Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Eksepsjonelt stor nærjordsasteroide farer forbi Jorden 1. september!


25.08.17: Om en uke passerer den over 4 kilometer store asteroiden Florence Jorden på en avstand av 7 millioner kilometer – 18 ganger avstanden Jorden–Månen. Asteroiden er den største som passerer vår planet siden NASA startet arbeidet med å kartlegge nærjordsasteroider.

Oppdatering 01.09.17 kl. 21.30: Florence passerte nærmeste Jorden kl. 14.06 norsk tid i dag, men du kan observere den med stjernekikkert helt frem til ca. 5. september. Her kan du følge hendelsen live.

Her kan du se bilder fra passasjen og finne stjernekart som gjør at du kan se etter asteroiden nå som den har kommet høyere på himmelen her i Norge.

Siden Månen er oppe blir himmelen relativt lys, og det vil trolig være nødvendig å bruke et middels stort amatør-teleskop for å følge objektet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av asteroide som passerer nær Jorden.
Illustrasjon: NASA/JPL


Selv om mange kjente asteroider har passert nærmere Jorden enn Florence vil gjøre 1. september, har samtlige av disse blitt estimert til å være mindre. Ifølge målinger fra NASAs romteleskop Spitzer og NEOWISE-prosjektet har Florence en størrelse på rundt 4,4 kilometer og vil derfor være den største asteroiden som passerer så nær vår planet siden NASA startet programmet med å lete etter og kartlegge nærjordsasteroider i 1998.

Asteroiden Florence passerer Jorden 1. september i en avstand av 7 millioner kilometer.
Aninasjon: NASA/JPL-Caltech


Som følge av den relative nære passeringen vil forskerne være i stand til å studere objektet på nært hold, og asteroiden er også et perfekt mål for bakkebaserte radarobservasjoner, og slike radarundersøkelser er planlagt ved hjelp av NASAs Goldstone Solar System Radar i California og ved Arecibo-observatoriet i Puerto Rico. Resultatet vil avsløre asteroidens virkelige størrelse samt overflatedetaljer helt ned til 10 meter.

Florence ble oppdaget av Schelte Bus ved Siding Spring-observatoriet i Australia mars 1981 og har fått navn etter Florence Nightingale, grunnlegger av moderne sykepleie. Nærpasseringen i år vil bli den nærmeste siden 1890 og det nærmeste den noen gang vil komme før etter år 2500. Florence vil lyse med astronomisk lysstyrke 9 sent i august og tidlig i september og vil da bli synlig med små teleskoper i flere netter mens den beveger seg gjennom stjernebildene Piscis Austrinus (Den sydlige fisk), Capricornus (Steinbukken), Aquarius (Vannmannen) og Delphinus (Delfinen). 

Forskerne har brukt radar for å observere hundrevis av asteroider. Når disse små restene etter dannelsen av Solsystemet passerer relativt nær Jorden, er romradar en effektiv metode for å studere objektene størrelse, form, rotasjon, overflatetrekk og overflatestruktur samt for mer presis bestemmelse av deres baner.

Det berømte Barringer-krateret oppstod da en 30 meter stor metallklump dundret ned i Arizona-ørkenen for 50 000 år siden. Dette krateret er 1,25 kilometer bredt – dersom asteroiden Florence hadde truffet Jorden ville resultatet blitt et over 40 kilometer bredt krater (altså mer enn 30 ganger bredere) og konsekvensene hadde vært svært merkbare over hele kloden!
Foto: David Roddy, United States Geological Survey


Hvordan observere asteroiden?

Florence vil fare forbi Jorden med en hastighet på 13,5 km /s (48 600 km/t) og vil bli synlig fra Norge med en liten stjernekikkert. Objektet vil se ut som en liten prikk som sakte sklir mellom bakgrunnsstjernene.

Den neste nærjordsasteroiden som vi kjenner til pr. i dag og som vi bør være oppmerksom på, er 2012 TC4 som suser forbi Jorden 12. oktober på bare 38 000 kilometers avstand. Asteroiden er bare 15 meter stor (omtrent som den som forårsaket hendelsen i Chelyabinsk i Russland i 2013). I april 2029 vil imidlertid den 300 meter store Apophis passere enda nærmere på rundt 28.000 km, noe som er rekordnært!

Baner til kjente potensielt farlige asteroider (over 140 meter store) som var oppdaget frem til første del av 2013 og som kan passere nærmere enn 7,6 millioner kilometer fra jordbanen.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Center for Near Earth Object Studies

NASA/JPL: Large Asteroid to Safely Pass Earth on Sept. 1

NASA: Planetary Defense

Flere saker om asteroider


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no