Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Lysende nattskyer og nordlys!


17.07.17: Hittil i sommer har det vært relativt lite lysende nattskyer her i Norge, men sist natt var det flotte nattskyer som dekket en stor del av nordhimmelen. Vi er nå midt i den beste delen av sesongen for dette fenomenet så følg med på himmelen på klare kvelder fremover. Lengst sør i landet kan vi til natten i tillegg se etter nordlys som følge av et stort og langvarig utbrudd som fant sted på Solen natt til fredag.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Vakre lysende nattskyer dekket en stor del av nordhimmelen natt til 17. juli. Stjernen Capella ses som en liten prikk litt til høyre for grantreet midt i bildet. Fotografert fra Jevnaker nord for Oslo ca. kl. 01.
Foto: Anne Mette Sannes


Fenomenet observeres sommerstid på tussmørk himmel, og i motsetning til vanlige skyer kan disse bare sees i godt vær.

Fenomenet kan bare observeres fra områder mellom 45 og 80 grader nord, i skumringslys og kun om sommeren. Skyene befinner seg i et tynt sjikt omtrent 82 kilometer over bakken, nær ytterkanten av atmosfæren. De fleste vanlige skyer ligger til sammenligning lavere enn 12 kilometer.

I sommer har forholdene øverst i atmosfæren i perioder vært ugunstige for dannelsen av disse skyene, men observasjonene sist natt viser at fenomenet har kommet for fullt. Siden vi er midt i den beste delen av sesongen for fenomenet, gjelder det å observere himmelen på klare netter fremover for å oppleve disse merkelige skyene!

Det er foreløpig bare i den sydlige delen av landet vi kan se skyene siden nattehimmelen fortsatt er for lys i Nord-Norge.

Les mer om lysende nattskyer her.

Skyene er fulle av fascinerende detaljer, og de kan endre seg kraftig fra en natt til den neste.
Foto: Anne Mette Sannes


Nordlys midt på sommeren?

Natt til fredag var det et relativt kraftig utbrudd på Solen (styrke M2) og med en bemerkelsesverdig varighet på over to timer. Utbruddet sendte en stor sky av hete gasser i retning Jorden, og da disse nådde frem sist natt oppsto flotte nordlys. Fordi sommerhimmelen er veldig lys på våre breddegrader ble nordlyset hovedsakelig observert fra den sydlige halvkule, men også fra blant annet Canada.

Nordlyset oppstår når partikler fra Solen treffer atomer øverst i atmosfæren og får disse til å gløde. Nordlysets farge avhenger av hvilke grunnstoffer som treffes av partiklene.

Utbruddet fotografert av NASAs rombaserte SDO-observatorium i ekstrem UV-stråling. Det kraftige utbruddet ses litt under midten av solskiven.
Foto: SDO/NASA


Det er varslet stor sannsynlighet for nordlys også til natten, og dersom aktiviteten blir tilstrekkelig kraftig kan det bli mulig å se nordlys fra Sør-Norge, men uvanlig nok ikke fra Nord-Norge på grunn av den svært lyse nattehimmelen der.


Stjerner, planeter og Månen på sen nattehimmel

Siden nattehimmelen har begynt å mørkne i Sør-Norge, begynner stjerner å planeter å komme til syne igjen, noe det øverste bildet også er et bevis på. Fra det mørkner vil stjernen Capella være synlig et stykke opp på nordøsthimmelen, og fra halv-tretiden og frem til morgenhimmelen blir lys vil det være mulig å få med seg et ganske flott skue. Da vil nemlig også den svært lyssterke planeten Venus befinne seg lavt over horisonten, mens Månen (nord under halv fase) også dukker opp noe lenger mot øst. Litt til høyre for Venus kan man kanskje også skimte en rød flekk – stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren.

Fra det mørkner sent på kvelden og frem til rundt 02 på natten kan du dessuten se ringplaneten Saturn som en prikk lavt på himmelen og syd og sydvest – altså i stikk motsatt retning av der morgenobjektene er synlige.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Himmelbegivenheter


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no