: Romfartsselskapet SpaceX foretok kl. 16.30 i ettermiddag (norsk tid) en vellykket test av kapselen Crew Dragon som skal skytes bort fra raketten dersom det skulle oppstå problemer under fremtidige oppskytninger. Testen ble utført fra Launch Complex 39A (LC-39A) på NASAs Kennedy Space Center i Florida og var den siste større testen før første bemannede ferd i februar–mai. Les mer.

NASA har valgt landingssted for OsirisRex!
19.12.19: OSIRIS-Rex-teamet har benyttet de siste månedene til å undersøke fire aktuelle landingssteder på den ekstremt steinete asteroiden Bennu og har nå Nightingale som førstevalg for prøvetakingen som etter planen skal skje i august 2020. Les mer.

Nye organiske forbindelser funnet i ispartikler på Enceladus
08.10.19: Nye typer av karbonholdige forbindelser – ingredienser i aminosyrer – har blitt oppdaget i fontenene som spruter ut fra Saturns måne Enceladus. Funnene er resultat av grundige undersøkelser av data fra NASAs Cassiniferd. Les mer.

Europa og USA forbereder seg til asteroidemanøver
07.09.19: Asteroideforskere og romfartsingeniører fra USA, Europa og andre steder i verden samles i neste uke i Roma for å diskutere et ambisiøst mål: å endre banen til en asteroide ved hjelp av to fartøyer for å demonstrere at teknikken er en nyttig forsvarsmetode for vår planet. Les mer.

16 år siden oppskytningen av Spitzerteleskopet
31.08.19: 25. august 2003 ble NASAs romteleskop skutt ut i bane rundt Solen. Siden den gang har Spitzer ved hjelp av infrarødt lys løftet sløret av kosmos – fra vårt eget solsystem til fjerne galakser. Spitzers hovedoppdrag varte i 5 ½ år og endte da teleskopet gikk tom for den flytende heliumkjølevæsken som var nødvendig for å operere to av de tre instrumentene. Men romteleskopets passive kjølesystem gjorde at deler av det tredje instrumentet kunne opereres i enda 10 år. Prosjektet skal etter planen ende i januar 2020. Les mer.

En utfordring å lande på Bennu
17.08.19: Romsonden OSIRIS-REx ankom i fjor nærjordsasteroiden Bennu – en kampestein med en diameter litt større enn høyden på Empire State Building. Dette er USAs første ferd for å ta en prøve av en asteroide, og målet er å hente ut minst 60 gram fra overflaten og bringe prøven tilbake til Jorden i september 2023. På dette tidspunkt skulle man ha valgt landingssted, men som følge av det svært røffe terrenget på Bennu, har teamet nå plukket ut fire mulige steder som skal undersøkes videre før man tar det endelige valget. Les mer.

Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen
09.08.19: NASA har bestemt å landsette amerikanske astronauter – den første kvinnen og den neste mannen – på Månens overflate innen 2024. Gjennom NASAs Artemis-program vil det bli tatt i bruk ny og innovativ teknologi for å utforske mer av Månen enn noen gang tidligere. NASA skal samarbeide med kommersielle, internasjonale aktører for å etablere bærekraftige ferder innen 2028, og kunnskapen man innhenter på og rundt Månen vil bli benyttet til å ta det neste store skrittet – å sende astronauter til Mars. Les mer.

Nytt kappløp mot Månen
02.06.19: Etter nesten 50 års dvale er Månen på nytt blitt et forlokkende mål for flere aktører. Sist ut i rekken er Amazon-sjefen Jeff Bezos som nylig viste frem fartøyet Blue Moon som etter planen skal sende mennesker til Månen og tilbake innen 2024. Les mer.

Nye observasjoner av Mars’ største måne
15.05.2019: For første gang har NASAs Mars Odyssey orbiter klart å ta bilde av Mars’ største måne Phobos under dens fullmånefase. Hver farge i bildet representerer et temperaturintervall, og bildene ble tatt med Odysseys infrarøde kamera som har studert denne månen siden september 2017. De nye observasjonene kan kanskje hjelpe forskerne å forstå hvilken sammensetning Phobos har. Les mer.

