Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Sesongen for lysende nattskyer er i gang!


30.06.17: Natt til i dag kunne vi observere lysende nattskyer over Sør-Norge. Fenomenet observeres sommerstid på tussmørk himmel, og i motsetning til vanlige skyer kan disse bare sees i godt vær. En midlertidig oppvarming av den øvre delen av atmosfæren har gjort at sesongen for disse skyene i år har blitt litt forsinket.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Svakt mønster av lysende nattskyer over Sør-Norge natt til 30. juni.
Foto: Anne Mette Sannes


Fenomenet kan bare observeres fra områder mellom 45 og 80 grader nord, i skumringslys og kun om sommeren. Skyene befinner seg i et tynt sjikt omtrent 82 kilometer over bakken, nær ytterkanten av atmosfæren. De fleste vanlige skyer ligger til sammenligning lavere enn 12 kilometer.

Første gang denne typen skyer ble beskrevet var 8. juni 1885, to år etter det katastrofale og ekstremt kraftige vulkanutbruddet i Krakatau-vulkanen i Indonesia. Forskerne tror derfor at disse sølvaktige skyene skyldes en form for forurensning i atmosfæren. Men de senere årene har det generelt vært en kraftig økning i nattsky-aktiviteten, selv uten store vulkanutbrudd. Disse skyene opptrer dessuten tidligere på sommeren og observeres lenger mot sør enn før.

Mye tyder på at menneskeskapte forurensninger på en eller annen måte kan være involvert i dannelsen, men man forstår fortsatt ikke detaljene. Skyene skyldes trolig kondensasjoner på støvpartikler som kommer fra meteorer, og drivhusgassen metan ser ut til å forsterke dannelsen. Når vi studerer skyene som avgir et mystisk, sølvaktig lys, ser vi derfor i virkeligheten kosmisk støv.

Svakt «nettingmønster» av lysende nattskyer tatt ca. 01.30.
Foto: Anne Mette Sannes


Norge befinner seg perfekt plassert for observasjoner av fenomenet. Fordi Solen må stå 6-16 grader under horisonten, kan det bare sees fra Sør-Norge midt på sommeren, men også fra områder lenger mot nord i siste del av sommeren. Lysende nattskyer sees på en tid av året da himmelen er for lys til å observere de fleste astronomiske fenomenene.

Akkurat i sommer har fenomenet startet senere enn de siste årene, og årsaken ser ut til å være en midlertidig oppvarming av de øvre atmosfærelagene. Dermed har ikke disse blitt kalde nok til at skyene kunne dannes, men nå er sesongen i gang og det er bare å holde utkikk etter dette merkelige fenomenet på klare sommernetter!

Forskningen på fenomenet kan gi innsikt både om følgene av menneskeskapt forurensning, forholdene i de aller ytterste delene av atmosfæren og hvordan kosmisk støv påvirker atmosfæren rundt vår planet.

Skyene kan ha veldig forskjellig utseende og driver langsomt over himmelen. En kveld kan nesten hele himmelen være dekket av skyer med metallisk glans, neste kveld er det kanskje bare noen tynne filamenter. En tredje kveld kan det være noen få, men sterkt lysende skyer.

Så flotte kan lysende nattskyer være! Bildet ble tatt fra Jevnaker natt til 4. juli 2014
Foto: Anne Mette Sannes


Dersom du får et blinkskudd av lysende nattskyer eller andre himmelfenomen, send oss gjerne et bilde!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Himmelbegivenheter


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no