Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nytt mineral oppdaget på Månen!


10.10.22: Kina har oppdaget et nytt mineral på Månen og er nå tredje nasjon som har hentet prøver fra dette himmellegemet, etter USA og Sovjetunionen. En slik oppdagelse har bare blitt gjort fem ganger tidligere. I tillegg til det nye mineralet som har fått navnet Changesite, har de også funnet spor av helium-3 i prøvene og som er ideelt som en fremtidig energikilde. Men oppdagelsen har også vekket bekymring ettersom helium-3 kan benyttes som grunnlastenergi for å produsere neste generasjon av kjernefysiske våpen.

av Anne Mette Sannes

 

Fullmånen fotografert fra Madison, Alabama, USA. Nå har forskere funnet det sjette nye mineralet i Kinas prøver fra Månen.
Foto: Wikipedia

Sammen med China Atomic Energy Authority kunngjorde det kinesiske romfartsselskapet CNSA i september at forskere hadde funnet et nytt mineral i prøver som ble hentet fra Månens overflate i 2020 – de første prøvene som er hentet fra Månen siden Apolloferdene.

Kinas romsonde Chang’e-5 landet i Dorbod Banner-området på Månen 1. desember i 2020 – 44 år etter at siste prøve ble hentet – og i løpet av de neste to dagene hadde roveren hentet ut 1,7 kilo med måneregolith før prøvene ble sendt hjem i et annet fartøy og landet 16. desember. Prøvene ble deretter fordelt melleom tretten kinesiske forskningsorganisasjoner.

Landingsstedet befinner seg i nærheten av det vulkanske området Rümker nede til venstre i bildet. Den lyse vulkankjeglen Marin T ses under og til høyre for landingsstedet.
Foto: NASA/Moon Trek


Ifølge sjefsforsker Li Ziying ved Beijing Research Instiute of Uranium Geology er området hvor Chang’e-5 landet mye yngre enn landingsstedene til tidligere ferder gjort av USA og Sovjet, noe som kan bety at prøvene Kina nå har tatt kan være forskellige fra prøvene som ble tatt av USAs Apolloprøver (382 kilo) og Sovjet Unionens Lunaprøver som alle har hjulpet forskerne å bedre forstå hvordan Månen ble dannet.

Bildet viser landingsstedet til Chang’e-5 i forhold til Apollo-landingene
Foto: NASA/JHUAPL/Sannes&ØdegaardsUniversAS


Ifølge Clive Neal, professor ved Planetary Geology ved Universitetet i Notre Dame, er ikke dette noe som skjer ofte. Det første nye mineralet som ble oppdaget på Månen var i prøvene fra Apollo 11-ferden og fikk navnet Armalcolite, oppkalt etter de tre astronautene på ferden (Armstrong, Aldrin og Collins).

Armalcolite ble først funnet på Tranquility Base (Stillhetens Hav) på Månen i 1969 under Apollo 11-ferden.
Foto: Wikipedia


Ifølge statlige kinesiske media har Chinese Atomic Energy Authority bekreftet tilstedværelse av helium-3 inne i krystallen. Diameteren på den gjennsomsiktige krystallen er mindre enn et hårstrå, og antas å ha blitt dannet for rundt 1,2 milliarder år siden da området som ble utforsket av Chang’e-5 fortsatt var vulkansk aktivt.



Slik fungerte Chang’e-5-ferden
Film: CGTN



Landing av den ubemnannede sonden – den første prøven av Månen tatt på 44 år!
Film: DW News


Helium-3

Heliumisotopen er sjelden på Jorden, og forskerne har lenge spekulert på om det finnes større mengder av dette på Månen. Det er estimert å finnes rundt 15–20 tonn helium-3 her på Jorden, og forskerne mener det kan finnes minst en million tonn på Månen.

Helium-3 regnes som det mest lovende når det gjelder bruk av drivstoff for kjernefusjon. Med to protoner og bare et nøytron i kjernen er det den eneste kjente stabile isotopen av et grunnstoff som har flere protoner enn nøytroner.



Hvorfor gruvedrift på Månen er svaret. (Om helium-3 fra 10.44).
Film: Joe Scott


I likhet med USA og andre nasjoner har også kineserne vist interesse for å drive gruvedrift på Månen, og da hovedsakelig å utnytte ressursene på selve Månen og på den måten ha mindre behov for å frakte ressurser fra Jorden og ut til Månen. I prinsippet kan da Kina på sikt frakte dette tilbake til Jorden, noe som har vekket bekymring ettersom helium-3 kan benyttes som grunnlastenergi for å produsere neste generasjon av kjernefysiske våpen.

Ifølge tidligere president i Inda, Dr. APJ Abdul Kalam, inneholder Månen ti ganger mer energi i form av helium-3 enn alt fossilt brennstoff på Jorden. Dette betyr igjen at et tonn helium-3 kan produsere 10 000 megawatt-år med elektrisitet, nok til å forsyne 80 % av Tokyos befolkning i et helt år, eller en by med 7,3 millioner mennesker som for eksempl Singapore eller Hong Kong. Denne energimengden er sammenlignbar med 315 petajoule som frigjøres under en atomvåpeneksplosjon.

Dersom man sammenligner dette med den største kjernefysiske eksplosjonen i historien,Russlands Tsar Bomba som hadde mer 1,350 ganger mer kraft enn bombene som ødela Hiroshima og Nagasaki, eller 10 ganger mer kraft enn alle eksplosiver brukt under den annen verdenskrig. Et tonn helium-3 har nok potensiale til å produsere 1,5 ganger mer ødeleggende energi enn russlands Tsar Bomba.

Men gruvedrift på Månen er ikke billig og kan heller ikke skje i liten skala. De støreste konsentrasjonen av helium-3 antas å være i størrelsesforholdet 50:1 000 000 000. (Kina har ikke oppgitt hvor høy konsentrasjon som er funnet i prøvene). Det er sannsynlig at det trengs 150 tonn med måneregolith til å hente ut et skarve gram av denne verdifulle isotopen før man skal frakter helium-3 tilbake til Jorden, noe som både vil være en vanskelig operasjon og en kostbar affære.

Kunsternisk fremstilling av fremtidig gruvedrift på Månen
Illustrasjon: NASA/Dennis M. Davidson


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

cnsa.gov.cn: New mineral found by Chinese scientists

extremetech.com: China Discovers Mineral on the Moon That Could be Used for Nuclear Fusion

SSERVI/NASA: Chang’e 5 Landing Site

TheDiplomat: China Leads Race to the Moon

astroevents.no: Steinprøve fra Apollo 14 kan vise seg å stamme fra Jorden

astroevents.no: Krasjlanding på Månen

astroevents.no: Dristig, men vellykket landing på Månens bakside!

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no