Se nærbilder fra Bennus nordlige halvkule!
17.03.2019: NASAs romsonde OSIRIS-Rex går nå i bane rundt den karbonholdige asteroiden Bennu for å kartlegge objektet i detalj, og de siste bildene viser spektakulære detaljer fra et steinete område på objektets nordlige halvkule. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Stille fra MarCO
17.02.2019: Det er nå rundt en måned siden ingeniørene har hørt fra de to minifartøyene MarCO som i fjor fulgte NASAs InSight-sonde til Mars. Prosjektet anses likevel som en enorm suksess og viser at man er i stand til å pushe grensene for miniatyrisert teknologi. Les mer.

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse
02.01.2019: Et mer interessant objekt enn Ultima Thule er vanskelig å se for seg. I kveld kom de aller første spektakulære nærbildene som allerede har gitt forskerne fantastisk ny kunnskap om Kuiperbeltet. Ultima Thule er det første kontaktbinære objekt som noen gang er besøkt av et romfartøy og er å sammenligne med en tidsmaskin som tar oss tilbake til starten av Solsystemets barndom! Les mer.

Historisk passering av mystisk objekt ytterst i Solsystemet 1. nyttårsdag!
30.12.2018: Første nyttårsdag kl. 06.33 norsk tid passerer romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det fjerneste objektet som hittil er besøkt av et romfartøy. New Horizons ble berømt for sine nærobservasjoner av Pluto og dens måner i 2015. Foreløpig vet vi svært lite om Ultima Thule, verken om formen, om det er snakk om ett, to, eller til og med en hel sverm av småobjekter, men snart vil denne nye verdenen langt der ute i Solsystemets bakgård avsløre sine hemmeligheter! Les mer.

InSight har tatt sin første selfie!
18.12.2018: NASAs romsonde InSight som landet på Mars 26. november og som skal foreta den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden, har nå tatt sin første selfie som viser landerens solcellepaneler og plattform. Les mer.

Kepler har satt en ny og lovende kurs for fremtidige generasjoners utforskning av vår galakse
10.12.2018: Etter ni års utforskning har NASAs Keplerteleskop gått tom for drivstoff og er nå pensjonert i den banen den befinner seg. Teleskopet har overgått alle forventninger og ryddet veien for å søke etter liv både i og utenfor Solsystemet. Les mer.

Snart klart for landing på Mars!
26.11.2018: Kl. 20.54 i kveld vil romsonden InSight ha fullført sin syv måneder lange ferd til Mars – en reise på 484 773 000 kilometer og med en toppfart på 10 000 km/t – hvor den skal utføre den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden. Les mer.

Nedtelling til oppskytning av ICON
25.10.18: Fredag 26. oktober skal ICON (Ionospheric Connection Explorer) skytes opp fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Fartøyet skal studere den dynamiske sonen høyt oppe i atmosfæren hvor jordvær møter romvær – en dynamisk effekt som kan påvirke kommunikasjon, satellitter og astronauter. Kombinasjonen av lokale målinger og avstandsmålinger vil hjelpe forskerne med å få en bedre forståelse av dette området og hvordan det endrer seg. Les mer.

Marshimmelen er i ferd med å klarne!
02.09.18: Den globale støvstormen som har herjet Mars siden slutten av mai fortsetter å avta, og forskerne har håp om at marsroveren Opportunity snart vil få nok sollys til å igangsette prosedyrer for å starte den opp igjen. Les mer.

Første glimt av Bennu!
26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023. Les mer.

TESS snappet testbilde under flyby av Månen
17.06.18: Nylig fullførte NASAs neste planetjeger, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), en flyby av Månen. Fartøyet passerte i en avstand på 8000 kilometer og fikk dermed ekstra drahjelp av Månens tyngdekrefter på ferden mot sin endelig arbeidsbane. Les mer.

