Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mystiske MU69 har nettopp okkultert en ny stjerne!


10.07.17: Ved hjelp av det flybårne SOFIA-teleskopet har forskerne nettopp gjort vellykkede observasjoner av New Horizons neste mål: kuiperbelteobjektet 2014 MU69. 1. januar 2019 vil New Horizons foreta en flyby av dette objektet etter at sonden passerte Pluto i juli 2015, men okkultasjonen av en annen stjerne for litt over en måned siden har allerede gitt forskerne overraskende data om objektet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Observatørene Kai Getrost og Alex Parker holder på å samle data fra kuiperbelte-objektet 2014 MU69s okkultasjon av en fjerntliggende stjerne i Argentina 3. juni. Flere medlemmer av New Horizons-teamet og samarbeidspartnere reiser tilbake for å observere okkultasjonen 3. juli som blir sommerens 3. og siste mulighet for å finne ut mer om objektet og dets omgivelser.
Foto: Kai Getrost


3. juni passerte objektet foran og skygget for en fjern stjerne – en såkalt okkultasjon – og forskerne har nå tatt en rask kikk gjennom datamaterialet.

Sammen har de forhåndsoppstilte mobile teleskopene tatt mer enn 100 000 bilder av den okkulterte stjernen som kan brukes til å vurdere forholdene rundt dette kuiperbelteobjektet. Selv om det ikke var mulig å ta direkte bilder av selve objektet, har disse dataene gitt verdifull og uventet innsikt som allerede har hjulpet New Horizons.

Ifølge leder av okkultasjonsteamet Marc Buie, som er med i New Horizons-teamet og er tilknyttet Southwest Research Institute (SwRI) i Boulder, Colorado, viser dataene at MU69 kanskje ikke er så mørkt og heller ikke så stort som tidligere antatt. Opprinnelige estimat for objektets diameter (som hovedsakelig ble basert på data tatt av Hubbleteleskopet etter at objektet ble oppdaget i 2014), var på mellom 20 og 40 kilometer, mens data fra okkultasjonen indikerer at diameteren er omtrent som, eller under den lavest estimerte størrelsen.

Ifølge New Horizons prosjektleder Alan Stern ved SwRI gir dataene også detaljer om andre interessante aspekter ved objektet. Det faktum at man var i stand til å foreta observasjoner fra hvert eneste observasjonssted, men uten å oppdage selve objektet, tyder enten på at MU69 reflekterer svært mye mer lys og dermed er mindre enn enkelte forventet, at det er tale om et binært system eller at det består av en mengde mindre objekter – rester fra tiden da planetene ble dannet.

Ytterligere data vil komme med okkultasjonene av MU69 både i dag (10. juli) samt 17. juli. NASA benyttet sitt luftbårne Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) med sitt 2,5-meter store teleskop til å undersøke rommet rundt MU69 og se etter smålegemer som kan utgjøre en trussel for New Horizons-sonden når den flyr forbi om 18 måneder.

Det flybårne observatoriet SOFIA observerte hvordan kuiperbelteobjektet MU69 skygget for lyset fra en fjerntliggende stjerne.
Illustrasjon: SOFIA-teamet


17. juli vil Hubbleteleskopet også lete etter rester rundt objektet mens medlemmer av teamet setter opp nok et bakkebasert «gjerde» av små og mobile teleskoper langs den antatte banen til okkultasjonsskyggen i Sør-Argentina for å forsøke å gjøre målinger av eller i hvert fall få bedre estimater for objektets størrelse.

Antatt bane til okkultasjonen 10. juli (venstre) og 17. juli (høyre).
Illustrasjon: Larry Wasserman/Lowell Observatory

Den røde linjen viser New Horizons bane på vei mot sitt neste mål – kuiperbelteobjektet kjent som 2014 MU69. Den grønne prikken forteller omtrent sondens nåværende posisjon.
Illustrasjon: NASA/JHUAPL/SwRI


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Nyhetssak fra NASA

Unik observasjonskampanje av New Horizons neste mål

SOFIA-teleskopets observasjonskampanje

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no