Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


New Horizons (Pluto og Ultima Thule)


14. juli 2015 for romsonden New Horizons forbi Pluto på kloss hold og sendte oss unike nærbilder av dette mystiske islegemet og dets måner. Hva skjedde, hvorfor var dette så interessant og hva fant vi ut om Pluto?

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

JavaScript nedtellingsur til New Horizons er nærmest Pluto

Tid til New Horizons er nærmest Pluto:

Nyheter


Se det beste bildet av Ultima Thule hittil!
03.02.2019: Bilder av Ultima Thule blir stadig bedre etter hvert som New Horizons sender mer data tilbake til Jorden, og allerede nå kan vi se geologiske ulikheter mellom de to delene av objektet. Les mer.

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse
02.01.2019: Et mer interessant objekt enn Ultima Thule er vanskelig å se for seg. I kveld kom de aller første spektakulære nærbildene som allerede har gitt forskerne fantastisk ny kunnskap om Kuiperbeltet. Ultima Thule er det første kontaktbinære objekt som noen gang er besøkt av et romfartøy og er å sammenligne med en tidsmaskin som tar oss tilbake til starten av Solsystemets barndom! Les mer.

Historisk passering av mystisk objekt ytterst i Solsystemet 1. nyttårsdag!
30.12.2018: Første nyttårsdag kl. 06.33 norsk tid passerer romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det fjerneste objektet som hittil er besøkt av et romfartøy. New Horizons ble berømt for sine nærobservasjoner av Pluto og dens måner i 2015. Foreløpig vet vi svært lite om Ultima Thule, verken om formen, om det er snakk om ett, to, eller til og med en hel sverm av småobjekter, men snart vil denne nye verdenen langt der ute i Solsystemets bakgård avsløre sine hemmeligheter! Les mer.

Bildescoop i Kuiperbeltet
16.02.2018: NASAs romsonde New Horizons rettet nylig sitt kamera mot et område med stjerner, tok et bilde og laget historie! Les mer.

Mysteriet med Plutos snø og is-formasjoner trolig løst
29.09.17: Pluto-forskerne mener at de underlige formasjonene som ble oppdaget på Pluto under romsonden New Horizons nærpassering i 2015 hovedsakelig består av metan-is og at de ble dannet ved en spesiell form for erosjon som etterlot seg spektakulære topper og skarpe overganger i terrenget. Les mer.

Mystiske MU69 har nettopp okkultert en ny stjerne!
10.07.17: Ved hjelp av det flybårne SOFIA-teleskopet har forskerne nettopp gjort vellykkede observasjoner av New Horizons neste mål: kuiperbelteobjektet 2014 MU69. 1. januar 2019 vil New Horizons foreta en flyby av dette objektet etter at sonden passerte Pluto i juli 2015, men okkultasjonen av en annen stjerne for litt over en måned siden har allerede gitt forskerne overraskende data om objektet. Les mer.

Unik observasjonskampanje av New Horizons neste mål
16.06.17: Minst 54 team hadde plassert seg på to kontinenter i et forsøk på å få et kort glimt av New Horizons neste mål, nemlig kuiperbelteobjektet 2014 MU69. Å få et glimt av den sjeldne passasjen av dette objektet foran en fjern stjerne, krevde historiens mest teknisk utfordrende og komplekse stjerneokkultasjonskampanje. Les mer.

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt
07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet. Les mer.

Forskerne undersøker mysteriet med Plutos ishjerte
05.12.2016: Over hele verden ventet forskere og publikum i stor spenning på å se de første nærbildene av Pluto under romsonden New Horizons nærpassering i juli 2015. Det første nærbildet avslørte et enormt, hjerteformet område som ble kalt «Plutos hjerte» eller «Tombaugh-regionen» etter Plutos oppdager. Men hvordan har dvergplaneten fått en slik iøynefallende og merkelig overflatestruktur? Les mer.

Flere fantastiske bilder og data fra Pluto og dens måner
09.04.16: Enorme mengder bilder ble tatt under New Horizons-sondens historiske nærpassering av Pluto og Karon 14. juli 2015. Nedlastingen av alle data vil ta omtrent et år, og her kan du se et utvalg av de fantastiske bildene som har kommet til nå og hva disse forteller oss om Pluto og dens måner. Les mer.

Kryovulkaner og unike ismønstre på iskloden Pluto!
09.01.16: Stadig flere detaljerte bilder fra romsonden New Horizons nærpassering av Pluto i juli 2015 kommer til Jorden, og fargebilder som nå har blitt overført viser merkelig strukturer, storstilte isstrømmer samt overbevisende funn av kryovulkaner. Bilder fra nærpasseringen i juli i fjor vil pågå gjennom det meste av 2016! … Les mer.

Siste av fire manøvre er utført for å sende New Horizons mot nytt kuiperbelteobjekt!
06.11.15: Romsonden New Horizons som passerte forbi Pluto og dens måner i juli i år har nå blitt dirigert mot et nytt spennende mål – kuiperbelteobjektet 2014 MU69– og skal etter planen ankomme det nye målet første nyttårsdag 2019. Les mer.

Blå himmel også på Pluto!
11.10.15: Det er slett ikke bare Jorden som har blå himmel – fargebildene som har ankommet Jorden de siste to ukene viser at dette også forekommer på Pluto selv om dvergplaneten befinner seg 5 milliarder kilometer lenger unna Solen! Les mer.

Spektakulære nye Pluto-bilder fryder forskerne!
16.09.15: I begynnelsen av september begynte overføringen av alle data fra New Horizons-sondens historiske passering av Pluto 14. juli. Fantastiske og fascinerende detaljer avsløres og viser at Plutos overflate overgår alt som tidligere er observert i Solsystemet! Les mer.