NASA har mistet kontakten med Opportunity som følge av enorm støvstorm!
16.06.18: Vår naboplanet Mars er nå nesten gulfarget som følge av en støvstorm som herjer over store deler av planeten. Som følge av stormen har NASA mistet kontakt med kjøretøyet Opportunity. I sommer får vi en unik mulighet for å følge utviklingen av stormen siden Mars kommer nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

Historiens første sonde til Solen!
22.05.2018: 31. juli sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i Solsystemet som vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy: Solen selv! Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker overflaten av en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

InSight på vei mot Mars
12.05.2018: 5. mai ble NASAs Insight sonde skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California og har nå kurs mot Mars med planlagt landing 26. november. Landingsstedet er Elysium Planitia like nord for ekvator – et perfekt sted for å utforske Mars’ indre. Les mer.

Bildescoop i Kuiperbeltet
16.02.2018: NASAs romsonde New Horizons rettet nylig sitt kamera mot et område med stjerner, tok et bilde og laget historie! Les mer.

Avansert trådløst nettverk og utstyr for å returnere mindre romfartøy tilbake til Jorden
27.11.2017: TechEsSat-6-satellitten er en del av en rekke pågående programmer for å demonstrere Exo-Brake-fallskjermen og avansert kommunikasjons- og trådløse sensornettverk som vil hjelpe NASAs avanserte bemannede og ubemannede utforskning, redusere kostnader ved nye ferder og forenkle tilgangen til rommet. Gjennom teknologisk innovasjon vil mindre fartøy muliggjøre helt nye måter å bygge romfartøy for å utføre en rekke aktiviteter i rommet og med store muligheter for å skaffe viktig vitenskapelig kunnskap. Les mer.

James Webb-teleskopets første mål i rommet
18.11.2017: Babygalakser ekstremt langt unna, organiske molekyler i stjernedannende skyer samt kjempeplaneten Jupiter i vårt eget solsystemet er blant de aller første målene som det nye og svært kraftige romteleskopet James Webb skal studere i 2019. Les mer.

USA skal tilbake til Månen – og deretter til Mars!
09.10.17: På det første møtet til National Space Council siden 1993 er det nå offisielt at Trump-administrasjonen ønsker å sende astronauter tilbake til Månen og bruke Månen som et springbrett før amerikanske astronauter setter fotavtrykkene på Den røde planet. Årsaken til planene er både et ønske om å pushe grensene videre ut i rommet og å gjenopprette USAs ledende rolle i rommet. Les mer.

Cassinis siste stupdykk – en spektakulær slutt for en av de mest vellykkede ferdene som noen gang har blitt gjort i vårt solsystem
15.09.17: Cassiniferden har revolusjonert vår forståelse av ringplaneten, dens komplekse ringer, det store utvalget av måner samt planetens dynamiske magnetiske miljø. Cassini er den sonden som har blitt sendt lengst av sted for å gå i bane rundt et himmellegeme og har gjort forbløffende resultater og totalt endret vår forståelse av planetdannelse. Når Cassini styrter inn i Saturnatmosfæren i dag etter to tiår i rommet, etterlater den seg en rik vitenskapelig og teknisk arv Les mer.

Gratulasjoner fra president Trump
05.09.17: NASA-astronaut Peggy Whitson slo mandag rekorden for lengst opphold i rommet av en amerikansk astronaut, noe som ble feiret med en telefon fra president Donald Trump, hans datter Ivanka og Whitsons astronautkollega Kate Rubins mens Whitson befant seg ombord på et NASA-fly tilbake til Houston etter en vellykket landing i Kazakhstan. Les mer.

Se Cassini fare forbi Saturns ringer!
29.08.17: I en spektakulær video laget med 21 bilder tatt med NASAs Cassini-sonde i løpet av 4 minutter 20. august kan man se Saturns berømte ringer stryke forbi. Cassini har utført slike dykk hver 6,5 dag siden sist i april, under den siste fasen av ferden. Les mer.

