Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Prosjekter: New Horizons


Se det beste bildet av Ultima Thule hittil!
03.02.2019: Bilder av Ultima Thule blir stadig bedre etter hvert som New Horizons sender mer data tilbake til Jorden, og allerede nå kan vi se geologiske ulikheter mellom de to delene av objektet. Les mer.

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse
02.01.2019: Et mer interessant objekt enn Ultima Thule er vanskelig å se for seg. I kveld kom de aller første spektakulære nærbildene som allerede har gitt forskerne fantastisk ny kunnskap om Kuiperbeltet. Ultima Thule er det første kontaktbinære objekt som noen gang er besøkt av et romfartøy og er å sammenligne med en tidsmaskin som tar oss tilbake til starten av Solsystemets barndom! Les mer.

Historisk passering av mystisk objekt ytterst i Solsystemet 1. nyttårsdag!
30.12.2018: Første nyttårsdag kl. 06.33 norsk tid passerer romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det fjerneste objektet som hittil er besøkt av et romfartøy. New Horizons ble berømt for sine nærobservasjoner av Pluto og dens måner i 2015. Foreløpig vet vi svært lite om Ultima Thule, verken om formen, om det er snakk om ett, to, eller til og med en hel sverm av småobjekter, men snart vil denne nye verdenen langt der ute i Solsystemets bakgård avsløre sine hemmeligheter! Les mer.

Bildescoop i Kuiperbeltet
16.02.2018: NASAs romsonde New Horizons rettet nylig sitt kamera mot et område med stjerner, tok et bilde og laget historie! Les mer.

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt
07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet. Les mer.

Siste av fire manøvre er utført for å sende New Horizons mot nytt kuiperbelteobjekt!
06.11.15: Romsonden New Horizons som passerte forbi Pluto og dens måner i juli i år har nå blitt dirigert mot et nytt spennende mål – kuiperbelteobjektet 2014 MU69– og skal etter planen ankomme det nye målet første nyttårsdag 2019. Les mer.

Blå himmel også på Pluto!
11.10.15: Det er slett ikke bare Jorden som har blå himmel – fargebildene som har ankommet Jorden de siste to ukene viser at dette også forekommer på Pluto selv om dvergplaneten befinner seg 5 milliarder kilometer lenger unna Solen! Les mer.

Imponerende bilder av Pluto og Karon i kunstige farger!
15.07.15: Fargene er overdrevet for å markere ulikhetene i overflatemateriale og strukturer på de to objektene og viser at Pluto og Karon er svært komplekse verdener med svært mye aktivitet! Les mer.

New Horizons phoned home!
15.07.15 kl. 03: Kl. 02.54 i natt norsk tid kom det svært etterlengtede signalet som bekreftet at New Horizons klarte seg da den rundt kl. 14 tirsdag passerte Pluto-systemet med 50 000 kilometer i timen. Les mer.

Bare timer igjen – forrevent landskap og kratre dukker opp!
14.07.15: Nærpasseringsfasen er i gang, og i natt kom det bilder av Pluto og Karon som viser at de har en rekke kratre, høydedrag og kløfter. Les mer.

Kaotisk rundt Pluto og Karon!
Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto! Les mer.

Nye bilder avslører kompleks overflate og mulig polkalott!
Romsonden New Horizons har siden 2006 vært underveis for å ta historiens første nærbilder av Pluto og dens måner. 14. juli farer sonden fordi dvergplaneten, men allerede nå avslører sondens kamera spennende landskapstrekk. Les mer.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!
Om noen dager vil vi få se de første nærbildene av objektet som kanskje blir menneskenes siste tilfluktssted i en fjern fremtid. New Horizons epokegjørende oppdagelser vil bli snakket om i uminnelige tider – helt til dvergplaneten om nesten 8 milliarder år med all sannsynlighet vil bli et siste tilholdssted for menneskeheten. Denne dramatiske, men uunngåelige utviklingen beskrives i bok 3 i science fiction-trilogien Ad Astra.Les mer.

New Horizons besøker Pluto
Den 14. juli i år farer romsonden New Horizons forbi Pluto på kloss hold og skal sende oss unike nærbilder av dette mystiske islegemet og dets måner. Hva vil skje, hvorfor er dette så interessant og hva håper vi å finne ut om Pluto? Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no