Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ny testflight for Blue Origins New Shepard i dag!


24.09.20: Kunngjøringen om Blue Origins neste oppskytning kom tirsdag, bare to dager før oppskytningen som skal finne sted i dag kl. 17 norsk tid. Sist gang Blue Origin foretok en oppskytning var i desember i fjor – hele 9 måneder siden. Oppskytningen vil skje fra oppskytningsstedet i West Texas, og nyttelasten skal festes utvendig!

Oppdatering 24.09 kl. 16.55: Live-sendingen er utsatt til kl. 18.10.

Oppdatering 24.09 kl. 19.00: Blue Origin has kansellert dagens oppskytningsforsøk av NS-13 New Shepard som følge av et strømforsyningsproblem ifm nyttelasten. Følg med for nytt oppskytningstidspunkt her på astroevents.no, Blue Origin eller NASA.  

av Anne Mette Sannes

 

New Shephard-landing i desember 2018
Foto: NASA


Amazoneier Jeff Bezos skal i dag foreta en ubemannet testflight med sitt romfartsselskap Blue Origins gjenbrukbare rakett New Shephard som har en løfteevne på rundt 50 tonn. Oppskytningen skal skje fra selskapets oppskytningssted i West Texas og kl. 09 lokal tid (kl. 17 norsk tid.)

Du kan følge oppskytningen direkte på Blue Origins egne sider eller på NASA LIVE

NB! Sendingen starter ca. 30 minutter før oppskytning!

Oppskytningen blir den 13. for denne rakett-typen og den 7. med denne konkrete raketten. Sist New Shepard ble skutt opp var i desember i fjor.

New Shepard består av en 18 meter høy rakett og en kapsel. Begge er gjenbrukbare. Og på samme måte som for SpaceX Falcon 9’s første trinn skal også New Shepard-raketten foreta en vertikal landing, mens kapselen skal lande med fallskjerm.Se New Shepards 12. oppskytning fra desember 2019
Film: CNBC/Youtube


Dersom alt går etter planen, skal New Shepard om ikke lenge frakte betalende kunder til og fra rommet (ikke i bane). Men før det skjer, må New Shepard foreta en bemannet testflight. Pris pr. sete antas å bli mellom 200 000 og 300 000 dollar. Også prisen på forhåndssalg av seter på Virgin Galactics SpaceShipTwo har hittil ligget i samme kategori; 250 000 dollar. Jeff Bezos har understreket at selskapet vil tilby seter ikke bare til «ultrarike».

Den 15 m3 store New Shepard Crew Capsule kan romme seks astronauter
Foto: NASA


Nyttelast

12 ulike nyttelaster skal være med flighten, inkludert NASAs Deorbit, Descent and Landing Sensor Demonstration, som vil være montert utenpå fartøyet. Utstyret skal teste landingsteknologi som skal benyttes på NASAs Artemis-program som skal sette første kvinne og neste mann på Månens overflate i 2024 og som har som mål å etablere regelmessig trafikk mellom Jorden og Månen innen 2028.

Ifølge representanter ved Blue Origin vil eksperimentet verifisere hvordan sensorer, data og algoritmer jobber sammen for å bestemme fartøyets posisjon og fart mens det nærmer seg Månen, samt gjøre fartøyet i stand til å lande autonomt på Månens overflate innen 100 meter fra bestemmelsesstedet.

De uttaler også at denne teknologien vil kunne gjøre fremtidige ferder (bemannede og ubemannede) i stand til å velge ut landingssteder som ikke var mulig med Apollo, som for eksempel områder med variert terreng nær kratre. Teknologien skal testes på nok en New Shepard-rakett.Den NASAutviklede sensoren vil kunne gjøre det mulig for bemannede og ubemannede ferder å foreta en landing på Månens overflate med en nøyaktighet på en halv fotballbane. Teknologiene for å foreta myklandinger på Månen og andre verdener vil bli testet med Blue Origins rakett New Shepard. Rakettens ferdsrute er relevant for månelandinger og gir en unik mulighet for å teste ut sensorer og algoritmer som kan benyttes under Artemis-ferder.
Film: NASA


Flighten i dag inneholder også et system for å få planter til å vokse i mikrogravitasjon, utstyr laget for å hjelpe sonder med å finne andre måter å ankre til asteroider og andre mindre objekter, samt ny teknologi som skal hindre overoppheting på elektronikk ombord.

I likhet med oppskytningen i desember i fjor skal det også denne gang tas med tusenvis av postkort sendt inn via Blue Origins non-profit-organisasjon Club for the future. Noen av kortene vil ha et Artemis-frimerke.

Navnet New Shepard refererer til Alan Shepard, den første amerikanske astronauten (andre i historien) i rommet i 1961. Shepard var også pilot på Apollo 14 og foretok den mest nøyaktige landingen av samtlige Apollolandinger. Han var den eldste til å gå på Månen (47 år) og slo også to golfballer under måneoppholdet!

Alan Shepard var den første amerikanske astronauten i rommet og slo to golfballer under Måneoppholdet!
Foto: NASA


Blue Origin er en av tre romfartsselskap som skal konkurrere om å utvikle det best egnede landingsfartøyet som skal ta første kvinne og neste mann til Månen i 2024 under NASAs Artemis-program. Blue Origins bidrag er månelanderen Blue Moon som enten skal skytes opp med selskapets New Glenn-rakett som er under utvikling, eller med ULA Vulcan Launch System.

Klikk her for å se Blue Origins kommende rakett New Glenn i aksjon!Animasjon: Blue Origin
Slik skal amerikanerne sende astronauter til Månen innen 2024.
Film: NASA


Du kan følge oppskytningen direkte på Blue Origins egne sider eller på NASA LIVE

NB! Sendingen starter ca. 30 minutter før oppskytning!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASA: Tipping Point Partnership with Blue Origin to Test Precision Lunar Landing Technologies

techcrunch.com: Blue Origin targets this Thursday for New Shepard reusable rocket launch with NASA landing system test

spacenews.com: Blue Origin still holding off on New Shepard ticket sales

NASA: Les mer om NASAs Safe and Precise Landing – Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) project

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: Mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no