Juno flyr over Jupiters røde flekk 10. juli!
04.07.17: Om under en uke vil NASAs Junosonde fly rett over Jupiters store røde flekk, Solsystemets største og mest seiglivede storm, som har på gått i over 350 år. Dette blir første gangen vi får se dette fenomenet på virkelig nært hold. Les mer.

Ingen fast kjerne i Jupiters indre?
28.05.17: Nye og overraskende data fra romsonden Juno tyder på at Jupiter er annerledes enn det man tidligere har antatt samt at den kan ha en mye større kjerne uten en klar yttergrense. Les mer.

Romsonde stuper mellom Saturn og ringsystemet
02.05.17: Romsonden Cassini har i 13 år gått i bane rundt den spektakulære ringplaneten Saturn for å utforske både planeten, ringene og månene. Drivstoffreservene er snart oppbrukt, og de siste restene benyttes til å styre sonden stadig nærmere Saturn og til slutt inn i planetens atmosfære. Cassini har revolusjonert vår kunnskap om Saturn-systemet, og de siste månedene av ferden vil gi oss virkelig fascinerende nærbilder av planetens atmosfære og ringsystem. Les mer.

Brudd i et av hjulene på Marsroveren Curiosity
21.03.17: Curiosity har virkelig levd opp til forventningene, men også på Den røde planet har hjul begrenset levetid ... Les mer.

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt
07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet. Les mer.

Marsroveren Curiosity har funnet nok en meteoritt!
26.01.17: Roveren Curiosity har snublet over sin tredje meteoritt på Den røde planet! Dette er den åttende meteoritten som hittil er funnet med NASAs rovere, og underlig nok har alle disse vært jernmeteoritter. Vi vet ennå ikke hvor disse steinene kommer fra, men så snart vi inntar Den røde planet vil vi få vite hvor mange av disse som stammer fra vår egen klode! Les mer.

Spektakulære bilder av lagdelte fjellformasjoner på Mars!
14.09.16: Mars’ lagdelte geologiske fortid avdekkes i imponerende detaljer i disse nye bildene som til forveksling kunne vært tatt i en av USAs nasjonalparker i det sørvestlige USA. Bildene er tatt av NASAs Curiosity-rover som holder på å utforske Murray Buttes-området i nedre del av det 5500 meter høye fjellet Mount Sharp midt i Gale-krateret. Les mer.

Ny marsrover skytes opp i 2020 – et nytt steg mot en bemannet ferd til Den røde planet!
12.09.16: Den nye NASA-roveren vil gi oss ny kunnskap om hvordan de første menneskene som en dag ankommer Den røde planet vil kunne utnytte ressursene som allerede finnes på marsoverflaten.  Les mer.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!
09.09.16:  Oppskytningen av romsonden Osiris-REx skjedde fra Cape Canaveral Air Force Station klokken 01.05 norsk tid i natt. Dette er USAs første ferd for å hente en prøve av en asteroide, og sonden er nå på vei mot den 60 tonn tunge nærjords-asteroiden Bennu – en kampestein med omtrent samme høyde som Empire State Building – hvor den skal hente ut minst 60 gram fra overflaten på asteroiden og bringe prøvene tilbake til Jorden i september 2023. Les mer.

Romsonden OSIRIS-REx – første trinn mot kolonisering av Solsystemet
31.08.16:  Menneskenes ekspansjon i rommet vil få en kickstart med NASAs asteroideprosjekt OSIRIS-REx – et prosjekt som starter 8. september, og som vil være avgjørende både for utnyttelsen av de eventyrlige naturressursene som finnes i asteroider og for den fremtidige koloniseringen av Solsystemet. Les mer.

