07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet.
Av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Den røde linjen er New Horizons bane mot dens neste nærpassering av det lille Kuiperbelteobjektet 2014 MU69 1. januar 2019.
Illustrasjon: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Kursendringen var den første siden fire større endringer ble gjennomført høsten 2015 for å sende sonden på kurs mot Kuiperbelteobjektet MU69 som New Horizons vil fare forbi på kloss hold 1. januar 2019.
Allerede nå er sondens avstand fra Jorden 5,6 milliarder kilometer, og radiosignalet brukte 5,5 timer på å nå oss. På grunn av de ekstremt lange kommunikasjonstidene er det umulig å styre kursendringer direkte fra Jorden, og operasjonen ble gjennomført ved hjelp av forhåndsprogrammerte kommandoer.
Fornøyde forskere i kontrollrommet konstaterer at banejusteringen gikk etter planen.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Styremotorene ble avfyrt i 44 sekunder, og hastigheten ble endret med 44 cm/s, eller 1,6 km/t – mye saktere enn normal gangfart for et menneske! Selv om 1,6 km/t ikke er noen stor fartsendring, vil det medføre at sonden passerer 10 000 kilometer nærmere det 25–45 kilometer store islegemet. 2014 MU69 er ikke stort større enn Plutos minste måner og er derfor som et kosmisk støvfnugg å regne – spesielt når man skal sikte inn på flere milliarder kilometers avstand!
Størrelsen på 2014 MU69 sammenlignet med kysten av Massachusetts, USA og Rosetta-sondens mål: komet Churyumov–Gerasimenko.
Illustrasjon: Wikipedia
Baneendringen tok blant annet hensyn til mer detaljert kunnskap om objektets bane som observasjoner med romteleskopet Hubble har gitt siden 2015. Uken før baneendringen observerte romsonden seks andre Kuiperbelteobjekter for å finne ut mer om deres form, overflateegenskaper og eventuelle måner, og disse observasjonene vil bli sendt til Jorden i løpet av de kommende ukene.
New Horizons ferd samt banene til Pluto og 2014 MU69.
Illustrasjon: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker
Isobjektet 2014 MU69 i Kuiperbeltet fotografert med 10 minutters mellomrom i 2014 med romteleskopet Hubble.
Foto: NASA, ESA, SwRI, JHU/APL, and the New Horizons KBO Search Team
Animasjon som viser banen til romsonden New Horizons frem til 2021.
Animasjon: Wikipedia
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
MER INFORMASJON
Melding fra New Horizons-prosjektet
Mer om 2014 MU69
Hovedside om Pluto og New Horizons-prosjektet