Isbreer av nitrogen- og metan-is som nylig har beveget seg!
24.07.15: Forskerne forbløffes av at Plutos atmosfære nylig kan ha begynt å fryse til is. Det er ingen tvil om dette Kuiperbelteobjektet har en ytterst interessant historie, og at Pluto og Karon er overraskende ulike selv om de de går i bane rundt hverandre. Les mer.

Nærbilder av Nix og Hydra
22.07.15: Pluto-sonden New Horizons har nå sendt fascinerende nærbilder av to av dvergplanetens småmåner tilbake til Jorden. Bildene ble tatt under nærpasseringen 14. juli og avslører at månene er ganske forskjellige og antyder blant annet at de kan ha ulik sammensetning. Les mer.

Solsystemet sparte det beste til slutt!
17.07.15: Utrolige 500 tonn nitrogen lekker ut i verdensrommet fra Plutos atmosfære per time, kratertomme områder og delvis ødelagte kratre hvor det trolig fortsatt foregår geologiske prosesser. Solsystemet sparte definitivt det beste til slutt!!! Les mer.

De siste råbildene
Her finner du de siste råbildene som sonden New Horizons har tatt av Pluto og dens måner.Les mer.

Flere oppdateringer herOm prosjektet


Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!
Om noen dager vil vi få se de første nærbildene av objektet som kanskje blir menneskenes siste tilfluktssted i en fjern fremtid. New Horizons epokegjørende oppdagelser vil bli snakket om i uminnelige tider – helt til dvergplaneten om nesten 8 milliarder år med all sannsynlighet vil bli et siste tilholdssted for menneskeheten. Denne dramatiske, men uunngåelige utviklingen beskrives i bok 3 i science fiction-trilogien Ad Astra.Les mer.

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær
Etter mange års utforskning av måner og planeter i Solsystemet, er det de mindre objektene som nå er i fokus. NASAs to sonder, Dawn og New Horizons, er i ferd med å utforske dvergplanetene Ceres og Pluto og vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde under dannelsen av Solsystemet. Trolig var det disse små og tilsynelatende uskyldige objektene i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet som gjorde at livet på Jorden oppsto, men som en dag vil kunne utslette det samme livet! Les mer.

New Horizons – et kappløp med tiden
Alle de ytre planetene i Solsystemet ble undersøkt av romsonder på 1970- og 1980-tallet, med unntak av Pluto. På grunn av sin store avstand er dette objektet vanskeligst å studere fra Jorden. Fordi Pluto har svært avlang bane og fjerner seg fra Solen, vil snart atmosfæren fryse til is på overflaten, og det haster derfor å komme frem. I juli 2015 farer sonden New Horizons forbi på nært hold etter å ha vært underveis siden 2006. Noen måneder etter oppskytningen mistet Pluto status som planet, og derfor er det nå en dvergplanet som skal undersøkes. Les mer.

Kuiperbeltet og Oorts sky
Utenfor Neptun finnes en hel verden av isobjekter, men kun få av disse er funnet. Hva finnes i dette enorme tomrommet langt der ute i ytterkanten av vårt Solsystem og hvordan har de havnet der? Finnes det en planet på størrelse med Jorden som skjuler seg et sted der ute i mørket? Les mer.

Pluto – fra planet til mystisk dverg
Helt siden oppdagelsen i 1930 har dette fjerne og isete objektet fascinert både forskere og andre. Siden objektet befinner seg mange milliarder kilometer fra vår del av Solsystemet, er det ekstremt vanskelig å studere selv med de største teleskopene, og til og med størrelsen var lenge et mysterium. Les mer.

Hvilke spørsmål håper vi å få svar på?
Forskerne har delt disse inn i tre grupper hvor hovedmålet er å kartlegge Pluto og Karons geologi og struktur, kartlegge den kjemiske sammensetningen av overflaten til disse to objektene samt undersøke Plutos atmosfære. Men i tillegg til disse tre hovedmålene forventer man også å finne svar på flere av sekundærmålene. Les mer.

Hva skjer i de ulike fasene før og etter nærpasseringen?
I skrivende stund befinner New Horizon seg i tilnærmingsfase 2 som varer frem til 23. juni. Sonden går da over til fase 3 før nærpasseringsfasen inntrer den 13. juli. Les mer.

Pluto og Karon gir oss kunnskap om Jordens tidlige historie
Studiene romsonden New Horizons skal gjøre av Pluto og dens måner, kan gi ny innsikt både i hvordan Jorden og Månen oppsto og hvor det kan være mulig for avanserte livsformer å utvikle seg på fjerne exoplaneter. En viktig betingelse for at en planet skal kunne ha stabilt klima over lengre tid er at den har en stor måne. Undersøkelser tyder på at omkring en av 12 jordlignende exoplaneter har en slik måne. Les mer.

MER INFORMASJON

NASAs nettsider om New Horizons

Hjemmesiden til prosjektet


Omtaler i media


VG TV om de nye nærbildene fra New Horizons 15.07.15.


VG TV om New Horizons nærpassering 14.07.15

TV2.no og TV2 Nyhetskanalen om New Horizons nærpassering av Pluto 14.07.15.

P4.no 14.07.15.

P4s radiofrokost 14.07.15.

Dagsavisen 18.07.15.

Aftenposten.no 15.07.15.

vg.no 15.07.15.

abcnyheter.no 14.07.15.

forskning.no 07.07.15.

hegnar.no 14.07.15.

abcnyheter.no 15.07.15.

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no