Juno skal finne svaret på Solsystemets og vår egen opprinnelse!
4. juli ankommer romsonden Juno kjempeplaneten Jupiter for å finne svar på noen av de aller viktigste spørsmålene vi kan stille oss. Hvorfor er vi her? Hvor kommer vi fra? Jupiter er stedet å reise ikke bare for å forstå vår opprinnelse, hvordan Solsystemet ble dannet og hvor Jorden fikk vannet og sine organiske molekyler fra, men også hvorvidt vi er et typisk planetsystem i kosmos. Ingen romsonder har tidligere beveget seg så nær Jupiter eller trengt så dypt ned i strålingsbeltene. Med romsonden Juno åpner vi dører som aldri tidligere har blitt åpnet. Les mer.

Få spacefølelsen med NASAs siste flyover-film av Ceres!
01.02.16: Hent deg en kaffekopp og nyt filmen som viser denne fantastiske og majestetiske verdenen i asteroidebeltet og som er filmet 1450 kilometer over dvergplanetens overflate! Les mer.

Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!
17.01.16: Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars
09.11.15: NASAs forskere har nå konkludert med at Solen ribbet Mars for både vann og atmosfære og omformet den til en gold og steril planet slik vi kjenner den i dag. Oppdagelsen gir oss unik innsikt i Mars’ forhistorie og utvikling og også om planeten har kunnet huse liv.Les mer.

Siste av fire manøvre er utført for å sende New Horizons mot nytt kuiperbelteobjekt!
06.11.15: Romsonden New Horizons som passerte forbi Pluto og dens måner i juli i år har nå blitt dirigert mot et nytt spennende mål – kuiperbelteobjektet 2014 MU69– og skal etter planen ankomme det nye målet første nyttårsdag 2019. Les mer.

Curiosity avslører forhistorisk innsjø i krater på Den røde planet!
13.10.15: NASAs Curiosity-prosjekt bekrefter at en innsjø i flere tidligere perioder fylte Gale-krateret og at vannet trolig kom fra snø som tinte på kraterets nordlige kant. Sjansene for å finne liv i mikrober på Den røde planet er dermed større enn noensinne! Les mer.

Blå himmel også på Pluto!
11.10.15: Det er slett ikke bare Jorden som har blå himmel – fargebildene som har ankommet Jorden de siste to ukene viser at dette også forekommer på Pluto selv om dvergplaneten befinner seg 5 milliarder kilometer lenger unna Solen! Les mer.

Sterke bevis for flytende vann på Mars
29.09.15: Ved hjelp av observasjoner gjort med NASAs MRO-sonde har en forskergruppe funnet sterke bevis for at det selv i våre dager tidvis finnes flytende vann enkelte steder på Mars. Mars er dermed ikke så tørr som mange har ment, og mulighetene kan dermed være til stede for at enkle livsformer kan finnes på Den røde planet. Les mer.

Bli med på sightseeing og opplev Ceres’ mystiske og komplekse verden! (Bruk gjerne 3D-briller!)
21.08.15: Filmen tar oss med på en liten rundtur på overflaten til vår aller nærmeste dvergplanet, nemlig Ceres i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Ceres er den første asteroiden som ble oppdaget og er det eneste objektet innenfor Neptuns bane som har fått status som dvergplanet. Den er også den eneste av asteroidene i Asteroidebeltet som har formet seg til et rundt objekt som følge av sin egen tyngdekraft – noe som er et av kriteriene for å bli kategorisert som en dvergplanet.Les mer.

Imponerende bilder av Pluto og Karon i kunstige farger!
15.07.15: Fargene er overdrevet for å markere ulikhetene i overflatemateriale og strukturer på de to objektene og viser at Pluto og Karon er svært komplekse verdener med svært mye aktivitet! Les mer.

New Horizons phoned home!
15.07.15 kl. 03: Kl. 02.54 i natt norsk tid kom det svært etterlengtede signalet som bekreftet at New Horizons klarte seg da den rundt kl. 14 tirsdag passerte Pluto-systemet med 50 000 kilometer i timen. Les mer.

Bare timer igjen – forrevent landskap og kratre dukker opp!
14.07.15: Nærpasseringsfasen er i gang, og i natt kom det bilder av Pluto og Karon som viser at de har en rekke kratre, høydedrag og kløfter. Les mer.

Kaotisk rundt Pluto og Karon!
Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto! Les mer.

Vi nærmer oss svaret på Ceres` mystiske flekker!
Ceres’ lyse flekker er fortsatt et mysterium, men forskerne i Dawn-prosjektet mener det skyldes et høyreflekterende overflatemateriale, muligens is. Flere detaljer om dvergplanetens overflate blir nå mer og mer synlig etter hvert som sonden beveger seg nærmere! Les mer.

Nye bilder avslører kompleks overflate og mulig polkalott!
Romsonden New Horizons har siden 2006 vært underveis for å ta historiens første nærbilder av Pluto og dens måner. 14. juli farer sonden fordi dvergplaneten, men allerede nå avslører sondens kamera spennende landskapstrekk. Les mer.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!
Om noen dager vil vi få se de første nærbildene av objektet som kanskje blir menneskenes siste tilfluktssted i en fjern fremtid. New Horizons epokegjørende oppdagelser vil bli snakket om i uminnelige tider – helt til dvergplaneten om nesten 8 milliarder år med all sannsynlighet vil bli et siste tilholdssted for menneskeheten. Denne dramatiske, men uunngåelige utviklingen beskrives i bok 3 i science fiction-trilogien Ad Astra.Les mer.

Dawn rykker nærmere Ceres og dens mystiske, lyse flekker!
I begynnelsen av mars gikk romsonden Dawn inn i bane rundt Ceres for å undersøke dvergplanetens overflate og forhistorie. Et av de aller meste spennende trekkene på Ceres var to uvanlig lyse flekker som ble spesielt tydelige etter hvert som Dawn nærmet seg. Sonden befant seg den første tiden bak Ceres, men har nå begynt å studere dagsiden. Og flekkene? De er der fortsatt ... Les mer.

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær
Etter mange års utforskning av måner og planeter i Solsystemet, er det de mindre objektene som nå er i fokus. NASAs to sonder, Dawn og New Horizons, er i ferd med å utforske dvergplanetene Ceres og Pluto og vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde under dannelsen av Solsystemet. Trolig var det disse små og tilsynelatende uskyldige objektene i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet som gjorde at livet på Jorden oppsto, men som en dag vil kunne utslette det samme livet! Les mer.

En fascinerende ny verden er i vente!
Fredag 6. mars ankommer NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Ceres er den største av asteroidene i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter - 4 ganger større enn staten Texas - og er den eneste av asteroidene i dette beltet som foreløpig har status som dvergplanet. Les mer.

New Horizons besøker Pluto
Den 14. juli i år farer romsonden New Horizons forbi Pluto på kloss hold og skal sende oss unike nærbilder av dette mystiske islegemet og dets måner. Hva vil skje, hvorfor er dette så interessant og hva håper vi å finne ut om Pluto? Les mer.

Merkur-prosjekt avsluttes med et smell!
Torsdag kræsjer Merkur-sonden Messenger i planetens overflate etter å ha fullført undersøkelsene av Solsystemets innerste og minste planet. Fra Jorden kan vi se Merkur kun i kortere perioder, men de neste to ukene kan vi få et glimt av den etter solnedgang! Les mer.

Månefødsel i Saturns A-ring?
Ved hjelp av romsonden Cassini som går i bane rundt Saturn, har forskerne oppdaget en fortetning i planetens ringsystem. Fortetningen kan skyldes en ny måne som er i ferd med å oppstå fra de utallige isbitene i ringene og oppdagelsen gir oss dermed kunnskap om hvordan små måner blir til. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no
href="http://www.facebook.com/SannesOgOdegaardUnivers?fref=ts" target=_blank>Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no